Ege Postası
Geri

Avrupa ödülü alan belediye işçi haklarında sınıfta kaldı! Çiğli'de işçilerden 'vefa' çıkışı

İçişleri Bakanlığınca koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında kapatılan mekanlar arasında yer alan Çiğli Belediye tesisinde çalışan 185 işçi, mağdur olduklarını belirterek, Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün salgın sürecinde kendilerine verdiği prim sözünü tutmadığını ileri sürdü. İşçiler, çalıştıkları tesisler kapatılınca Çiğli halkına yadım elini uzatmak için Vefa Destek Grubunda çalıştırıldıklarını ancak kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını belirtti. Böylece geçtiğimiz gün Avrupa Diplomasi Ödülü alan Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü konu işçi haklarına gelince sınıfta kaldı.
Avrupa ödülü alan belediye işçi haklarında sınıfta kaldı! Çiğli'de işçilerden 'vefa' çıkışı
Haberler / Yerel Yönetimler
22 Mayıs 2020 Cuma 14:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI-  Avrupa Konseyi tarafından verilen Avrupa Diplomasi Ödülü’nü Türkiye’de kazanan üç belediyeden  biri olan Çiğli Belediyesi konu işçi haklarına gelince sınıfta kaldı.

İçişleri Bakanlığınca koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında kapatılan mekanlar arasında yer alan Çiğli Belediye sosyal tesislerinde çalışan 185 işçi, basın açıklaması yaparak, Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün salgın sürecinde kendilerine verdiği prim sözünü tutmadığını ileri sürdü.

Çiğli Belediyesi'ne bağlı Çiğli Gıda İnşaat Turizm Ticaret Limited Şirketinde çalışan işçiler, şirketlerinin kısa çalışma ödeneğine başvurmasına rağmen Vefa Destek Grubunda çalıştırıldıklarını iddia etti.

Akvaryum Sosyal Tesislerinde açıklama yapan çalışanlardan Nail Uylaş, Koronavirüs salgını nedeniyle İçişleri Bakanlığı genelgesiyle görev yaptıkları belediyeye ait sosyal tesislerin kapatıldığını belirtti.

Kendilerinin de bu süreçte ilçe halkına yardım eli uzatabilmek için belediye bünyesinde oluşturulan Vefa Destek Grubunda çalıştıklarını kaydeden Uylaş, kendilerine 450 lira prim verileceği yönünde sözler verildiğini, ancak bu sözlerin tutulmadığını iddia etti.

Şirketin kısa çalışma ödeneğine başvurduğunu, bu kapsamda izne çıkarıldıklarını,  çalıştırılmaları yasak olmasına rağmen zorunlu olarak işe çağrıldıklarını savunan Uylaş, "Mart ayından bu yana maaş alamayan arkadaşlarımız var. Bir maaş geriden gelerek çalışıyoruz. Her ayın 10 ve 20 günleri arasında maaşlarımızın ödenmesi gerekiyor ama bizlere taahhüt edilen zamanda maaşlarımız ödenmiyor." dedi.

Uylaş, Vefa Destek Grubunda çalışanlara yeteri kadar güvenlik ekipmanı dağıtılmadığını da ileri sürdü.

DİSK Devrimci Turizm İşçileri Sendikası üyesi olan Çiğli Belediyesi sosyal tesis işçileri adına basın açıklamasını okuyan Nail Uylaş şunları söyledi;

“Bizler Çiğli Belediyesi sosyal tesislerinde çalışan işçileriz. İçişleri Bakanlığı genelgesi ile tesislerimiz kapatıldı. Tesislerimiz kapandıktan sonra korona virüsünden dolayı mağdur olan Çiğli halkına yardım eli uzatabilmek için  Vefa Destek Grubu adı altında gece gündüz bütün riskleri göze alarak Çiğli’liyi gülümsetmek için çalışmaya başladık. Yardım için Belediyeyi arayan vatandaşlarımızın dertlerini acil destek hattında biz dinledik. Çorbayı biz pişirdik , evlere biz götürdük. Ahmet amcanın biten kalp ilacını gecenin saat 2 sinde biz yetiştirdik. Gıda yardımlarını biz dağıttık. Ekmeği bitene ekmek, bebeğinin bezi bitene bez götürdük, halkımızın market alışverişini biz yaptık. Hastalığa yakalanma riskini göze aldık, ailelerimizle görüşemedik, çocuklarımıza sarılamadık. Şimdi VEFA zamanı dedik ama vefasızlıkla karşı karşıya kaldık.Bizlere sözler verildi,  450 TL prim vereceğiz denildi. Sevindik ama sonradan  VEFA grubunda çalışanlara değil diğer işçilere vereceğiz denildi.

VEFA neydi bir kez daha düşünmeye başladık. Belediye kısa çalışma ödeneğine başvurdu ve bu kapsamda izine çıkarılan bizlerin çalıştırılması yasak. Ve belediye bizi zorunlu işe çağırarak suç işlettirdi. Kanundan ve sendika toplu iş sözleşmesinden doğan haklarımız gıda yardımı,yol yardımı ,aile yardımı ve  yılda iki defa aldığımız bizlere taksit taksit verilen ikramiyelerimizin bile ödenmeyeceğini öğreniyoruz. Mart ayından beri maaş alamayan işçi arkadaşlarımız var. Kimine maaş ödeniyor, kimine maaş ödenmiyor. Bir maaş geriden gelerek çalışıyoruz. Her ayın 10 ve 20 günleri arasında maaşlarımızın ödenmesi gerekiyor ama bizlere taahhüt edilen zamanda maaşlarımız ödenmiyor. Maaşını tam ve zamanında alamayan bizler bankalarla sorun yaşıyoruz, ev sahiplerimizle sorun yaşıyoruz. Faturalarımızı ödeyemediğimiz için elektriğimiz,suyumuz,gazımız  kesiliyor ve açma kapama parası ödemek zorunda bırakılıyoruz.Açıkçası CHP li belediyenin işçisine karşı içerisinde bulunduğu bu tutum bizlerle beraber CHP ye de zarar vermektedir. Haberlerde görüyoruz Çiğli belediyesi olarak şuraya şu kadar maske, ekipman yardımında bulunduk,siperlik icadında bulunduk. VEFA  grubu çalışanları  korona hastalarının evlerine bile yardım götüren işçilere yeterli güvenlik ekipmanları sağlanmadı. İşçiler olarak biz o ekipmanları haberlerden seyrettik. Sahip olamadık ama İşçiler olarak içerisinde bulunduğumuz bu durumları bizlere yaşatan öncelikle belediye başkanımıza, şirket müdürlerimize ve tüm yetkililere soruyoruz. Gerçekten VEFA sizin için ne ifade ediyor. VEFA NEYDİ.''”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası