Ege Postası
Geri

Başkan Soyer’den 550 gün sunumunda muhalefete gönderme: Körfez’de yüzeceğim

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, başkanlık görevinde geçirdiği 550 günü ve bu süreçte hayata geçirilen projeleri Ahmed Adnan Saygun Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısıyla anlattı. Hayata geçirdikleri projelerin yanında geçireceklerinden de bahseden Soyer, “Bazılarına hayal gibi geliyor. Ama Körfez'de yüzeceğim” dedi. Öte andan Soyer, "2026 Botanik EXPO'sunu kentimizde düzenleyeceğiz. Botanik EXPO, 2030 Dünya EXPO'suna giden yolda önemli bir kilometre taşı olacak" dedi.
Başkan Soyer’den 550 gün sunumunda muhalefete gönderme: Körfez’de yüzeceğim
Haberler / Yerel Yönetimler
22 Ekim 2020 Perşembe 19:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- 31 Mart yerel seçimleriyle başkanlık koltuğuna oturan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, başkanlık görevinde geçirdiği 550 günü ve bu süreçte hayata geçirilen projeleri Ahmed Adnan Saygun Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısıyla raporladı.

Pandemi koşulları gözetilerek düzenlenen toplantıya CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, CHP İzmir Milletvekilleri, CHP PM üyeleri ilçe belediye başkanları, sendika temsilcileri ve çok sayıda konuk katıldı.

Toplantıda hayata geçirdikleri projeleri anlatırken gelecek projelerin müjdesini de veren Başkan Soyer’in en çok üzerinde durduğu konulardan biri de Körfez’in temizli oldu. Soyer, “Bu bazılarına hayal gibi gelebilir. Ama değil. Ben Körfez’de yüzeceğim” ifadelerini kullandı.

Başkan Soyer’in 550 gün raporundan satırbaşları şunlar;

Yeni sistemin ilk adımı 2020-2024 planımızı tanımlamak oldu. Bu uyum bize ortak hedeflerimiz için bir dil verdi. Birleşmiş Milletler’in 17 kalkınma hedefine 10 yerel hedef ekleyerek kalkınma yağımızı oluşturduk. BM kalkınma hedeflerini İzmir kadar içselleştirmiş bir başka şehir olduğunu sanmıyorum. Bugün uluslararası finans başarıların yanında birçok somut kazanımımız bu evrensel vizyonun eseri. İzmir kalkınması için tercih etiğimiz sermaye kamu kaynakları ya da doğa değil, gerçekçi düşünce. Kalkınmayı hantal yatırımlardan değil yenilikçi düşüncelerden olsun istiyoruz. Gençlerimizin yeni fikirlerinin temelinin atılacağı bir şehir kurduk. Amacımız bu şehrin yerelde kalkınma gücü yükseltmek ve refahı artırmak. Yeni bir ekonomik iklim kuruyoruz. Bunun için de temel bir şart olduğunu biliyoruz. O da demokrasi.

“DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ İZMİR’DE YEŞİLLENDİ”

Türkiye’nin demokrasi adına içinde bulunduğu durum İzmir’i de kapsıyor. İzmir barışı sağlamak için var gücüyle çalışıyor. Demokrasi kültürü ilk İzmir’de yeşillendi. Biz farkında olmasak da katılımcı demokrasi kültürü İzmir sokaklarında dolaşıyor. Biz bunun mümkün olduğunu göstermeye çalışıyoruz. Evet belki daha çok yoruluyoruz ama Türkiye'de eksik olan uzlaşma kültürünün İzmir’den yeşilleneceğini biliyoruz dedi ve Meclis yönetiminden bahsederek, “İzmir Büyükşehir Meclisinde neredeyse her kararı oy birliği ile alıyor. Meclisi canlı yayınlıyoruz. Kent konseyi ile bir araya geliyoruz. Yeni politikalar üretirken her kesimi dinliyoruz. Kaynaklarının verimli kullanımı için vatandaşların belediyelere ulaşabileceği yeni iletişim kanallarını geliştirdik. Seçimlerde bahsettiğimiz gibi seyyar makam aracıyla özellikle arka mahallelere gidiyoruz. Talepleri yerinde dinleyip sorunları hızla çözüyoruz. Vatandaşlarımıza ulaşmak için geleneksel çözümlerin yanında yeni çözümler de ürettik. HİM’deki çalışan sayısını 3 katına yükselttik ve cevaplanmayan çağrı oranının yüzde 0 ‘a düşürdük. Yeni bir demokratik katılım platformu olarak Bizİzmir’i kurduk. Bununla birlikte kentimizde dijital demokrasi dönemini başlattık. Bu sayede vatandaşlarımız İzmir’deki karar alma süreçlerine katılabilecekler.

“DEMOKRASİ İNSANLIĞIN EN ÖNEMLİ İNOVASYONLARINDAN BİRİ”

Demokrasi benim için kent yönetiminin ana prensibi. Çünkü demokrasi insanlığın en önemli inovasyonlarından biri. Demokrasi olmadan da kalkınmak mümkün ama demokrasisiz kalkınma refahın adaletsiz bir biçimde dağıtılmasına ve yönetiminin otoriterleşmesine yol açar. Bu belirli bir zümrenin refahını düşünür. Bu tabi ki barışı da huzuru da mutluluğu da yok eder. Dolayısıyla biz bir yandan refahı büyütüyoruz bir yandan da bunun kente adil yayılması için var gücümüzle çalışıyoruz.

“’TARIM ÇÖKER’ DEMİŞTİK”

Türkiye’de tarımın içerisinde düştüğü zor durumla mücadelemiz 2013’te başladı. TEOS’ta yüzlerce çiftçiyle bire araya gelmiştik. Amacımız köylerin mahalle haline gelmesine karşı çıkmaktı. ‘Köyler mahalle haline gelirse tarım çöker’ dedik ve öyle de oldu. Bu kararın verilmesinden 8 yıl sonra tarım hiçbirimizin inkar edemeyeceği şekilde yok olmanın eşiğine geldi. Çiftçinin gelirini artırmak ve arzu ettiği sürece doğduğu yerde doymasını sağlamak. Ayrıca verimi artırmak istiyoruz. Fakat verimi artırmak için çiftçinin sırtına öyle bir maliyet biniyor ki verim artsa da çiftçinin cebine giren kazanç azalıyor. Yerli samanla tohuma o kadar çok para harcıyor ki yavaş yavaş üretimden vazgeçip göç ediyor. Bunu engellemek için İzmir’de yeni birtakım politikası mümkün diyoruz. Başka bir tarım mümkün derken 4 ana vizyon üzerinden gidiyoruz. Dahası yerel tarıma öncelik vererek ürünlerinizi piyasadaki muadillerinden ayırıp bunu bir avantaja dönüştürüyoruz.. Tarımsal inavasoyonlara en çok bu noktada ihtiyacımız var. Tarım konusunda üreticin olmazsa olmazı tasarım, iletişim ve azarlama. Üreticimizin en çok ihtiyaç duyduğu bu noktalara elimizden geldiğince destek oluyoruz.

“TARIM KÖKTÜR, GELENEKTİR, GELECEKTİR”

Önümüzdeki dönemde tarım ile ilgili temel hedefimiz toprağımızı ve suyumuzu korumak olacak. Zirai ilaç kullanılan tarım alanlarında boş diye sağ sola atılan kutuları bize getirenlere solucan gübresi hediye ediyoruz. Her geçen gün boşalan meralara sahip çıkmak ve buralarda hayvancılık yapmak en temel önceliğimiz olacak. Bu ürünlere alım önceliği vereceğiz. Dünya ile rekabet edebilir ürünler hazırlamak ve İzmir’i marka yapmak temel hedefimiz olacak. İzmir sadece liman olmamış, arkasındaki güçlerle ilerlemiş. Ege Bölgesi aslında Hollanda’dan daha fazla tarım alanlarına tekabül ediyor. Peki neyi yanlış yaptı? Bunu dürüstçe düşünüp cevabını bulmak zorundayız. İzmir'de yaptıklarımız ve yapacaklarımız bunların cevabı aslında. Bizim aslında çok daha şanslı ve güçlü olduğumuzu görürsünüz. Oysa şimdi üreticimiz yoksullaşmış ve ürettiğinin karşılığını alamaz duruma düşmüş. İşte bu asla razı olmayacağımız bir durum çünkü bu bereketli coğrafya çok daha yaşanılabilir bir yaşam sunuyor. Daha dün daha çok ürün ithal etmek için gümrük vergisini sıfırlama kararı aldılar. Bu politikaları bir kenara bırakıp yerel tohumu ön plana çıkartan bir tarım yönetimine ihtiyaç var. Eğer bu topraklarda tohumu bazı tekellerin hegemonyasına bırakırsanız, savaş alanlarında kaybettiklerinizden fazlasını kaybedersiniz. Çünkü tohum, köktür, gelenektir, gelecektir.

“DOĞAYI HAFİFE ALIYORUZ”

Seçim kampanyasında ‘flamingoların da başkanı olacağım’ demiştim. Bu sözü demokrasinin sandıkta oy verme hakkı olmayan herkesi de kapsaması için söyledim. Pandemi bu çapın en acı gerçeğini yüzümüze vurdu. Dünyanın bütün sorunları kendini doğanın sahibi gören insanların elinden çıkıyor. Hayatımıza dışarıdan bakalım. Bizim dışımızdaki varlıklar, doğa önceliklerimiz içinde toz zerresi kadar bile yer kapsamıyor. Boşa akıyor dediğimiz dereler içme suyumuzu bize taşıyor. Ormanlarımız olmasa verdiğimiz nefesi nereden bulacağız. Naçiz bedenlerimiz her saniye doğa işe bütünleşiyor ama zihnimizde buna ait tek bir düşünce bile yok. Bizden bir karşılık beklemediği için doğayı hayatımızın dışına itiyoruz. Doğayı hafife alıyoruz bu da yaşamakla ilgili karar verirken büyük hatalar yapmamıza sebep oluyor.

SÜT KUZUSU PROJESİ 30 İLÇEYE ULAŞTI

Refahın adil dağıtımı için birçok yöntem geliştirdik. Adil dağılımın sırrı İzmir’in arka mahallerindeki sorunları görmek ve dinlemek olduğunu görüyoruz dinledikçe gördük ki son derece makul talepleri var. Biz köylülerimiz bir ana şefkatiyle bağrımıza basıyoruz. Arka mahallelerdeki sorunları yerinde tespit edip ihtiyaçlarına kısa sürede cevap verebilmek için acil çözüm ekipleri oluşturduk. Acil çözüm ekibi belediyenin iş yapma hızını artıyor. Arka mahallerdeki sorunları yerinde tespit edip ihtiyaçlarına hemen çözüm bulabilmek için acil çözüm ekipleri oluşturduk. Bunlar belediyenin çalışma hızını inanılmaz arttırdı. Çocuklarımızın becerilerini geliştirmek için kurduğumuz masal evlerinin amacı çocuklarımızın eşit haklar içinde yarışması. Süt kuzusu projesini 30 ilçeye ulaştırdık. Şehrimizdeki okullara her türlü spor malzemesi imkanı sunuyoruz. İzmir'i uluslararası spor organizasyonlarının merkezi haline getirmek için elimizden geleni yapıyoruz

ÇİĞLİ TRAMVAYI İÇİN TARİH 2023

En iddialı yatırımlarımızı sürdürülebilir ulaşımda yaptık. Bu kent refahı için çok krtik bir faktör. Ulaşım kentlerin temel sorunlarının başında. Ülkemizde e ne yazık ki insan değil otomobil odaklı çözümler üretildi. Tüm bunlar bireysel araç kullanımını teşvik ederek trafik yükünü artırdı. Kalkınmış kentler zengin fakir ayrımı olmaksızın herkesin toplu taşımayı kullandığı yerlerdir. Biz de bunun için vatandaş için hesaplı, yolcu için konforlu ve doğa için sürdürülebilir bir ulaşım sistemi tasarladık.

Göreve geldiğimde Narlıdere metrosunu yüzde 12 oranında tamamlanmıştı. Bugün metro inşaatını 125 milyon Euro ile yüzde 65 oranında tamamladık. Merkezi hükümet desteği olmaksızın pandemiye rağmen kendi kaynaklarımızla 11.2 kilometrelik metroyu söz verdiğimiz tarihte bitireceğiz. 2022’de bu metroyu İzmirlilerin kullanımına sunacağız. Buca metrosunu hayata geçirme konsundu olumlu adılar attık. Toplamda 495 Euro yatırım mutabakatı oluşturduk. Yılbaşında ihalesini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Çiğli tramvayı halesini 5 Kasım da yapmayı planlıyoruz. Çiğli tramvayı 2023’te hizmete girecek. İzmir’i demir ağlarla öreceğiz dedik ve bunun için durmadan çalışıyoruz.

“BAZILARINA HAYAL GİBİ GELEBİLİR”

Göreve gelirken ‘Körfezi temizleyeceği, Konak’tan Karşıyaka’ya yüzeceğim’ demiştim. Bu sözümün arkasındayım. Bu bazılarına hayal gibi gelebilir. Ama değil. Biz doğayı kirletmezsek doğa kendini hızla yenileyebiliyor. Çernobil örneğini vermek istiyorum. Orada doğanın insan faktörü olmadan kendisi nasıl yenileyebildiğini görüyoruz. 34 yıldır şehirde hiç kimse yaşamıyor ve orada otların nasıl yeşerdiğin  görüyoruz. Doğa o sürede kendini yeniledi. Doğanın kendini yenilemesi mümkün ama biz gereğini yaparsak. Biz elimizden geleni yaparsak Körfez kendini temizleyecek. Bu demek değildir ki Körfez’i kendi haline bırakacağız. Körfez’in dip dalga temizlileri zaten yapılıyor. Ancak yağmur suları ve kanalizasyon suları aynı yere toplanmış ve Körfez’i maalesef kirletiyor. Biz bunu çözünce körfez kendi kendini temizleyecek. Tabi çalışmalar da yapacağız. Yağmur suları ve kanalizasyon sularını ayıracağız Yağmur suları körfeze, kanalizasyon suları arıtma merkezine akacak. Ve ben Körfez’de yüzeceğim.

"İZMİR AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ OLACAK"

Hem turizm hem de ekonomik ilişkiler kurduğumuz Moskova ve Brüksel ofislerimizin kurumları tamamlandı. Böylece İzmir hem turist hem yatırım çekeceğiz. Bir yanında İzmir’i tanırken bir yandan da kent ekonomisine hızla ivme kandıracağız. Dünya Belediyeler Birliği Zirvesini 2021 de İzmir’de düzenleyeceğiz. Bu zirve daha büyük hedeflerimizi örneğin İzmir’i Avrupa kültür başkenti yapma yolunda büyük bir sıçrama tahtası olacak. Dünyadan birçok katılımcı ve ziyaretçiyi İzmir’e çekecek. 2026 Botanik EXPO’sunu İzmir'de gerçekleştireceğiz.  4 milyon 700 bin ziyaretçi beklediğimiz 2026 Botanik EXPO’su, EXPO 2030’a giderken önemli bir kilometre taşı olacak. İlk dijital fuarımızı düzenleyerek pandemi döneminde önemli bir adıma imza attık. Uluslararası finans kuruluşları ile önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Karedeniz Kalkınma Bankası’ndan ilk kez bir yatırım aldık. Belediyemiz sadece Batı kaynaklarının değil, Asya kaynaklarının da güvenini kazanmış oldu. Bu aslında bir İpekyolu projesidir. Batı’yı Asya’ya, Asya’yı Batı’ya taşıma hedefimiz için önemli bir çalışma yürüttük. Batıyı Asya’ya, Asya’yı batıya taşımaya İzmir’den devam edeceğiz.

"BİZ İZMİR'İZ"

3 yıl sonra Cumhuriyet 100 yılını tamlayacak. Cumhuriyetin 2. yüzyılına onu demokrasiyle taçlandırarak gireceğiz. Siyasi askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar iktisadi zaferlerle taçlandırılmazlarsa kalıcı olamazlar. Bu memlekette atalarımızın kazandığı zaferi daha büyük ekonomik zaferlerle buluşturacağız. Bu memleket daha güçlü bir ekonomiye layık… Bunu değiştirmek mümkün, başka bir hayat mümkün… Dünya hızlı bir dönüşüm içinde. Yeni buluşlar, yeni araçlar… Bir yandan da ezelden beri değişmeyen temel bir adaletsizlik devam ediyor. Bu iki gerçek ile yüzleşmek mecburiyetindeyiz. Emin olun bu mücadeleyi kazanacağız. Biz hepimiz birlikte varız ve birlikte olmaya mecburuz. Biz İzmir’iz."

550 günde neler yapıldı'

Tarım:

- Sözleşmeli alımlar çerçevesinde 43 üretici kooperatifinden 206 milyon 957 bin TL’lik alım yapıldı.
- Pagos, Kültürpark ve Buca üretici pazarları açıldı.
- Halkın Bakkalı’nın şube sayısı 6’ya ulaştı.
- Tire, Kiraz ve Bergama kooperatiflerinden “Süt Kuzusu” projesi kapsamında 19 milyon litre süt alındı, 97 milyon TL ödeme yapıldı.
- 57 köyde 316 üreticiye 1253 küçükbaş hayvan dağıtıldı.
-Selçuk, Bergama ve Kınık’ta 101 manda üreticilere dağıtıldı.
- Arıcılık eğitimini tamamlayan 400’ü kadın 923 üreticiye malzeme desteği verildi, 98 köyde 5 bin 528 arı kovanı dağıtıldı.
-Kooperatiflere destek kapsamında 33 köyde 123 ton süt yemi dağıtıldı.
- Bergama, Kınık ve Urla’da 3 sulama göleti yapıldı.
- Hayvanlar için 38 gölet rehabilite edildi, 10 yeni gölet yapıldı.
- Yerel ürünlerin yaygınlaştırılması için 36 bin 234 üreticiye 770 bin meyve ve zeytin fidanı dağıtıldı.   
- 450 bin nergis çiçeği soğanı, 75 bin salep yumrusu dağıtıldı.
- 3 bin 630 üretici ortak makine parklarından yararlandı.
- 40 bin lavanta fidesi dağıtıldı.
- Yeniden Karakılçık projesi kapsamında 1000 dönümde karakılçık buğdayı üretildi
-459 gönüllü 95 üreticinin kiraz hasadını tamamladı.
-770 bin fidan dağıtıldı.

Eşit yurttaşlık:

-Meslek Fabrikası bünyesinde 12 kurs merkezinde, 93 branşta 451 kurs düzenlendi. 550 günde 4 bin 504 kursiyer meslek sahibi oldu.
- Meslek Fabrikası’nda pandemi sürecinde maske üretimine başlandı.
- 2 yeni kadın sığınma evi açıldı.
- 6 bin kişiye cinsiyet eşitliği eğitimi verildi.
- İzmir’de doğan her bebeğe Hoş geldin Bebek paketi dağıtıldı.
- 2019’da 146 bin, 2020’de 153 bin çocuk Süt Kuzusu ile buluştu. Toplam 19 milyon 507 bin 830 litre kooperatiflerden süt alımı yapıldı.
- 777 çocuk Çocuk Keşif Atölyeleri’nden yararlandı.
- FabLab İzmir’de 2019’da 1487. 2020’de 377 girişimcinin projesi gerçeğe dönüştü.
- Engelli Farkındalık Merkezi’nde 1221 katılımcıyla farkındalık çalışması yapıldı.
- 853 engelli bireye tekerlekli sandalye ve hasta yatağı verildi.
- Kentsel olanakları kısıtlı 18 bin kadın, kent ve körfez gezilerine katıldı.
- 6 Masal Evi 275 kadına, 440 çocuğa hizmet verdi.
- Kadın Danışma Merkezi 14 bin 496 kadına hizmet verdi.
- 0-5 yaş arası çocuğu olan 4 bin 379 anneye ulaşım kartı desteği sağlandı.
- İhtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına 40 bin adet bot ve mont, 17 bin adet kırtasiye seti dağıtıldı.

Doğa

- 1 milyon 165 bin m² alana 46 bin 636 fidan dikildi.
- 2019’da 9 bin 555 m², 2020’de 81 bin 620 m² yeni park alanı yaratıldı.
- Yılda 900 bin kWh elektrik üreten 5 santral devreye alındı
- Hava kirliliği ölçüm ağına 7 cihaz daha eklendi.
- 30 ilçede hafriyat temizliği yapıldı.
- 159 bin 795 noktada dezenfeksiyon çalışması yapıldı.
- Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası Listesine girmesi için adım atıldı.
- Çevre ilçelere de etkin hizmet verebilmek için 20 veteriner hekim kadroya alındı.
- Sokak hayvanları için 5 acil müdahale aracı daha alındı, 15 bin 849 acil müdahale yapıldı. 11 bin 488 kısırlaştırma, 548 sahiplendirme gerçekleşti.
- Pandemi sürecinde 150 ton hayvan maması dağıtıldı.
- Orman İzmir kampanyası kapsamında 1 milyon 570 bin TL toplandı, 90 bin 480 adet yangına dirençli fidan temin edildi.
- Horizon 2020 AB’nin en yüksek bütçeli hibe programı kapsamında 2,5 milyon avro bütçeyle ekolojik koridor oluşturuluyor.
- İzmir kent merkezini kesintisiz olarak doğal alanlara bağlayacak 5 yeşil koridorda İzMiras gezi rotaları oluşturuluyor.

Ulaşım

- F.Altay-Narlıdere metro projesi kapsamında 125 milyon avro finansmanla toplam 8 bin 769 metre tünel açıldı. Hat 2022’de hizmete girecek.
- Halk Taşıt uygulamasıyla belirli saatlerde yüzde 50 indirimle 60 milyon biniş gerçekleşti.
- 120 dakika aktarma uygulaması hayata geçirildi. Tam bilette ilk biniş 10 kuruş indirimle 3,46 TL oldu. Artan maliyetlerden dolayı ilk 2 aktarmada 50’şer kuruş ücret alınması kararlaştırıldı. Öğrenci, öğretmen ve 60 yaş üzerindekiler aktarmalardan ücretsiz yararlanıyor.
- Üçyol-Buca metro projesi ihale süreci 80 milyon avro ön finansmanla başladı.
-11 km’lik Çiğli Tramvayı’nın projesi uygulamaya başlanıyor. Hat 2023’te hizmete açılacak.
- Nostaljik tramvay Kordon’da sefere başladı.
- Deniz ulaşımı için 2 yeni feribot alındı.
- Sefer aralıkları yolcu gemilerinde 15 dakikaya, arabalı vapurda 20 dakikaya düşürüldü.
- Bisikletli yolcular için vapur biniş ücreti 5 kuruş oldu.
- 364’ü tek seferde 451 yeni otobüs alındı.
- 4 adet özel engelli otobüsü sipariş edildi.
- 31 İZTAŞIT aracı F.Altay-Seferihisar hattında hizmete girdi.
- 200 yeni durak, 5 nostaljik tasarımlı durak yapılıyor.
- Karşıyaka, Çiğli, Bornova, Üçkuyular ve Urla’ya 5 yeni otobüs hattı açıldı.
- Dünyada ilk kez virüssavar güvenli otobüs hizmete alındı.
- BİSİM kapsamında 150 bisiklet, 70 tandem bisiklet, 15 bisiklet istasyonu hizmete alındı.
- 175 bisiklet park yeri, 40 km bisiklet yolu yapılıyor.
- Araç Paylaşım Modeli kapsamında 200 araç hizmete girdi.

Kriz Yönetimi

- Pandemi döneminde maddi yardımlar kişi başı 400 TL’den 40 bin kişiye ulaştı.
- 70 bin adedi bağış olmak üzere 222 bin gıda paketi dağıtıldı.
- Askıda Fatura uygulaması ile 1 milyon 229 bin 281 TL tutarındaki 13 bin 878 adet su faturası ödendi.
- Askıda İzmirim Kart uygulaması başladı, İzmirliler askıya 12 bin 193 TL değerinde 3 bin 795 adet kart bıraktı.
- Askıda Kitap uygulaması kapsamında ilk aşamada 2 bin 500 kitap askıya çıktı.
- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 6 milyon 750 bin adet maske dağıtıldı.
- Sağlık çalışanlarına ücretsiz toplu ulaşım, konaklama ve otopark desteği verildi.
- 6 bin 636 kişiye toplum sağlığı eğitimi verildi.
- Online eğitime destek için 3 bin tablet dağıtılıyor.
- 150 engelli bireye, uzaktan müzik, yaratıcı drama, resim eğitimleri ile özel eğitim verildi.
- Pandemi döneminde 1980 kez evde bakım hizmeti verildi.
- 65 yaş üzerindeki 3 bin 565 kişiye ulaşıldı.
- 5 milyon kişilik çorba, sıcak yemek, kumanya ve pide dağıtıldı.
- İZSU tarafından 2 bin 142 kişinin evlerine gidilerek abonelik hizmeti verildi.
- İZSU geçmişte borcunu ödemediği için suyu kesilen 18 bin 809 abonenin suyunu tekrar bağladı. 350 bin 762 abonenin suyu borcu olmasına rağmen kesilmedi.
- Turuncu Çember için 407 başvuru geldi, 333 işletme sertifika aldı.

Yaşam Kalitesi:

- 2,7 milyon ton sıcak asfaltla rekor kırıldı.
- 4 milyon 562 bin m² sathi kaplama yapıldı.
- 2 milyon 285 bin m² kilit parke taş döşendi.
- 18 km yeni bağlantı yolu yapıldı.
- 750 km ova yolu asfaltlandı.
- 11 adet kavşağın akıllı trafik sistemi kapsamında sinyalizasyonu tamamlandı.
- İzmir’in yeni otogar projesi yarışmayla belirlendi.
- 2004 araçlık yeni otopark düzenlemesi yapıldı.
- Torbalı ve Çeşme itfaiye binaları hizmete girdi.
- 30 ilçede 73 noktada 60 otobüste, 19 vapurda Wizmir Net kullanımı sağlandı.
- Kentsel dönüşüm kapsamında 7 bölgede, 308 hektar alanda çalışma yapılıyor.
- İZSU Genel Müdürlüğü tarafından 550,6 km içme suyu hattı yapıldı.
- 38 adet sondaj kuyusu açıldı.
- Dikili’de 169 km içme suyu hattı yenilendi.
- Çeşme’de 193 km, Foça’da 100 km içme suyu hattı yenileniyor.
- Tahtalı Barajı havzasına 9 bin fidan dikildi.
- 873 km dere temizliği yapıldı. 72 km uzunluğunda dere ıslah edildi.
-  4 pompa istasyonu ve 1 arıtma tesisine koku giderim sistemi kuruldu.
- Yağmur suyu ve atıksu kanallarını birbirinden ayırmak için master plan hazırlandı. 400 km yağmur suyu kanalı döşenerek atık suların Körfez’e ulaşması engellenecek.
- 60 km yağmursuyu hatta, 255 km kanalizasyon şebekesi yapıldı.
- Oşinografik İzleme Projesi ile Körfez 45 ayrı noktadan gözlem altına alındı.
- Mavi bayraklı plaj sayısı yüzde 25 artışla 52’ye ulaştı.
- İhale ile kiralanan eski Levent Marina alanında sosyal sportif ve akademik tesisler kuruluyor.
- Buca’da kentlilerin 3 bir m²’lik alanda toprakla, tarımla buluşacağı Portakal Vadisi projesinin temeli atıldı.
- Harmandalı’da 100 bin hanenin elektriğini üretecek kapasiteye sahip Biyogaz Tesisi hizmete girdi.
- Kurulan tıbbi atık tesisinde günde 20 bin ton atık sterilize ediliyor.

Kültür

- Türkiye’nin en yeni ve çağdaş opera binası Mavişehir’de yapılıyor.
- İzmir Şehir Tiyatrosu’nun kuruluş çalışmaları sürüyor.
- Yıldız Sineması ve Bıçakçı Han olarak bilinen iki yapı restore edilip kültür yaşamına kazandırılmak üzere 26 milyon TL’ye satın alındı.
- 466 konser ve dans gösterisi, 182 sinema gösterimi, 9 festival, bienal, 51 konferans, seminer, panelin yanı sıra kitap okumayı özendiren 10 etkinlik yapıldı.
- Şato Dijital Kütüphanesi’ni 22 bin 238 kişi ziyaret etti.
- Gezici Kütüphane Beydağ, Kiraz, Ödemiş, Tire, Bayındır, Torbalı, Menderes ve Selçuk’ta 401 kişiye hizmet verdi.
- Dans ve Ritim Topluluğu, Çocuk Korosu, Çocuk Balesi, Çocuklara Piyano Dersleri, Mahalle Orkestrası, Kolektif Hayal Gücü, Anadolu Ateşi Dans Okulu, Flamenko Eğitimi, Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor etkinlikleri ile kültür sanat eğitimleri verildi.

Dünya Kenti

- Kemeraltı UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girdi.
- 13 arkelojik kazıya destek verildi.
- İzmir Tarih ekibi 252 hektarlık Kadifekale-Agora-Kemeraltı aksında 19 alt bölgede çalışıyor.
- Eurovelo Avrupa Bisiklet Ağına 500 km ile dahil olduk.
- UNESCO Dünya Mirası Yolunda Bisiklet Turu’na 400 sporcu katıldı.
- VISIT İzmir ile kentin 2 binden fazla tarihi ve doğal miras noktası dijital kütüphanede toplandı.
- Küçük Menderes Havzası’nda 30 dağ köyünü birbirine bağlayan Efeler Yolu yürüyüş rotası oluşturuldu.
- İzmir’i dünyanın ilk metropol Cittaslow’u yapmak için çalışmalar sürüyor.
- 2022 Terra Madre, 2021 Dünya Kültür Zirvesi, 2026 Botanik EXPO’ya İzmir ev sahipliği yapacak.
- Akdeniz Dilleri Eğitim Merkezi’nde 281 kursiyer eğitim alıyor.
- Fitch Ratings İzmir’in kredi notunu AAA olarak teyit etti.
- Narlıdere Metrosu’na 50 milyon avro finansman sağlayan Asya Altyapı Yatırım Bankası dünyada ilk bir belediyeye kredi verdi.
-  Maraton İzmir’de 1500 kişi koştu.
- 19 Mayıs Yol Koşusu’na 1250 kişi katıldı.
- Balkan ve Avrupa Plaj Voleybolu şampiyonaları İzmir’de yapıldı.
- 1550 okula, 358 amatör spor kulübüne ayni ve nakdi yardım yapıldı.
- 750 engelli birey spora teşvik edildi.
- Bornova’da yarı olimpik yüzme havuzu inşa edildi.

Demokrasi:

- Muhtar Buluşmaları ve Seyyar Makam uygulamalarıyla tüm ilçelerde muhtar ve mahallelilerle buluşmalar düzenleniyor. Ortak akılla yerel sorunlara çözüm aranıyor.
- Katılımcılığı hayata geçirmek için birçok oda, dernek ve demokratik kitle örgütüyle düzenli toplantılar yapılıyor.
- 19 Şubat’tan itibaren Bizİzmir’e 43 bin 355 kişi üye oldu. 1 milyon 356 bin görüntülenme sayısına ulaşıldı. 4 bin 127 kişi 52 bin 521 TL’ye eşdeğer 525 bin 210 puan kazandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası