Ege Postası
Geri

Ben bu ülkeye medeni diyemem

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’ye sert çıktı: Beni davet edeceksin, orada bizi dövdürmeyle, tehditle karşı karşıya bırakacaksın, benim korumalarım tedbir alınca da gıyaplarında gözaltı kararı vereceksin. Böyle demokrasi, adalet, merhamet olmaz
Ben bu ülkeye medeni diyemem
Haberler / Politika
22 Ekim 2017 Pazar 07:42
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün İstanbul'da İbn Haldun Üniversitesi'nde düzenlenen Uluslararası Medeniyet Şûrası'nın açılışında konuştu. Erdoğan konuşmasında özetle şunları söyledi:
BİNA MEDENİ YAPMIYOR: Medeniyetin şekillenmesinde bilim ve teknik önemli olmakla birlikte, inancı ve sosyal dayanışmayı ihmal ettiğinde ortaya çıkan şeyin adı, bize göre medeniyet değildir. Bir şehrin Batı ölçüsüne göre medeni sayılması için, yollarda aydınlatma olması, sokaklarda çamur bulunmamasına bakılır. Halbuki İslam'ın ölçüsüne göre bir şehrin medeniliğinin işareti, kapı kilitlemeden dışarı çıkılabilmesi, ihtiyaç sahibi herkese el uzatılması, sokak hayvanlarına şefkatle davranılması demektir. 40 kat, 100 kat binaları yapmak sizi medeni yapmıyor ama biz de bu tuzağın içine düştük.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Trump'a ince mesaj


MASAYA YATIRMALI: Sayın Trump, medeniyet olayını şekil olarak değerlendiren bir tipoloji. Biz farklı düşünce insanlarına kapıları kapatmadık ama Amerika'da Müslümanlar oradan kovulmanın hesapları içine mahkum edilmişse Amerika'da bir sıkıntı var demektir. Önce Trump'ın bunu masaya yatırması lazım. Amerika'da durum böyle değil ve şu andaki gidiş orada sıkıntı yaratır.

NEDEN SÖYLEMİYORSUN: Trump "Dünyada en çok -donörler toplantısında- en az gelişmiş ülkelere yardım yapan biziz" dedi. Dünyada şu anda ABD birinci, biz ikinci, İngiltere üçüncü sırada. Fakat milli gelire oranla baktığımızda Türkiye birinci, ABD ikinci. Niye söylemiyorsun Türkiye'y? İşlerine gelmiyor.

DEMOKRASİ OLAMAZ: Amerikan İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Beyaz Saray'ın önünde gösteri yapıyorsa bu kendi inancının karşılığını alma ve demokrasi mücadelesi verme gayretidir. Amerika'ya, 'Demokrasinin beşiğidir' deniyor. Böyle bir şey demokrasi olamaz ve bunun adı demokrasi olamaz. Benim 13 tane korumam hakkında kendi davetine gittiğim bir ülkede eğer kalkıp da daha Amerika'da görmeden, bilmeden gıyaplarında gözaltına alma kararı çıkıyorsa kusura bakmasınlar, ben bu ülkeye medeni demem. Ben bir ülkenin Cumhurbaşkanıyım ve teröristlere orada adeta bizi dövdürmeyle, tehditle karşı karşıya bırakacaksın ve korumalarım tedbir alacak, hele hele iki tanesi eşimin koruması orada hiç yok, savcı gözaltına alma kararı verecek. Böyle adalet, merhamet olur mu'

MEDENİYETLER İTTİFAKI: Medeniyetler ittifakını hala savunuyorum. Biz kesrette vahdeti bulmuş bir milletiz. Madem ki biz kesretten vahdete gidebilmişiz, öyleyse burada da düşüncelerle teke, bire gidebiliriz. Şu anda dünyada 114 devlet, bizim bu attığımız adıma destek veriyor.

İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz ve İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye takdim etti. İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanvekili Bilal Erdoğan da (solda) açılış töreninde yer aldı.

'Pensilvanya şirk içinde'

"Allah'ın hepimize şah damarımızdan daha yakın olduğu gerçeği, gerçi birileri tabii, birisini 'şah damarından bize daha yakın' diye tanımlıyor ama bunu da bilmemiz lazım. Onlar da tabii şirk içinde ama bu da Pensilvanya'da, o da ilginç. Nerede, neler, nasıl, tezgahlanıyor, nasıl üzerimizde oyunlar oynanıyor bunu çok iyi bilmemiz lazım. İşe biraz da buradan başlamamız lazım. Öyle ki Osmanlı çökmek üzere olduğu dönemde dahi dünyanın dört bir yanında medeniyet davasına hayat verecek hamleler yapmaktan geri durmamıştır. Sultan Abdulhamid-i Sani'nin Japonya'dan Hindistan'a, Avrupa'dan Rusya içlerine kadar gönderdiği elçilerin kurduğu Hamidiye Medreselerinin hayata geçirdiği projelerin etkileri bugün dahi devam ediyor."

'Bugün başka bir dünya var'

"Dünya 5'ten büyüktür' itirazımız, adalete çağrı boyutuyla aynı zamanda bir medeniyet çığlığıdır. 5 ülke, dünyanın kaderini belirliyor. Onların dudaklarından ne dökülürse netice o. İkinci Dünya Savaşı geride kaldı. Bugün başka bir dünya var. Bu 5 ülkenin şöyle kimlerden oluştuğuna baktığınız zaman, orada bir tane Müslüman ülke yok. Dünyadaki tüm kıtalar orada temsil edilmiyor. Niçin Irak, Suriye çözülmüyo? Acaba niçin Rohingya Müslümanları'nın sorunu çözülmüyo? Myanmar niçin halledilmiyor'"

'İslamofobi tahrik ediliyor'

"İslamofobiya sürekli tahrik ediliyor. Sayın Trump Müslümanlar'a 'terörist' ifadesini kullanıyor. 'Böyle bir şey yok' dediğimizde de savunamıyor. Myanmar'da bazı Budistler terörist olarak Rohingya Müslümanları'nı öldürdü. Peki Budistler'le ilgili aynı şeyi söyleyebiliyorlar m? Yok, niy? Onlar yoga yapıyor. Hristiyan, Yahudi teröristler için böyle bir şey söylüyorlar m? Varsa yoksa İslami terör. DEAŞ'a karşı mücadelemizi verirken DEAŞ'ın İslam'la alakası olmadığını söylüyoruz. Ama bunlara bunu anlatamıyorsunuz. Ücretsiz silahları da veriyorlar. Biz savunmak için paramızla silah istiyoruz, bize silah vermiyorlar. Böyle garip bir dünyanın içerisindeyiz."

'Sünneti tartışmak ifsada yol açıyor'

"Şu anda birçok insan türedi. Bu tipler sünneti ciddi manada tartışır hale geldi. Bu tartışmaların özellikle ülkemizde yapılması, bizler için ciddi manada bir üzüntü sebebi. Hoca olmak, ahkam kesmek yetkisini kimseye vermiyor ve dolayısıyla Sevgili Peygamberimiz'in sünnetini tartışma yetkisini de onlara vermiyor. Bu tartışmaları açmak, aslında bir neslin ifsadı anlamınadır. Ve bu nesli ifsat etme hakkını da kimse onlara vermemiştir. Böyle bir tarzla siyasete giremezler, girerlerse bedelini ağır öderler."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası