Ege Postası
Geri

Büyükşehir’de sakin meclis: Hani kararlar alındı'

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in idaresinde gerçekleştirildi. Sakin geçen mecliste komisyondan gelen ve başkanlık makamınca gündeme eklenen maddeler görüşüldü. Oturumda, eril cinayete kurban giden kadınlar ve sokak hayvanlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi için önemli kararlar alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ege Şehir Planlaması Enerji ve Teknolojik İşbirliği Merkezi Anonim Şirketine yönelik sermaye artırımı konusu ise tartışmaya neden oldu. Başkan Soyer, selden mağdur olan vatandaşlara maddi destekte bulunacaklarını söyledi.
Büyükşehir’de sakin meclis: Hani kararlar alındı'
Haberler / Yerel Yönetimler
13 Ocak 2021 Çarşamba 19:07
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimi Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in idaresinde gerçekleştirildi. Sakin geçen mecliste en çok dikkat çeken karar ise sokak hayvanlarının korunması ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine ilişkin gündem maddesi oldu.

Mecliste, Başkanlık Makamınca Gündeme Eklenen Önergeler kapsamında; İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığına, İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığına, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığına, Ödemiş Belediye Başkanlığına, Edirne İpsala Belediye Başkanlığına, Kırklareli Ahmetbey Belediye Başkanlığına, Giresun Eynesil Belediye Başkanlığına, Kastamonu Taşköprü Belediye Başkanlığına ve Edirne Keşan Belediye Başkanlığına otobüs, römork ve tankerlerin bedelsiz hibe edilmesi konuları gündeme getirildi.

İlgili gündem maddeleri görüşülüp karara bağlanması için Plan ve Bütçe Komisyonuna gönderildi.

CİNAYET KURBANI KADINLARIN ANISI YAŞATILACAK

Oturumda ayrıca, uğradıkları şiddet sonucu yaşamını yitiren kadınların anısına ve aynı zamanda şiddetle mücadelede BM’nin öngördüğü farkındalık etkinlik günleri olan 25 Kasım-10 Aralık günleri arasında her yıl Orman Genel Müdürlüğünün göstereceği bir ormanlık alanda ya da İzmir Büyükşehir Belediyesinin ve İlçe Belediyelerinin göstereceği yeşil alanlarda Turuncu Bahçe ismiyle fidan dikilmesi ve BM Genel Kurulu Kararlarına bu şekilde aynı zamanda çevreci bir yaklaşımla yerel yönetim olarak katkı sağlanmasına oy birliği ile karar verildi.

SOKAK HAYVANLARI İÇİN BÜYÜK ÇALIŞMA

Oturumda, Toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Hakları Daire Başkanlığının kurulması ve anılan daire başkanlığının çalışma alanlarının yetki ve sorumluluklarını belirleyen yönetmelik taslağı meclis gündemine sunuldu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan CHP’li meclis üyesi Aybars Yıldırım, “Bu gündem konusu belli edildiği üzere sokak hayvanları konusunda yaklaşık bir yıldır çalışma halindeydik. Meclis sürecinde ve dahilinde ilk defa bir yönetmelik hazırlayarak bunu meclisimize sunmuş buluyoruz. Konu çok hassas ve hepimizin yakından takip ettiği bir konu. Bizim ihtiyaç duyduğumuz bazı yönetmelik maddeleri. Bu süreçte İBB ile ciddi bir çalışma sergiledik. Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü uzun bir çalışma konusunda bilgi sahibi oldu. Müdürlüğümüzün 111 personeli ve dört tane şefliği var. İzmir Büyükşehir Belediyemiz 27 milyon liralık bir yatırımla bu sürece büyük bir katkıda bulunacak. Biz bu çalışmayı Büyükşehir Belediyemizden bekliyor, başarılarınızın da devamını diliyoruz. Uyum içinde çalışmamızdan dolayı da teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Önerilen madde kapsamında, İzmir ili sınırları içerisinde öncelikle vatandaşların sağlığını, emniyetini ve can güvenliğini korumak üzere sahipsiz sokak hayvanlarının hayvan refahı hayvan özgürlüğü ve hayvan hakları kapsamında korunması ile üreme popülasyonunun planlı kısırlaştırmayla kontrol altına alınması, kayıt sistemlerinin geliştirilmesi, rehabilitasyon, tedavi, sahiplendirme, yaşam alanlarında insanlarla bir arada yaşama becerilerinin geliştirilmesi için çalışma yapılması konusu oy birliği ile hukuk komisyonuna gönderildi.

Kurulması öngörülen komisyona yönelik konuşan Başkan Tunç Soyer, “Belediye Başkanlığı adaylığım sırasında ‘ben sadece bana oy verenlerin değil, flamingoların da başkanı olmak istiyorum’ demiştim. Bu çalışma için hepinize teşekkür ediyorum. Türkiye’ye örnek olacak, ilham verecek bir çalışma. Bu komisyonla ilgili hukuk komisyonunun bir çalışma yapmasını istiyorum ki ayakları yere basan bir çalışma olsun” dedi.

Başkan Tunç Soyer'in ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, bazı çalışmaların mülteciler ile ilgili de yapılması gerektiğini belirten belirtti. Hızal, "Oy birliği ile geçen bir madde bu konudaki görüşümüz devam ediyor. Ancak mülteciler bu madde de ve veya diye geçiyor ancak İzmir'de 150 binin üzerinde bir nüfus var. Artık göçmenler ve mülteciler içinde bir özel çalışma yapmamış gerekiyor. Bizim eksik gördüğümüz bir noktayı belirtmek için söz aldım" diye konuştu.

SERMAYE AKTARIMI KONUSU BELİRSİZLİK YARATTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ege Şehir Planlaması Enerji ve Teknolojik İşbirliği Merkezi Anonim Şirketine, ayni sermaye devredilmesine yönelik önerge meclise geldi.

İlgili önergede, “şirket sermayesinin 36.618.000,00TL’den 23.776.156,00-TL nakdi, 58.223.844,00-TL ayni olmak üzere toplam 82.000.000,00-TL artırılarak 118.618.000,00-TL’ye çıkarılmasına kararı doğrultusunda Ege Şehir Planlaması Enerji ve Teknolojik İşbirliği Merkezi Anonim Şirketi içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için, payına düşen (%99,672505'ine tekabül eden) 81.731.454,27-TL’lik tutarın rüçhan hakkının kullanılarak 58.223.844,00-TL’sinin ayni sermaye olarak, 23.507.610,27-TL’sinin nakdi sermaye olarak karşılanabilmesi” ifadeleri yer aldı.

Gündem maddesine ilişkin söz alan AK Partili meclis üyesi Erhan çalışkan, “Burada yapılan çok ciddi rakamları yani 400-500 milyonları bulacak. Sayın Genel müdürümüzden şunu öğrenmek istedik: Buradaki prensipleriniz nelerdi? Siz burada evi olmayan İzmirlilere konut mu yapacaksınız, villa projesi mi olacak yoksa kat karşılığı verilecek bir şey m? Bu konuda bir sunum istemiştik. Biz bize bilgi verilmesi durumunda oy birliğiyle karar vereceğimizi söylemiştik” dedi.

Çalışkan’ın sözlerine cevaben konuşan CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu, konuya ilişkin teknik bilgi verdi ve söz konusu kooperatifin belediye çalışanları için kurulacak bir kooperatif olduğunu söyledi.

Özuslu’nun sözleri üzerine tekrar konuşan Çalışkan, “Biz buradaki araziye belediye çalışanlarımıza kooperatif kuruyoruz ve İzmirliye hiçbir şey kalmıyor. Biz bunu şu anda öğrendik. Biz bunu daha önce öğrenseydik komisyonda da evet oyu kullanmazdık. Bunu bir kez daha söylemek istiyorum. Komisyon toplantılarında ilgili bürokratların açıklamaları bize gelmiyor ve yönetmeliğe uygun hareket edilmiyor. Biz bilgiyi burada alıyor ve uyguluyoruz ancak bu şekilde olmaz.

SAĞANAK MAĞDURİYETİNE SOYER’DEN SÖZ

Oturum sonunda konuşan Başkan Soyer, sağanak yağış nedeniyle meydana gelen sel ve su baskınlarına değindi ve “Dünkü yağmur çok ciddi tahribata ve felakete yol açtı. 212 iş yer ve hane sular altında kaldı. Biz geceden itibaren mağduriyeti gidermek için çalıştık. Bunlar bize telefonla gelen mağduriyet ihbarları. Eğer sizlerin çevrenizde mağdur olanlar varsa lütfen paylaşın. Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasını istemiyorum." dedi.

Öte yandan Tunç Soyer, sağanak nedeniyle mağdur olan İzmirlilere maddi destekte bulunacaklarını, eşya yardımı yapacaklarını ifade etti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası