Ege Postası
Geri

CHP İzmir'de referandum süreci yürüten iki eski başkandan seçim taktiği

AK Parti döneminde 2007 ve 2010 yıllarında gerçekleşen referandumda ülke genelinde çıkan sonucun tam tersi sonucun çıktığı İzmir'de, CHP'de referandum sürecini yürüten iki eski il başkanından parti içi seçim taktiği geldi. CHP İzmir'de referandum süreci yürüten iki eski başkan anlattı
CHP İzmir'de referandum süreci yürüten iki eski başkandan seçim taktiği
Haberler / Yerel Politika
23 Ocak 2017 Pazartesi 10:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGE POSTASI - HABER SERVİSİ - Cumhurbaşkanlığı sistemini getirecek olan Anayasa değişikliği teklifinin TBMM’den referandum aralığında geçmesi ile birlikte, Türkiye siyasi tarihinde 7’nci kez halk oylaması yapılacak. 

Mart sonu Nisan başı gibi düşünülen referandum AK Parti döneminin 3. referandumu olacak. 

2007 referandumunda cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi başta olmak üzere birtakım anayasa değişikliklerini içeren teklif  ülke genelinde yüzde 69’luk oranla 'evet' alırken, İzmir'de yüzde 51 'hayır' oyu çıkmıştı. 2010 referandumunda ise 26 maddelik değişikliği içeren teklif ülke genelinde yüzde 57.88 'evet' almış, teklif İzmir'de yüzde 36.8'de kalmış, 'hayır' ise yüzde 63.2'lik dilimi oluşturmuştu.  

CHP 'HAYIR', AK PARTİ-MHP 'EVET' KAMPANYASI

2017 referandumunda CHP alanda 'hayır', AK Parti ve MHP ise 'evet' propagandası yürütecek. 

ESKİ BAŞKANLARDAN SEÇİM TAKTİĞİ

2007 ve 2010 yıllarındaki referandumda ülke genelinde çıkan sonucun tam tersi sonucun çıktığı İzmir'de, CHP'de referandum sürecini yürüten iki eski il başkanı Kemal Karataş ve Rıfat Nalbantoğlu'ndan parti içi seçim taktiği geldi. 

KARATAŞ: MAKAMDA DEĞİL ALANDAYDIK

2007 yılındaki referandumda CHP İzmir İl Başkanlığı koltuğunda oturan Kemal Karataş, " Süreçte sürekli sokaktaydık. Kampanya boyunca makam odasında hiç olmadım. Mitingler yaptık, eylemler gerçekleştirdik. Hala o tür mitingler yapılmadı. Partili yöneticilerime kahverengi kıyafeti giyme şartı getirtmiştim. İl yönetimim kahverengi kıyafetlerle dolaştı alanda. Demeçle olacak iş değildi. Hep dolaştık. Girmediğim yer olmadı. Köyler kahvehaneler, yazıhaneler her yere gittik. Karşıyaka'dan Konak'a kadar kadınlar kahverengi kıyafetler giyerek bisiklet yürüyüşü yaptı. Kahverengi gelinlikli-damatlı bir eylem bile yaptık. O heyecanı yarattık. Tüm örgütü alana çektik. O ruhu yarattık. O ruhu yaratacaksınız. İki laf etmekle örgütü alana indiremezsiniz. O heyecanı önce kendiniz duyacaksınız. O ruhu yakalarsanız insanlara yansıtırsınız. Bunu yaparsanız İzmir'de yüzde 80 çıkartırsınız" dedi.

DAHA SES GETİRECEKLER EYLEMLER YAPILMALI

Anayasa değişikliği teklifinin neleri değiştireceğini iyi bilen isimlerin sahada vatandaşı bilgilendirmesi gerektiğini söyleyen Karataş, " Bu teklifin ülkeye neler getireceğini neler götüreceğini önce örgüte sonra vatandaşa anlatacaksın. Ben sözcüleri sınavla seçerdim. Herkes aklına göre konuşamazdı. Konuşacak insanlarda belli olmalı.  Şimdi bu referandum neleri değiştirecek anlatmak lazım, ikincisi görsel anlamda eylemler yapmak lazım. Siyaset görselliktir de aynı zamanda. Geçtiğimiz gün eylem yapıldı. Ayağa kalktılar. Tamam da ayağa kalkmak o kadar basit olmamalı. Belediyenin önüne sığınmışlar ayağa kalkıyorlar, böyle olmaz. Daha ses getirecek eylemler daha kalabalıklı eylemler yapılmalı" dedi.

NALBANTOĞLU:ANLATIRSANIZ MAKAS DAHA DA AÇILIR

2010 referandumunda CHP'nin İzmir İl Başkanlığı görevini yürüten Rıfat Nalbantoğlu ise şunları söyledi;

"Daha önceki seçimlerde tuzak maddeler vardı. Milleti kandırmak üzere yanıltmak üzere maddeler vardı. Bu kez yok. Direk demokrasi ve diktatörlük oylanacak. Bunu anlatmamız gerek. Anlatırsanız İzmir'de evet-hayır arasındaki makas daha da büyüyecektir. İzmirliler izin vermez. Partide herkes bu işin ucundan tutmalı. Herkes anlatmalı. Biz o dönem TV'leri yerel medyayı çok iyi kullanmıştık.  Her ilçe için ayrı afişler hazırlamıştık. Farklı farklı eylemler gerçekleştirmiştik. Yine benzer bir çalışma yapılmalı."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası