Ege Postası
Geri

CHP’li Yüksel çiftçinin sıkıntısı dinledi, kanun teklifi hazırladı

CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Alaattin Yüksel, tabii afetlerden zarar gören çiftçilere yapılacak yardımlarla ilgili TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.
CHP’li Yüksel çiftçinin sıkıntısı dinledi, kanun teklifi hazırladı
Haberler / Yerel Politika
12 Temmuz 2014 Cumartesi 09:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Yüksel, son yıllarda iklimsel değişiklikler nedeniyle üreticilerin büyük zarar gördüğünü belirterek, “Kanun teklifinde çiftçilere zararı ölçeğinde doğrudan destek verilmesini, Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında kayıtlı olmaları şartı aranmamasını, Kemalpaşa ve Tire ilçelerinin afet bölgesi kabul edilmesini, üreticilere yardım yapılabilmesi için tarımsal varlığının yüzde 40’ının zarar görmesi şartının kaldırılarak; üretici mallarının herhangi birinin en az yüzde 30 oranında zarara uğraması durumunda destek verilmesini teklif ettik. Ayrıca sigorta primlerinin 5 yıl boyunca devlet tarafından karşılanmasını önerdik. Zaten hükümet yardım etmemek için bu kanunu çıkardı! Devletin asıl çiftçiye destek vermesi gerekiyor. Bizde maalesef tam tersi oluyor. Umarım üreticinin sesine kulak verilir” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, geçtiğimiz aylarda Kemalpaşa ve Tire’de meydana gelen dolu felaketi sonrası her iki ilçeye de giderek çiftçinin sorunlarını yerinde dinlemiş, zarar gören tarlaları dolaşmıştı. Yüksel, mevcut yasayla mağdur durumdaki çiftçiye destek verilmesinin mümkün olmadığını belirterek, üreticilere sorunlarını giderilmesi için kanun teklifi hazırlayıp TBMM Başkanlığı’na vereceğinin sözünü vermişti.

SÖZÜNÜ TUTTU
Yüksel, bu sözünü tutarak tabii afetlerden zarar gören çiftçilere yapılacak yardımlarla ilgili kanun teklifi hazırladı. Yüksel, kanun teklifinin gerekçesinde özetle şunları söyledi:
“Ülkemizde yaşanan doğal afetler tarım ürünlerinde büyük zarara neden olmaktadır. İçinde bulunduğumuz yıl içinde meydana gelen dolu yağışı nedeniyle pek çok ürün zarar görmüştür Çiftçilerin, üreticilerin söz konusu zararları kendi olanaklarıyla karşılaması mümkün değildir. 14.06.2005 tarih ve 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu’nun 17. maddesi, tarım sigortası yaptırmayan çiftçilere, 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun kapsamında destekte bulunulmasını ve yardım yapılmasını engellemektedir. Mağdur çiftçilere yardım yapılabilmesi için oluşan hasarın, tarımsal varlıklar toplamının yüzde 40’ını geçmesi gerektiği, 2090 Sayılı Kanunda belirtilmiştir. Ancak böyle bir durumda, çiftçinin tarımsal varlığı esas alındığından bağ, bahçe, tarladaki ürününün yüzde 100’ü zarar görse bile zarar miktarı tarımsal varlığının yüzde 40’ını geçmediği için bu kanundan yararlanamamaktadır.  Bu durum üreticinin mağduriyetine ve tarım ürünlerinde ülkemizin dışa bağımlılığına yol açmaktadır”

KANUN TEKLİFİNDE NELER ÖNERİLDİ
Yüksel, 20/6/1977 tarihli ve 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanununda şu değişikliklerin yapılmasını önerdi:
MADDE 1-“Kanunu 2’nci maddesinin birinci fıkrasının ilk cümlesinde “para verme” ibaresinden sonra gelmek üzere “zararı ölçeğinde doğrudan destek verme” ibaresi eklenmiş ve üçüncü fıkrası; “Afet dolayısıyla çalışma ve üretim imkânları önemli ölçüde bozulmaktan maksat, çiftçinin ürünlerinin canlı - cansız üretim araçlarının ve tesislerinin herhangi birinin en az yüzde 30 oranında zarar görmesi durumu halleridir” şeklinde değiştirilmiştir. (Tarladaki ürününün yüzde 100’ü zarar görse bile zarar miktarı tarımsal varlığının yüzde 40’ını geçmediği için bu kanundan yararlanamayan pek çok üreticinin, sosyal devlet ilkesine uygun biçimde desteklenmesi amaçlanmıştır)
KEMALPAŞA VE TİRE AFET BÖLGESİ KABUL EDİLSİN
GEÇİCİ MADDE 2- 2014 yılında İzmir ilinde yaşanan dolu, aşırı yağış, sel ve su baskını, kuraklık, yıldırım ve hortum gibi afetlere maruz kalan, ürünleri, tarımsal varlıkları, tesisleri, üretim araçları, ekim alanları zarar gören üreticiler, 14/6/2005 tarihli ve 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında kayıtlı olmaları şartı aranmaksızın bu Kanundan yararlanırlar. İzmir ilinde 2014 yılında meydana gelen dolu afeti nedeniyle Kemalpaşa ve Tire ilçeleri afet bölgesi kabul edilir”

PRİMLERİ 5 YIL BOYUNCA DEVLET ÖDESİN!
MADDE 3-14/6/2005 tarihli ve 5363 sayılı Tarım Sigortaları 13’üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir. “Prim desteği miktarı belirlenirken sigorta primlerinin üreticileri sigorta yaptırmaya teşvik edecek düzeylerde tutulması hususu dikkate alınır ve kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren tarım sigortası yaptırılan ilk beş yıl primlerin tamamı devlet tarafından karşılanır”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası