Ege Postası
Geri

DEVA Partili Dönertaş'tan Seda Kaya açıklaması: Bir erkeği cebinden çıkarabilecek güçtedir

Geçtiğimiz günlerde il başkanı değişikliği ile İzmir gündemine oturan DEVA Partisi, yeni yönetimini hızla oluşturmaya başladı. Yaşanan başkan değişikliğinin nedenlerini Egepostası’na açıklayan DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi İbrahim Dönertaş, gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. İzmir aşığı olduğunu ifade eden Dönertaş, “İzmir’i yönetecek Büyükşehir Başkanının İzmirli olmasını istiyorum” dedi. Öte yandan Seda Kaya'nın il başkanlığı görevine getirilmesinden övgüyle bahseden Dönertaş, "Çok dirayetlidir. Bir erkeği cebinden çıkarabilecek güçtedir. O yüzden kadın olmasının onun için bir handikap olacağını düşünmüyorum" dedi.
DEVA Partili Dönertaş'tan Seda Kaya açıklaması: Bir erkeği cebinden çıkarabilecek güçtedir
Haberler / Politika
16 Ekim 2020 Cuma 09:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI-Genel Başkanlığını eski Başbakan Yardımcısı ve eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan’ın yürüttüğü Demokrasi ve Atılım Partisi’nin (DEVA) İzmir İl Başkanlığı görevini yürüten Mehmet Ali Sarızeybek, geçtiğimiz haftalarda görevden alınmıştı. Sarızeybek'in yerine ise Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) eski Başkanı ve BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya atanmıştı.

Yaklaşık 3 aylık bir sürede yaşanan başkan değişikliği ise İzmir gündemine oturmuştu EGepostası’na konuşan DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi İbrahim Dönertaş, il başkanı değişikliği sebebini anlattı.

İzmir ve ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Dönertaş, yerel yönetimlere ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. İzmir ekolü üzerinden konuşan Dönertaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in üretmek için mücadele ettiğini belirtirken İzmir yönetiminde İzmirlilik vurgusu yaptı. Dönertaş, “İzmir’i yönetecek Büyükşehir Başkanının İzmirli olmasını istiyorum. İzmir’i sevme ve İzmir’e hizmet etmek İzmirli olana daha çok yakışıyor” ifadelerini kullandı.

“KONJONKTÜRÜN HIZINA ADAPTE OLAMADI”

Parti içi dinamiklerde modern konjonktürü yakalayıp hıza ayak uydurmanın oldukça önemli olduğunu belirten Dönertaş, il başkanı değişikliğinin nedenini şu şekilde açıkladı; “Siyaset hızlı gelişen bir meslek. İl başkanımız Mehmet Ali Sarızeybek çok değerli bir abimiz. Çok mücadele etti, çalıştı ama konjonktürün o hızına pek adapte olmadı. Öyle olunca bizim kurucular kurulumuzdaki il başkanlığını ilk teklif ettiğimiz İzmir’in çok iyi tanınan bir ailesinin ve sivil toplum örgütlerinde çok başarılı olmuş bir hanımefendin il başkanlığına devam etmesine Genel Merkez’imiz tarafından karar verildi. Bu konuda Sayın Genel Başkan’ımızla ve Teşkilat Başkan’ımızla yaptığımız istişarelerde Mehmet Ali Bey’in başarısız değil, hızlı konjonktüre uyamadığını ve bu konuda Seda Hanım’ın daha aktif daha genç ve İzmir için önemli olan bir isim ve bayan olması... Biz parti olarak hanımefendilere çok önem veriyoruz. Hiçbir partide olmayan yüzde 30 kotamız var. Seda hanım hem başarılı hem bayan hem de genç. O yüzden dedik ki daha hızlı bir sistem yetiştirmemiz lazım. Çünkü Sayın Genel Başkanımız da ülkenin 2023’e gidemeyeceğini, erken bir seçim olması gerektiğini ve ülkenin çıkarları için bunun lazım olduğunu söyledi. Bu yüzden daha hızlı hareket eden İzmir gibi Türkiye’nin üçüncü büyük ve siyasette de önemli bir şehrinin hızlı olması gerektiğini düşünerek böyle bir değişiklik yapıldı. Ama bu il başkanı ile uyuşmazlık olduğu anlamına gelmiyor. Sadece gelecek seçimlere hızlı hazırlanabilmek için böyle bir değişiklik yaptık.

“İL YÖNETİMİNE DAHA GÜÇLÜ İSİMLER EKLENECEK”

Kısa süre içerisinde iki il başkanının değişmiş olmasının İzmir siyasetinde parti için herhangi bir handikap yaratmayacağını belirten Dönertaş, değişim ile birlikte parti yönetiminin daha da güçleneceğini ifade ederek, “Bu değişiklik bir handikap yaratmaz. Zaten Seda Hanım, Kurucu Başkan Yardımcısı olarak Sarızeybek ile birlikte çalışıyordu. Yani ortada hiçbir handikap yok. Yapılmış olan listeler ve il yönetimi daha güçlü isimler eklenerek daha güçlü bir şekilde hazırlanmış durumda. Biz önümüze bakıyoruz. İlçe başkanlarımızı da hızlı bir şekilde seçip kongre için hazırlanacağız. Türkiye genelinde özellikle büyükşehirlerde hazırlanmak kolay değil. O yüzden biz 41 ili bitirdikten sonra İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerimizde kongrelerimizi daha seçerek ve bilinçli bir şekilde yaparız diye düşündük. 41 ili bitirdikten sonra da büyük kongremize hazırlanabiliriz. Zaten o gün geldiğinde göreceksiniz ki Ankara, İzmir ve İstanbul çok güçlü kadrolarla kurulmuş olacak” diye konuştu.

“SEDA HANIM SÜRPRİZ BİR İSİM”

Yeni il yönetim listesinde sürpriz isimlerin de olacağının sinyalini veren Dönertaş, “Zaten herkes sürpriz isim. Seda Hanım başlı başına sürpriz bir isim. İzmir’in kabul ettiği bir sivil toplum örgütü başkanlığı yaptı. O yüzden başarılı ve mutlaka listesinde de onun ekleyeceği ve seçeceği başarılı arkadaşları var” dedi.

Dönertaş, AK Parti ve CHP’nin ağır bastığı İzmir siyasetinde yeni il başkanı Seda Kaya Ösen’in DEVA Partisi için de yer açacağına inandığını belirterek, “İnanmasak kendisini il başkanı atamazdık. Seda Hanım belki siyaseten tecrübesi olabilir ama etrafı ve bizler varız. Bizler Seda Hanım’ın arkasındayız ve ona desteğiz. Hem ben hem de diğer üyeleri, Seda Hanım’ın da abisi olarak her zaman ona destek olacağız” ifadelerini kullandı.

“BİR ERKEĞİ CEBİNDEN ÇIKARABİLECEK GÜÇTEDİR”

Kadın siyasi figürlere çok alışık olunmayan Türkiye ve İzmir siyasetinde, politika yapacak genç bir kadın olarak Başkan Ösen’in zorluk yaşamayacağına inandığını söyleyen Dönertaş, “Seda Hanım hanımefendidir ama çok da dirayetlidir. Bir erkeği cebinden çıkarabilecek güçtedir. O yüzden kadın olmasının onun için bir handikap olacağını düşünmüyorum. Özellikle iyi olacağını düşünüyorum. Güzel İzmir’imizin farklı bir görüşü var. İzmir çok dünyaya açık bir şehir ve İzmir’de konjonktür ve sistem çok farklı. Bayan bir il başkanının İzmir’e çok iyi bakacağını düşünüyorum. Bu şekilde siyasetteki eril sistemin kırılması yolunda da bir adım atılmış olundu. Biz parti olarak hanımefendilere ve gençlere çok önem veriyoruz. Onların kararları ve fikirleri bizim için çok önemli. O yüzden görevi alan il başkanımız hem hanımefendi hem sivil toplum örgütlerinde ve ticaret hayatında başarılı. Kendisi ayrıca çok iyi eğitim almış biri. İzmir’e çok değer katacağını düşünüyorum” dedi.

“PARTİ OLARAK TEK BAŞINA HAREKET EDİYORUZ”

Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın görüşmesi, DEVA Partisi’nin Millet İttifakı’na katılıp katılmayacağı sorularını akıllara getirmişti. Konuya ilişkin açıklamalarda da bulunan Dönertaş, “Biz DEVA Partisi olarak tek başına hareket eden bir partiyiz. Biz kendimize çok güveniyoruz. Ama gelecek olan günlerde ülkemizin neye ihtiyacı varsa ona göre hareket etmek durumundayız ve edeceğiz de. Ama bugünkü şartlarda biz DEVA olarak tek başına hareket ediyoruz. Önümüz açık. Gittiğimiz illerde partimize olan güveni ve sevgiyi görüyoruz. Çok umutluyuz. DEVA ülkemiz için deva olacak” ifadelerini kullandı.

“DOĞUDA HEP PROBLEM VAR”

DEVA Partisi Ali Babacan, il ziyaretlerine doğu illerinden başlamış ve bu tercihiyle de oldukça dikkat çekmişti. Konuya ilişkin konuşan Dönertaş, doğunun ülkemiz için kritik bir öneme sahip olduğunu altını çizerek, “Ülkemiz için doğu çok önemli. Bizim partimizde doğu illerimizde milletvekilliği yapmış ve o bölgede güçlü arkadaşlarımız var. Yaklaşık son 30 yıldır problemler doğudan kaynaklanıyor. Biz bu sistemi ele alıp doğudaki vatandaşlarımızın da özellikle tercihini kabul ediyoruz. Çünkü doğuda hep problem var. Bu problemleri aşabilmemeyiz için doğudaki vatandaşlarımızı kucaklamalıyız. Bu doğu başka bir bölge demek değildir. Doğu bizim için önemli bir bölge” dedi.

“İZMİR’E HİZMET ETMEK İZMİRLİ OLANA DAHA ÇOK YAKIŞIYOR”

İzmir özelinde yerel yönetimler ile ilgili de konuşan Dönertaş, İzmir yönetiminde İzmirlilik vurgusu yaparak şunları söyledi; “Şu anki yerel yönetimlere baktığımızda daha çok erken diye düşünüyorum. Şu an İzmir’de şevk ile çalışan bir başkan var. Mücadele eden ve üretmeye çalışan bir başkan var. Zaman her şeyin ilacı zamanla görüp yaşayacağız. Şu anda ben başkanımızın İzmir’e bir şeyler katmak istediğini düşünüyorum. Ben İzmirli ve İzmir aşığı bir insanım. İzmir’i yönetecek Büyükşehir Başkanının İzmirli olmasını istiyorum. Çünkü İzmir’e sevgi başkadır. İzmir’i sevebilmek için İzmirli olmak lazım. İzmir’i sevme ve İzmir’e hizmet etmek İzmirli olana daha çok yakışıyor.”

“ERKEN SEÇİM ÜLKENİN ÖNÜNÜ AÇACAKTIR”

Son aylarda Türkiye siyasetini en çok meşgul eden konulardan biri de erken seçim tartışmaları. Siyasetin muhalefet kanadı erken seçim isterken iktidar ise erken seçime sıcak bakmıyor. Konuyu ekonomi ve dış politika açısından ele alan Dönertaş, erken seçimin elzem olduğunu belirterek, “Dünyanın her büyük ülkesinde oradaki liderler ekonomi bozulduğu zaman ve insanlara büyük zararı olduğu zaman mutlaka erken seçime gitmiştir ve oradaki mevcut yönetim kaybetmiştir. Bugün bakıyoruz ki Türkiye’de ekonomi tamamen yerlere düşmüş vaziyette. Ülke bir çukura gitmektedir. Sadece ekonomi değil, dış politika da aynı durumda. Gelen hükümet ‘sıfır problem’ diye geldi ama bütün komşularımızla problemliyiz. Ekonomiye bunlar da eklenince seçimlerin 2023’e kadar gidemeyeceği ve erken seçimin elzem olduğunu sadece bizim genel Başkanımız değil, muhalefet partilerinin tamamı seslendiriyor. Bu ülkeyi seven insanlar mutlaka ama mutlaka bu ülkeyi erken seçime götürmeli. Erken seçim bu ülkenin önünü açacaktır” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası