Ege Postası
Geri

Dolar yönünü aşağı çevirdi

Türkiye piyasalarının kapalı olduğu bayram tatili sırasında yaklaşık iki ayın en düşük seviyesini gören dolar/TL 5.66 seviyesine kadar gerilemişti. Bu sabah güne dolar/TL 5.86 seviyesinin hemen altında başladı. Saat 13:00 itibari ile dolar/TL 5.79 seviyesinde seyretti. Peki bu gerileme neden kaynakland? İşte nedeni...
Dolar yönünü aşağı çevirdi
Haberler / Ekonomi
10 Haziran 2019 Pazartesi 13:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ABD’de Cuma günü açıklanan tarımdışı istihdam verisi ve Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik endişelerle Cuma günü iki yönlü dalgalanan dolar/TL bu sabah 5.84 civarında seyrediyordu. Saat 13:00 itibari ile dolar/TL 5.79 seviyesine geriledi.

Doların dış piyasada da gerilediğini belirten Kapalıçarşı Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırım sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapmayacağı beklentisi ve TL faizlerinin yüksek olması Dolar/TL’nin gerilemesine neden oluyor” dedi.

Türkiye piyasalarının kapalı olduğu bayram tatili sırasında 5.6605 ile yaklaşık iki ayın en düşük seviyesini gören dolar/TL, Cuma günü 5.7875-5.8695 bandında dalgalandı. Dolar/TL saat 12:43 itibariyle 5.8021/5.8050’den işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Analistler bayram tatili sırasında TL’de gözlenen kazancının nedenlerini düşük likidite ortamı, Fed’den artan faiz indirim beklentileri ve Güney Afrika randına karşılık TL alım işlemleri olarak sıraladı.

Öte yandan Reuters’ta Cuma günü yer alan ABD’nin, F-35 uçaklarında eğitim alması için Türkiye’den şu anda ABD’de bulunanlar dışında yeni pilot kabul edilmemesine karar verdiğine yönelik bir haberin ardından yükselen dolar/TL, zayıf ABD tarımdışı istihdam verisinin ardından ise 5.78’li seviyeleri test etmişti.

‘KURDA TEKRAR BOZULMAYA NEDEN OLDU’

Cuma günü ayrıca ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a yolladığı bir mektupla S-400 sisteminin almaktan vazgeçmemesi halinde Türkiye’nin F-35 programından çıkarılacağını bildirdi.

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge, ABD’de Cuma günü açıklanan tarımdışı istihdam verisinin gelişmekte olan piyasaları olumlu etkilediğini ancak ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişelerin kurda tekrar bozulmaya neden olduğunu söyledi.

Bayram sırasında 5.66’lara kadar gerilese de dolar/TL’nin 5.80 seviyesinin altında kalmakta zorlandığını, 5.75-6.00 bandında hareketin bir süre daha devam edebileceğini söyleyen Tözge, “Yabancılar Güney Afrika randı karşısında TL’de daha ziyade alım tarafındaydılar. Dünyada faiz indirim süreci başlamışken TL verdiği yüksek faiz ile önplanda kalmaya devam edecektir. Lokaller tarafında ise Cuma günü bir miktar döviz talebi vardı” dedi.

Bu hafta ABD ile ilişkilerin seyri, PPK toplantısı ve ABD verilerinin izleneceğini söyleyen Tözge, “TCMB bu toplantıda bir değişiklik yapmayacaktır. Ancak Temmuz’da faiz indirim sürecinin başlayabileceğine yönelik beklentiler var dolayısıyla bir sonraki toplantıya ilişkin sinyal verilip verilmeyeceği izlenecek” dedi ve şöyle devam etti:

“Fed’in faiz indirim sürecinin başlayacak olmasıyla global hisse piyasaları olumlu, ABD ve Meksika arasındaki anlaşma da piyasaları rahatlattı. TL’deki kayıp hisse tarafında bir miktar baskı yaratır ancak global piyasalar olumlu, F35 konusu da uzun zamandır fiyatlanan bir gelişme olduğu için açılışta çok olumsuzluk yaratmaz.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan S-400’lerde geri adım atmanın söz konusu olmadığını söylüyor.

Piyasaların bayram tatili öncesinde yarım gün açık olduğu Pazartesi günü saat 12:06’da 5.8725/5.8755 seviyesinde olan dolar/TL Salı günü 5.66’ya kadar gerilese de tekrar yönünü yukarı çevirdi. (SÖZCÜ)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası