Ege Postası
Geri

Evde kalanlara 'aktif olun' çağrısı

Dokuz Eylül Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Günay, "Kendinize evde uygun bir alan oluşturun ve içsel motivasyonunuzu artırın. Sürecin uzaması durumunda düzenli bir egzersiz rutinine ihtiyacımız olacak" dedi.
Evde kalanlara 'aktif olun' çağrısı
Haberler / Güncel
25 Mart 2020 Çarşamba 11:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Dokuz Eylül Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Günay, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle evde kalanlara düzenli egzersiz önerisinde bulundu. 

Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıklı yaşamın üç temel taşının, fiziksel aktivite ve egzersiz, dengeli beslenme ile kaliteli ve yeterli uyku olduğunu söyledi.

Düzenli egzersiz ya da fiziksel aktivitenin faydalarının birçok bilimsel araştırmayla kanıtlandığını belirten Günay, koronavirüs nedeniyle evlerinde kalanlara şunları önerdi: "Kendinize evde uygun bir alan oluşturun ve içsel motivasyonunuzu artırın. Sürecin uzaması durumunda düzenli bir egzersiz rutinine ihtiyacımız olacak. Birinci gün kardiyo ve esneklik, ikinci gün tüm kaslara yönelik kuvvet egzersizleri ve esneklik, üçüncü gün de sadece esneklik şeklinde bir döngüyle haftada 4-6 defa 30-50'şer dakikalık egzersizler uygulayabilirsiniz."

Örnek bir karma programı da paylaşan Günay, şunları kaydetti:

"Önce yaklaşık 5 dakika boyunca büyük kaslarınıza yönelik germe egzersizi uygulayın. Daha sonra 30 saniye, olduğunuz yerde dizlerinizi çekerek koşun. Ardından 30 saniye boyunca dirsekleriniz yere dayalı, kalçanız ve omuzlarınız düz bir hat oluşturacak şekilde sabit bekleyin. Yine 30 saniye boyunca sıçrayarak bacaklarınızı açıp kapatırken, ellerinizi, ayaklarınızla uyumlu şekilde başınızın üstünde birleştirip tekrar yana açın.

Bunların ardından da 30 saniye, dizleriniz yerde ya da ayaklar dayalı formda şınav yapın. Bu hareketlerin en az 3 set tekrar edilmesi gerek. Yorgunluk hissine göre her hareket bitiminde 30 ila 60 saniye dinlenilmesi lazım."

Tüm egzersizler sona erdiğinde de en az 10 dakikalık esnelik çalışması tavsiye eden Günay, "Solunum darlığı, kalp rahatsızlığı gibi kronik rahatsızlıkları olanlar bu programı uygulamamalı. Bu planlama egzersiz seviyesi düşük, yeni başlayan bireylere yönelik. Hareket sayısını, süresini, dinlenme aralığını kondisyon düzeyinize göre değiştirebilirsiniz" dedi. (AA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası