Ege Postası
Geri

Gökova'da sit alanlarının daraltılmasına tepki

Muğla'nın doğa cenneti Gökova Körfezi'ndeki sit alanlarının Bakanlar Kurulu kararı ile daraltılmasına tepki gösterildi.
Gökova'da sit alanlarının daraltılmasına tepki
Haberler / Güncel
28 Mart 2018 Çarşamba 15:46
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Akyaka, Turunç, Akbük gibi koyların da yer aldığı Gökova Körfezi'ndeki SİT alanları, Bakanlar Kurulu Kararı ile daraltıldı. 16 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; Akbük'ten Bördübet Koyu'nun olduğu alana kadar orman ve deniz kıyılarının yer aldığı şeritte sit alanları daraldı. Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz ile 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın başdanışmanı, gazeteci- yazar Can Pulak, bu duruma tepki gösterdi. 

'MUHATAP BULAMIYORUZ'

Gazeteci- yazar Can Pulak, Gökova'ya bir yerinden imar izni verilirse, tamamının kaybedilebileceğini söyledi. Pulak, ne olursa olsun Gökova'yı korumak için mücadeleye devam edeceklerini belirterek, "Gökova bir ülkeye tanrının en büyük hediyesidir. Bu muhteşem hediyeyi imara açmak, çok büyük yanlışlıktır. Ülkemiz doğal güzelliklerine verilecek en büyük zarardır. Gökova'ya bir yerinden imar izni ile dalarsanız, tamamını kaybedebilirsiniz. Bunları anlatacak, yapılan yanlışları durduracak bir makam bulamamanın üzüntüsü içerisindeyim. Yıllarca Gökova'ya dokunulmaması gerektiğini, buranın milli değer olduğunu, milli park olarak korunması gerektiğini anlattık, yazılarımızda kaleme aldık. Ancak tek bir muhatap bulamıyoruz. Bu kararları alanlar gelir ve gider. Gökova ve ülkemizin diğer güzelliklerine verilen zararlar bir daha geriye döndürülemez. Eskiden çevreye daha duyarlı yönetimler vardı, en azından itirazımızı dikkate alır, değerlendirirlerdi. Bugün sadece muhatap bulamıyor değil, muhatap bile alınmıyoruz. Bu yaşananlara rağmen umutsuzluğa kapılmıyoruz, Gökova'nın korunması için sonuna kadar mücadele vermeye devam edeceğiz" dedi.

İKİ KOY ARASINDAKİ FARKA DİKKAT ÇEKİLDİ

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, kaptan Arif Yılmaz ise alan özelliklerinin neden değiştiğini anlayamadıklarını belirterek, bu değişikliklere metrekare bazında değil, lokasyon olarak bakılması gerektiğine dikkat çekti. Yılmaz, "Yıllardır özellikle Muğla bölgesinin koylarının ve kıyılarının deniz turizmi için önemli olduğunu ve korunması gerektiğini paylaştık. Deniz turizminde çok özel bir bölgedir. Çünkü her yerde deniz turizmi olmuyor, yatların konaklayacağı koylar yok. Doğal olarak binlerce yıldır bir çivi bile çakılmadan doğal ve temiz olarak gelecek nesillere aktarılmasını istiyoruz. Turizmde de kullanılacaksa, üzerini betonla kaplamadan koruyarak kullanmak gerekir. Yıl içinde de birçok toplantıda, alternatif turizm, turizmde çeşitlilik görüşleri alınıyor, ama en büyük turizm çeşitliliğimiz mavi yolculuğun önüne engeller konuyor. Düzgün bir kıyı master planı yapılırsa, ne yapılabilir ne yapılamaz bunlar ortaya çıkarılabilir. Günümüzde SİT alanları ile de çok oynanıyor. Bu SİT alanlarını ilan eden de devlet, derece ile oynayan da devlet. Bu alanlarla ilgili ne oldu, ne değişti de daraltıldı. Aynı özelliğe sahip 2 koydan biri neden mutlak koruma alanı, diğeri neden kontrollü yapılaşma alanı ilan ediliyor. Metrekare bazında büyüdüğü alanlarda var ancak rakamsal değerler olarak değil, lokasyon olarak bakılmalıdır. Dağın tepesinde mutlak koruma alanı artarken, kıyıdaki çok özel bir koy kontrollü yapılaşma alanı ilan ediliyorsa, bu kabul edilebilir bir şey değil. İkna edilebilir bir açıklama yapılması gerekiyor, net bir açıklama yapılırsa diyeceğimiz bir şey olmaz" dedi.

BAŞKAN GÜRÜN: MUĞLA'YI BETON YIĞINI HALİNE GETİRMEMEMİZ LAZIM

Bakanlar Kurulu kararı ile Muğla'nın Akyaka, Turunç, Akbük gibi koyların da yer aldığı Gökova Körfezi'ndeki sit alanları daraltılarak imara açıldı. 16 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Akbük'ten Bördübet Koyu'nun olduğu alana kadar orman ve deniz kıyılarının yer aldığı şeritte sit alanında daraltmaya gidildi. Karara göre 1'inci sit alanında 34.162 hektarlık alan, 12.544 hektar olarak belirlendi. Bu alanın 2 bin 447 hektarı ise denizde yer aldı. Kararın yayınlanmasının ardından duruma tepki gösteren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün, bu alanların yasaya göre kesin olarak korunması gereken bölgeler olduğunu belirtti. Buralarda kesin koruma alanları ile ilgili kaydırma yapılacağını ve sit  alanlarının küçültülerek yapılaşmaya müsait alanlar haline getirileceğini söyleyen Osman Gürün, "Bununla ilgili Bakanlık hazırlattığı bir öneriyi belediyeye gönderdi. Belediye imar daire başkanlığı benim imzamla bir görüş bildirebilirdi. Ama biz bunu demokrasi kuralları içerisinde meclise getirdik. Komisyonlarda tartışılan karar daha sonra meclise getirildi ve burada da tartışıldıktan sonra oy birliği ile reddedildi" dedi.

'KORUNMASI GEREKEN ALANLAR RİSK ALTINDA'

Bu alanların bu kadar daraltılmasının, Muğla'nın ve kıyıların geleceği açısından çok büyük bir risk taşıdığını söyleyen Başkan Gürün, bu nedenle değişikliği onaylamadıklarını ifade etti. Gürün, "Orada yerleşim birimleri var, şu anda hiç inşaat yapamaz hale geldiler. Onunla ilgili hayatın akışına uygun olarak bazı değişikliklerin yapılabileceğini belirttik. Ama bu kadar büyük bir alanın inşaata açılmasını kabul etmedik" dedi. Muğla'da yat turizminin mavi tur açısından en önemli olduğuna dikkat çeken Osman Gürün, "Küçük olan ve mecburiyetten kaynaklanan değişiklik önerimizi ilettik. Ama Bakanlık, Bakanlar Kurulu kararı ile bizim itirazlarımızı dikkate almadan bize gönderdiği şekliyle kabul etti. Şu anda korunması gereken alanlar risk altında. Bununla ilgili de biz meclisin aldığı karara uyarak hukuki süreci başlattık" açıklamasında bulundu.

'SONRA OTURUP AĞLIYORUZ'

Muğla'nın gelişmesini kendilerinin de istediğini, ama tahrip ederek bir gelişme istemediklerini söyleyen Osman Gürün, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü:

"Doğayı korumak durumundayız, beton yığını haline getirmememiz gerekiyor. Sonra bunu eski haline getirmek mümkün olmuyor. Sonra oturup ağlıyoruz 'Biz neler yapmışız' diye. Hukuki süreç devam ediyor. Hukuki mücadelemiz sonuna kadar sürecek. Biz kavga etme niyetinde değiliz, elbette gelişmesini istiyoruz. Ama Muğla'nın değerinin farkındayız. Muğla'nın geleceğe düzgün bir şekilde taşınmasını ve gelişmenin betonlaşma olmadığını vurgulamaya çalışıyoruz."

Muğla Belediyesi, Muğla İdare Mahkemesi'ne idari işlemin iptaline yönelik dava açtı. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası