Ege Postası
Geri

İki liderden 268 gün sonra tarihi zirve

Ankara-Moskova arasındaki uçak krizinden sonra ilk kez bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki tarihi görüşme başladı. İki lider en son 15 Kasım 2015'te Antalya'daki G20 zirvesinde bir araya gelmişti.
İki liderden 268 gün sonra tarihi zirve
Haberler / Dünya
9 Ağustos 2016 Salı 13:52
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

St. Petersburg'daki görüşme öncesi gazetecilere konuşan Putin, Türkiye'deki hain darbe girişimiyle ilgili açıklamada bulundu. Putin, Rusya'nın ilkesel tavrının anayasaya aykırı her türlü girişimin karşısında olduğunu belirterek, "Sizin yönetiminizde Türk halkının bu sorunun üstesinden geleceğini umut ediyorum" ifadesini kullandı.

Erdoğan ile Putin arasındaki tarihi zirveye ilişkin şu detaylar öne çıktı:

* Cumhurbaşkanı Erdoğan, St. Petersburg havalimanında Türk işçiler tarafından karşılandı.

* Tarihi buluşma, "Çarlar köyü” olarak bilinen bölgedeki Konstantin Sarayı’nda gerçekleşti.

* Görüşme 1 saat 6 dakika rötarlı başladı, yaklaşık 1.5 saat sürdü.

* Türk ve Rus heyetlerin oturacakları yemek masasına koyulan porselen tabakların ortasına Erdoğan ile Putin’in tokalaşma pozunun resmedildiği görüldü.

Liderlerin görüşmesi yaklaşık 1.5 saat sürdü. Ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Reuters'a konuşan bir Cumhurbaşkanlığı yetkilisi, Erdoğan-Putin görüşmesinin genel havasını "çok olumlu" olarak tanımladı.

Rusya'nın St. Petersburg kentindeki görüşme öncesi gazetecilerin görüntü almasına izin verildi. İki lider bu sırada açıklamalarda bulundu.

* Reuters'a konuşan bir Cumhurbaşkanlığı yetkilisi, Türkiye ile Rusya ilişkilerinin uçak krizinin yaşandığı Kasım 2015 öncesine döndürülmesi konusunda Türkiye ve Rusya arasında açık bir uzlaşı olduğunu söyledi. Türk yetkili, Erdoğan-Putin görüşmesinin genel havasını "çok olumlu" olarak tanımladı. Yetkili, “İki taraf da ilişkileri ileriye götürme konusunda kararlı” dedi.

LİDERLERİN AÇIKLAMALARI

Rusya lideri Putin bu esnada yaptığı konuşmada, "Geçen sene Kasım ayında Rus askerlerin öldürülmesinden sonra ilişkiler düşük seviyeye alçaldı. Şu an Türkiye’nin iç siyasi durumu son derece zorlu. Türkiye’nin bu zorlu günlerinde buraya gelerek ziyarette bulunmanız iyi niyetinin ifadesidir. Bu gelişmeler her iki ülkenin hayrına olacaktır" dedi.

Putin, "Darbe kalkışmasıyla ilgili yol açtığı iç krizden sonra sizi arayan ilk liderlerden bir tanesi olduğumu biliyorum. Ve tekrar bizim ilkesel tavrımızı dile getirmek istiyorum. Biz her türlü darbe kalkışmalarına, anayasaya aykırı olan bu tarz girişimlere karşı olacağız... Aynı zamanda Türk halkının bu sorunların üstesinden geleceğini, siz ülkenin başındayken üstesinden geleceğine inanıyorum. Bugün hem başbaşa, hem de genişletilmiş durumda ilişkilerimizi ele alma fırsatımız olacak. Bu arada ticari ve ekonomik ilişkilerimizin yeniden kurulması ve terörle mücadele konuları ele alınacaktır. Tekrar böyle bir fırsatımız olduğuna çok seviniyorum, hoşgeldiniz diyorum" ifadesini kullandı.

ERDOĞAN'DAN TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şöyle dedi:

"Böyle bir hassas döneminde sizlerin bu randevuyu vermeniz hakkında çok teşekkür ediyorum. Aslında planlamamız malum G20 zirvesiydi. Türkiye-Rusya ilişkilerinin çok farklı olumlu bir sürecin içine girmiştir. Büyük hedefler belirlediğimiz bir süreçtir. Tabii o malum olaydan sonra onun süratle bir araya gelmemize vesile olması nedeniyle gerçekten teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki şimdi attığımız ve atacağımız bu adımlarla çok daha farklı bir sürecin içerisine gireceğiz. 15 Temmuz darbe girişiminin ertesinde sizlerin lider noktasında bizi arayışı hem tüm heyetimizi hem de halkımızı mutlu etmiştir

Pazar günü de İstanbul’da yapılan dev miting halkımızın demokrasiye sahiplenişi ve darbelere karşı durmaları konusunda çok anlamlıydı. Bu ziyaretle beraber, sırası bizde olan üst düzey istişare konsey toplantılarına da başlayacağımız için çok mutluyuz. Aramızda masada olan birçok ikili ilişkilerimiz var, bölgenin siyasi olarak bizlerden beklentileri var. İnanıyorum ki dayanışmamız bölgedeki sorunların çözümüne de yardımcı olacaktır. Ben tekrar çok teşekkür ediyorum."

St. Petersburg havalimanında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı karşılayan Türk işçiler

ERDOĞAN RUSYA'DA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel uçak "TUR" ile saat 13.15'te Rusya'nın St. Petersburg kentine ulaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, St. Petersburg Pulkovo Havalimanı'nda, Rusya Dışişleri Bakanlığı St. Petersburg Temsilcisi Vladimir Zapivalov, St. Petersburg Valiliği Dış İlişkiler Başkanı Yevgeni Grigoryev, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, St. Petersburg Başkonsolosu Kazım Çavuşoğlu ile büyükelçilik ve başkonsolosluk personeli karşıladı. 

Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan da Rusya'ya geldi.

TABAKLARDAKİ İLGİNÇ DETAY

Bu arada Rus ve Türk heyetlerin görüşmeden sonra oturacakları yemek masasında ilginç bir detay gözden kaçmadı. Masaya koyulan porselen tabakların ortasına Erdoğan ile Putin’in tokalaşma pozu resmedilmişti.

268 GÜN SONRA İLK KEZ

Erdoğan ve Putin en son 15 Kasım 2015'te Antalya'da düzenlenen G20 zirvesi kapsamında bir araya gelmişti. 24 Kasım 2015'te ise Rus uçağının düşürülmesinin ardından iki ülke ilişkileri gerilmişti.

PUTİN ERDOĞAN'I BÖYLE KARŞILADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki tarihi görüşme başladı. Erdoğan-Putin görüşmesi planlanandan 1 saat 6 dakika gecikmeli gerçekleşti. St. Petersburg kentinde bulunan Konstantin Sarayı'ndaki salona ilk önce Putin girdi ve yaklaşık bir buçuk dakika Erdoğan’ın girmesini bekledi. Kapıdan gülümseyerek giren Erdoğan, Putin ile tokalaştıktan sonra yerine oturdu. Rusya'nın St. Petersburg kentindeki görüşme öncesi gazetecilerin görüntü almasına izin verildi. İki lider bu sırada açıklamalarda bulundu. 

Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı St. Petersburg şehrinin dışında yer alan ve “Çarlar köyü” olarak bilinen “Strelna” bölgesi içindeki Konstantin Sarayı’nda ağırlıyor.

TARİHİ ZİRVE, KONSTANTİN SARAYI'NDA

Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı St. Petersburg şehrinin dışında yer alan ve “Çarlar köyü” olarak bilinen “Strelna” bölgesi içindeki Konstantin Sarayı’nda ağırlayacak.

1797 yılında Rus Çarı Petro’nun emriyle inşa edilen saray daha sonra oğlu ve bir sonraki Rus Çarı Konstantin’e hediye edildi. Bu tarihten beri de adına Konstantin Sarayı deniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "TUR" ile saat 10.00'da St. Petersburg'a gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanı'ndan, TBMMBaşkanı İsmail Kahraman, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar ve Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek uğurladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, MİT Müsteşarı Hakan Fidan da Rusya'ya gitti.

Erdoğan ve Putin baş başa görüşmenin ardından heyetler arası çalışma yemeğine katıldı.

Erdoğan ve Putin, ayrıca Türk ve Rus iş adamlarına da hitap edecek.

Rus basını: "Putin Erdoğan'ın her yaptığına olumlu bakıyor"

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme yapıyor. Rus jetinin Türkiye tarafından Suriye sınırında düşürülmesinin ardından iki lider arasındaki yüz yüze ilk temas olan görüşme hakkında Rus basını ne yorum getirdi'

Vedomosti (ekonomi gazetesi) - Pavel Aptekar tarafından yazılan başyazı: "Putin salı günü Türk mevkidaşı Tayyip Erdoğan ile görüşme yapacak. Hem Putin hem Erdoğan Batı'yı hedef alan hırslı açıklamalar yapmak zorunda. Erdoğan darbe girişimini bastırmasına yönelik Batı'nın tepkisinden memnun değil. Öte yandan Putin için bölgedeki kilit oyuncularla yeni anlaşmalar sağlandığını ve Suriye'de (öyle olmasa bile) çok daha etkili olduğunu göstermek önemli. Avrupalılara gaz boru hattı Türk Akımı projesini hatırlatmaları harika olur. Üst düzey hırslı açıklamalar mevcut belirsizliği artıracaktır. Ve belirsizlik Rus liderinin güçlü noktası" görüşlerine yer veriyor.

Haber sitesinde ayrıca Ortadoğu uzmanı Alexander Shumilin'in "Erdoğan Rusya'ya istediği için değil mecbur olduğu için geliyor. Kendi ülkesinde oldukça karmaşık bir durum içinde ve Erdoğan'ın yaptığı her şeye olumlu tepki veren tek kişi Vladimir Putin. Ancak düşmanlıktan dostuluğa çabuk geçiş bütün alanlarda mümkün değil. Ekonomik sahada mümkün olabilir ancak askeri ve siyasi saha başka bir konu. Ankara NATO'dan tecrit edilmiş Moskova'yla yüzeysel bir ortaklıktan fazlasını inşa edemez" yönündeki sözlerine de yer verdi.

Nezavisimaya Gazeta (merkez gazetesi) - Volkan Özdemir tarafından yazılan bir makalede "Moskova ve Ankara arasındaki yakınlaşmalar her zaman Avrupa ve ABD ile kötü ilişkiler döneminde gerçekleşiyor. Kilit soru Moskova Ankara'nın Beşar Esad'ı devirme girişiminden vazgeçmesi karşılığında Suriyeli Kürtlere desteğini çekip çekmeyeceği...Türkiye'de istikrar eksikliği nedeniyle Rusya'nın gelecekteki ortaklıklar için eli daha güçlenebilir.. Zirvenin sonuçları Türkiye ile yeni başlangıç için Rusya'nın yeni bir sayfa açıp açmayacağı gösterecek" yönünde yorumuna yer verildi.

Komsomolskaya Pravda (Kremlin yanlısı yayın kuruluşu) - Jeopolitik Çalışmalar Merkezi Direktörü Leonid Ivashov ile yapılan söyleşide uzmanın aktardığı görüşleri şöyle: "Türkiye basit bir ortak veya müttefik değil. Bu yüzden Ankara ve Erdoğan ile bir ilişki geliştirebilmek için bu ilişkinin nereye gideceğini konusunda derin bir analiz yapmalı ve tahmin yürütmeliyiz. Rus sınırları yakınında Ankara'yı istikrarlı ve güvenli bölge yaratmak için çekmeliyiz. Bu Afganistan dahil Orta Asya, Kafkaslar ve Karadeniz bölgelerine fayda sağlayacaktır. Bu ayrıca küresel güç dağılımını da değiştirmeye yarar".

Moskovsky Komsomolets (yüksek tirajlı gazete) - Nikolay Makeyev yazısında Türk Akım projesine değiniyor: "Türkiye boru hattının inşası konusunda göreceli olarak bağımsız hareket ederken, Bulgaristan kesinlikle Brüksel'in işaretiyle hareket ediyor. Türk Akım projesi üzerinde görüşme önerisi "Büyük Ağabey" Avrupa Komisyonu tarafından başlatıldı. Bu durumunda Rusya pazarlık etme ve projenin maliyetini düşürme şansına sahip olur".

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası