Ege Postası
Geri

İzmir'de 'Hayvan Arama Kurtarma Tatbikatı' yapıldı

İzmir'de Tarım ve Orman Bakanlığı ile AFAD ve Hayvan Arama Kurtarma Derneği (HAK-TİM) iş birliğinde Hayvan Arama Kurtarma Tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikatta, iguana, kuzu, keçi, kedi, köpek ve yılan gibi pek çok hayvan temsili olarak kurtarıldı.
İzmir'de 'Hayvan Arama Kurtarma Tatbikatı' yapıldı
Haberler / İzmir
20 Nisan 2024 Cumartesi 15:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Tarım ve Orman Bakanlığı ile AFAD ve Hayvan Arama Kurtarma Derneği (HAK-TİM) birliğinde İzmir AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nde Hayvan Arama Kurtarma Tatbikatı düzenlendi. Alanda, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilen 'Canlarımız Yanmasın Projesi' kapsamında verilen eğitimin nihai tatbikatı yapıldı. 13 Sivil Toplum Kuruluşu'nun (STK) katıldığı tatbikatta, iguana, kuzu, keçi, kedi, köpek ve yılan kurtarıldı. Tatbikata İzmir İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Gökhan Esen, AFAD İzmir İl Müdürü Nazif Ekinci, İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

İzmir İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Gökhan Esen, "Bu projeye destek olmak bizim bir kamu görevimizdi ve bunu gerçekleştirdik. Aslında fazladan büyük bir şeyler yaptık yok. Sivil toplum tesislerimiz ne kadar çok çalışıyorsa biz de onların yanında olmaya çalışıyoruz" dedi.

'İZMİR'DE 30 STK'NİN PROFESYONEL ARAMA KURTARMA ALANINDA VARLIK GÖSTERECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ'

AFAD İzmir İl Müdürü Nazif Ekinci, "6 Şubat depremlerinden sonra İçişleri Bakanlığı özellikle Cumhuriyet'imizin 100'üncü yılında 1000 Arama Kurtarma Personeli Yetiştirme Projesi'yle 2024 yılında var gücümüzle çalışma yapıyoruz. İzmir'de STK'ların bu işe başlaması Türkiye üzerinde gerçekleştiriliyor. 6 STK'mızın her türlü akreditasyon sürecini tamamladık. 9 STK'mızda her türlü eğitim tamamlandı. Akreditasyonu yakın zamanda gelecek. 15 STK'mız şu anda eğitimlerini aldı. 30 Ekim tarihinde meydana gelen İzmir depremi görünümüne baktığımızda hiçbir uluslararası yardım almadan kendi imkanlarımızla bu boyutta bir deprem bize geldi. 6 Şubat depremi bize gösterdi ki, çok daha büyük olaylar meydana geldiğinde daha büyük organizasyonlara ve bilinene göre var. 2024 yılında bütün çalışma saatleri ile birlikte gece gündüz demeden kendi ilimiz için konulan kotayı gerçekleştirerek, hatta mümkünse üzerine çıkma çabası gösteriyoruz. En büyük kopyalarımız STK'lar. onların yapacakları faaliyetleri, düzenleyecekleri tatbikatlar, alacakları eğitimler hepsi bizim için son derece önemli" hayatta kalmayı kullandı.

'TATBİKATLARI TÜM TÜRKİYE'DE UYGULAYABİLİRSEK AFETLERDE ÇOK DAHA AZ CAN KAYBI YAŞAYACAĞIZ'

Afetler karşısında hayvanların arama durdurma faaliyetleri adına profesyonel arama kurtarma ekiplerinin gerekli olduğunu vurgulayan AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Çankırı, "Tarım ve Orman Bakanlığı yerel Hayvan koruma görevlisi ve HAK-TİM Başkanı Sibel Altun'un büyük bir eğitim seferberliğinin başlatılmasını istediğini ifade ediyor üzerinde birlikte bakanlıklarımıza, kurumlarımıza ve merkezlerimize giderek bu önemi anlattık.Aldığımız duyarlı geri dönüşler ile ivme kazanarak devam etti ve bugün tatbikat törenleri ile birlikte ilklerden birisine hep birlikte anıyoruz.Arama ve kurtarma konusunda uzman kişilerce hayvan arama eğitiminde; , daha sonra ise ilk müdahale, hayvan kurtarma sonra fiziki muayene gibi konuların işlenerek uygulanması, ayrıca yaşanabilecek muhtemel afetlerde sadece bu eğitimlerden geçmiş olan kursyerlerimiz müdahil olabilir. Kurtarılan üretimin kayıt altına alınmasını hayvan suistimali'nin de sonuna kadar geçecek. Bu eğitimleri ve tatbikatları tüm Türkiye'de uygulayabilirsek afetlerde çok daha az kayıp ve suistimal gelişmelerz" diye konuştu.

'BAKIMEVİ MALİYETİNİN YÜZDE 40'INA KADAR MADDİ DESTEK VERMEKTEYİZ'

Milletvekili Çankırı, şöyle devam etti:

"İzmir Milletvekilliğimin yanı sıra partimizin yerel yönetimlerden sorumlu başkan yardımcısı olarak bir çağrıda bulunmak istiyorum. 5199 sayılı kanunda belirtilmesine rağmen hala ayırma merkezi ve geçici hayvan bakımı olmayan belediyeler var. Kanunen yerel yönetimlere yüklenen bu destekler kapsamında, durumumuz üzerine düşen desteği sağlar. masraflar için başvuruda bulunan tüm belediyelere, bakımevi maliyetinin yüzde 40'ına kadar maddi destek vermekteyiz."

'NE KADAR DUYARLI BİNALAR YAPARSAK BİZE O KADAR AZ İŞ DÜŞER'

Tatbikatlara önem verdiklerini dile getiren İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu, "Bunun da nedeni özellikle kurumlarımızın afet anından önceden tanışmaları, beraber hareket etmelerini iyileştirmeleri yönünde önem veriliyor. Alanda mümkün olduğu kadar vatandaşımızı bu konuda eğitilmemiz gerekiyor. Çünkü alan geniş olduğunda ekiplerimiz ne yazık ki tam Bu konuda sivil toplumlarımıza, derneklerimize ve kamuoyuna da açacağız. En az deprem bilgilendirmesi ve bilinçlendirme açısından bu karara da İzmir'in desteklenmesi gerekiyor. Ama olası Türkiye'nin farklı bir deprem için hazırlıklı olması gerekiyor. Belediyelere ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne de seslenmek istiyorum. Ama esas önemli olan depremden mümkün olduğu kadar az hasar görülüyor. Onun için sürekli dönüşüme İzmir ve Türkiye'de ihtiyaç var. Önümüzdeki dönemlerde bu yönde de çaba harcamayı hedefliyoruz. Çünkü ne kadar duyarlı binalar yaparsak, mahallemiz, ilçemiz, şehrimiz bu konuda duyarlı olursa bize o kadar az iş düşer" dedi.

'AFETLERDE HAYVANLAR EN AZ İNSANLAR KADAR ZARAR GÖRÜYOR'

Hayvan Arama Kurtarma Derneği Başkanı Sibel Altun ise "Yaşadığımız afetlerde hayvanlar en az insanlar kadar zarara maruz kaldılar. Bunun için AFAD ile bir proje başlatıldı. Projemizde İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum Kuruluşları Genel Müdürlüğü'ne sunuldu ve kabul edildi. Yaklaşık 6 patlama arama kurtarma ekibi , akredite olmuş arama kurtarma ekipleri ve başvuruları tamamlanan ekiplerle birlikte bir eğitim programı başlatıldı. Tatbikat programını uygulayacağız.İzmir merkezli 13 arama kurtarma ekibi ile genişledi ve yaklaşık 60 kişinin yakın sahada görev alacağı personelimiz var ve canlı hayvanlarımız var.İlk defa yerinde müdahaleyle birlikte alanda tahliye sağlanacak" dedi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası