Ege Postası
Geri

Kültürpark Platformu'ndan İEF'ye sponsor tepkisi

Yaptıkları eylemlerle sıkça gündeme gelen ve sosyal medya üzerindeki etkinlikleriyle dikkat çeken Kültürpark Platformu, bu yıl 86'ıncısı düzenlecek İEF ile ilgili kritik açıklamlarda bulundu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na seslenen platform, “Kültürpark sermayeye teslim ediliyor. Kirli eller fuarın üzerinden çekilsin” diyerek fuarın halkın olması gerektiğini duyurdu. Kültürpark Platformu'ndan İEF'ye sponsor tepkisi
Kültürpark Platformu'ndan İEF'ye sponsor tepkisi
Haberler / İzmir
16 Ağustos 2017 Çarşamba 14:07
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK HABER SERVİSİ- Aralarında çok sayıda sivil toplum örgütü, dernek ve meslek odalarının da yer aldığı Kültürpark Platformu yaklaşan İzmir Enternasyonel Fuarı öncesinde İzmir kamuoyuna seslenerek, yürüttükleri mücadeleye destek istedi. 86'ıncı İEF süresince çeşitli eylmelere ve protesto gösterilerine imza atacaklarını duyuran platform üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sermayeden değil, halktan yana tavır almasını istedi.

SPONSOR VAR, GİRİŞ NİYE PARALI'

Kültürpark Platformu adına düzenlenen basın açıklamasında fuarla ilgili önemli değerlendirmeler yapan TMMOB Şehir Plancıları Odası Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik sert eleştirilerde bulundu. İEF'ye yapılan sponsor tercihlerinin yanlış olduğunu kaydeden Özlem Şenyol Kocaer, “Madem sponsor var, fuara giriş neden ücretli'” sorusunu gündeme taşıdı. Platform adına yaptığı açıklamada, İEF'nin kent ekonomisine katkı sağlamaktan uzak olduğunu ve yapılan yanlıştan geri dönülmesini isteyen Özlem ŞenyOl Kocaer şunları söyledi: “İzmir Enternasyonel Fuarı tamamen tüketim endeksli, kent ekonomisine ve kültürüne hiçbir katkı sağlamayan, üstüne üstlük doğal ve tarihi yapısını göz ardı eden bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Kamusal bir alan olan Kültürparkın ticari bir yapı tarafından yönetilmesi kabul edilemez.Geçen yıldan bu yıla belediyenin yapmış olduğu son iki yıldır ciddi bir sponsor atağı ile şeffaf, katılımcı ve özerk bir yapının aksine büyük sermaye gruplarının daha çok söz sahibi olduğu bir hale bürünmüştür. Kültürpark’ın hemen yanında, Basmane Çukuru olarak geçen alanda 270 metre yüksekliğinde İzmir'in tarihi kent merkezine, tarihi, kültürel ve sosyal dokusuna büyük bir yıkım getirecek yapının sahibi olan bir inşaat firmasına iki yıldır fuarın sponsorluğu verilmiştir. Aynı zamanda sponsor olan bu firmanın fuar süresince gerçekleştirilecek sanatsal, kültürel tüm etkinliklerin katılımcılarının belirlenmesine kadar tüm aşamalarında çok aktif rol almakta olduğunu görmekteyiz. Hatta bu durum öyle bir hale bürünmüştür ki etkinlikler sonunda katılımcı kuruluşlara plaketleri sponsor firma yönetimindeki kişilerce verilmiştir. Gelinen bu süreçte bizlerin, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ'ın gerek fuarın sponsor seçimi, gerekse halka tamamen yabancı belirlenmiş olan 'İnnovasyon ve Enerji ' temasıyla çıkılan fuar organizasyonu ile taleplerimizde ne kadar haklı olduğumuzu göstermektedir. İzmir Büyük Şehir Belediyesinin kültürpark revizyon projesi ile daha fazla betona teslim edilmek istenen Kültürpark’ta fuar organizasyonunda da aynı anlayışın devam ettirildiğini görmekteyiz.”

KÜLTÜRPARK SERMAYEYE TESLİM EDİLEMEZ”

Fuarın sermayenin arka bahçesi yapılamayacağının altını çizen Şehir Plancıları Odası Başkanı Kocaer, “Önemli diğer sorgulanması gereken konu ise fuar organizasyonu boyunca elde edilen bütçe ve bu bütçenin nasıl dağıtıldığıdır. Neden hala sponsorluklara ihtiyaç duyulduğu ve , bu sponsorluklar varken neden hala girişlerin hala paralı olduğunu Aziz Kocaoğlu’na soruyoruz. Kültürpark’ın hemen yanında yapılmak istenen gökdelen projesi ile sermayenin arka bahçesi olmasını kabul etmediğimiz gibi 86 yıldır halka mal olmuş bu kadar önemli bir değer olan enternasyonel fuarın İzmir kentinde yaptığı ve yapacağı projelerle bir kent suçu işleyen bir sermayenin sahiplenmesini bizler halk olarak sindiremiyoruz ve bu duruma şahit olmak istemiyoruz. Kültürpark'ın on günlüğüne bir inşaat firması olan sermayeye meşruluk zeminini arttırmasına katkı sağlayacak bir kapsamda teslim edildiğini görüyoruz. Tüm bu sürecin hesabını başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğluna soruyoruz ve kirli ellerin Kültürpark’ın üzerinden çekilmesini söylüyoruz. Kültürpark 90 yıllık geçmişi ile kent belleğinde önemli bir kent hafıza mekanıdır. Sadece İzmirli için değil Türkiye’nin dört bir köşesindeki insanı kucaklamış bir hafızayı yaşatmaya çalışmaktadır. Bu yıl 86'ıncısı düzenlenecek İzmir Enternasyonel Fuar organizasyonu ilkesel anlamda sermayeden yana değil halktan yana bir kamusal alan yönetimi ile içerisinde yer alacak birimler ve faaliyetlerle tüketimi değil üretimi destekleyen, tarihine, kültürüne ve doğal dokusuna saygılı ve her kesimi içine alan bir yaklaşımla gerçekleştirilmelidir. Kültürpark'ın sermayenin arka bahçesi olmasına edilgen bir tavırla, şarkı söyleyerek, şiir okuyarak, yazarak, çizerek hayır diyoruz ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu bu yoldan geri dönmeye, İzmirlileri de Kültürpark’ta yarattığımız bu ruhu birlikte inşa etmeye çağırıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

FUARDA EYLEM YAPACAKLAR

Öte yandan, platform tarafından yapılan açıklamada Büyükşehir Belediyesi tarafıdnan sürdürülen Kültürpark Revizyon Porjesi'ne ilişkin bilgi verilerek, sürecin Koruma Kurulu ile bakanlık arasında değerlendirildiğini aktardı. Süreci takip ettiklerini belirten platform, yaklaşık bir hafta sürecek fuar boyunca çeşitli eylemler ve gösteriler düzenleyerek tepkilerini kamuoyunda da dile getireceklerini duyurdu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası