Ege Postası
Geri

Menderes'teki krizde son perde: Mahkemeden flaş karar

Menderes Belediyesi'nin yapımına başladığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla tamamlanan Çukuraltı Sahil Projesi'nde iptal şokunun ardından yine flaş bir gelişme yaşandı. Menderes'teki krizde son perde
Menderes'teki krizde son perde: Mahkemeden flaş karar
Haberler / İzmir
8 Mart 2017 Çarşamba 13:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Menderes'te tartışmalara yol açan ve mahkemelik olan projede sivil toplum örgütlerinin itirazları sonrasında yargıdan yeni sahil düzenlemesine ait imar planlarının iptaline yönelik karar çıkmıştı. Gelişmeler üzerine Menderes Belediyesi, yaklaşık 3 milyon liraya mal olan ve geçen yaz tamamlanarak hizmete açılan projeye dair söz konusu iptal kararına itiraz ederek konuyu temyize taşımıştı. "Menderes'in Kordon'u" olarak adlandırılan ve bölgenin turistik hayatına büyük katkı sağlayacak Özdere Çukuraltı Sahil Projesi'nin imar planlarıyla ilgili son sözünü söyleyen Bölge İdare Mahkemesi, belediyenin itirazlarını reddetti. Sivil toplum kuruluşları tarafından açılan ve temyize taşınan dava sürecine nokta koyan mahkeme ayrıca, açıkladığı nihai kararda belediyenin yürütmenin durdurulmasına yönelik istemini de veto etti.

ÖZDERE'DE İKİNCİ İPTAL ŞOKU

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de maddi destek sağladığı ve toplamda 3 milyon 150 bin harcanarak hayata geçirilen Menderes ilçesindeki proje de mahkemenin son kararıyla birlikte bir kez daha kaçak duruma düştü. Şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, mevzuat hükümlerine ve kamu yararına aykırı görülen söz konusu projeye ait imar planlarının iptali üst mahkeme tarafından da onaylanırken, yeni bir çıkmaz da kapıya dayanmış oldu.

MAHKEME BELEDİYENİN İTİRAZLARINI REDDETTİ

Sonuçla birlikte geçtiğimiz Temmuz ayında tamamlanarak Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu tarafından açılışı gerçekleştirilen proje kapsamında 1,5 kilometrelik sahil bandında halk plajına ek olarak inşa edilen seyir terasları, bisiklet ve yaya yolları ile sosyal tesisler ve diğer imalatların yıkımı gündeme geldi. Sahil bandında kıyı kenar çizgisinin ihlal edilerek kanununa aykırı şekilde inşaat yapıldığını ve bölgenin yapılaşmaya açıldığına hükmeden mahkemenin verdiği bir önceki karar da böylece onaylanırken, gelişmelerle birlikte proje alanı da plansız kalmış oldu.

YIKIM BİLMECESİ: 3 MİLYON LİRA ÇÖPE Mİ GİDECEK'

Proje alanına dair imar planlarının iptal edilmesiyle birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Menderes Belediyesi'nin mahkeme kararına uyarak yeni bir plan hazırlama seçeneği bulunuyor. Belediyelerin yapacağı imar düzenlemesi neticesinde projenin kurtarılması ihtimalinin yanı sıra, aynı alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da plan yapma yetkisi bulunuyor. Yeni bir planlama yapılmadığı takdirde ise İzmir Valiliği ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün devreye girerek mahkeme kararı doğrultusunda yıkım sürecine başlaması bekleniyor. Yıkım kararı alındığı takdirde, bölgede kaçak durumuna düşen bisiklet yolları, yaya yolları, sosyal tesisler ve diğer tüm imalatlar ile beton dökülen kumsaldaki alanın yıkılarak sahilin eski haline döndürülmesi gündeme gelebilecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası