Ege Postası
Geri

Menemen’de düğüm çözüldü: Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan oldu

Daha önce üç kez ertelenen Menemen Belediyesi Başkan Vekili kura çekimi için belediye meclisi bugün olağanüstü toplantı. Tüm usullere uygun gerçekleştirilen kuradan adı çıkan isim Cumhur İttifakı adayı AK Partili Aydın Pehlivan oldu.
Menemen’de düğüm çözüldü: Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan oldu
Haberler / Yerel Yönetimler
13 Ocak 2021 Çarşamba 08:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Hakkında yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un yerine geçecek başkan vekilinin belirlenmesi süreci devam ediyor. 

1 Aralık tarihinde Belediye Başkan Vekili seçimlerinde ilk 4 turda oy çoğunluğu sağlanamamış ve başkan vekili belirleme işlemi kuraya kalmıştı. Kuradan ismi çıkan kişi ise Millet İttifakı Adayı Deniz Karakurt olmuştu.

Kuranın ardından Cumhur İttifakı adayı Aydın Pehlivan ise kuraya itiraz etmiş ve İzmir 2. İdare Mahkemesi ‘usulsüzlük’ olduğu gerekçesiyle kuranın yenilenmesine karar vermişti.

Belediye meclisinde çekilesi gereken kuranın 2 kez ertelenmesi nedeniyle devreye İzmir Valiliği girmiş ve İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Vali Yardımcısı Hulusi Doğan’ı Başkan Vekili olarak Menemen Meclisi’ni yönetmek için görevlendirmişti.

Ancak dün yapılması planlanan başkan vekili kura çekimi, CHP'li meclis üyelerinin katılmaması nedeniyle meclis tam üye sayısının 3'te iki çoğunluğunun sağlanamaması nedeniyle üçüncü kez ertelenmişti.

OTURUMDA NELER OLDU'

Menemen Belediye Başkan Vekilinin belirleneceği kura çekimi bugün Vali Yardımcısı Hulusi Doğan’ın başkanlığında Menemen Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya CHP’li meclis üyelerinden 5 kişi katılırken CHP il yönetim kurulu üyeleri de destek vermek için kura çekimini belediye binasından takip ettiler. 

AK Partili ve MHP'li meclis üyeleri oturumda yerlerini aldılar.

Oturuma toplamda 18 meclis üyesi katıldı.

Toplantı yeter sayısının sağlanmasının ardından gündemin tek maddesi olan Başkan Vekilliği için kura çekimine geçildi. 

Oturumda katip üyeliği görevini Özgün Metin ve Ali Aydın üstlendi.

Oturum başlangıcında söz alan Millet İttifakı adayı Deniz Karakurt, mahkeme nihai kararını vermeden kura çekiminin yapılması konusunda endişelendiklerini ifade etti.

Deniz Karakurt’un ardından söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Yusuf Demirci, gerekli çoğunluğun sağlandığını ve verilen karar doğrultusunda kuranın çekilmesi gerektiğini savundu.

Meclis başkanı Doğan, kuranın çekilme usulünde mutabık kalınıp kalınmadığını sormasının ardından Karakurt, usulün oylanmasını talep etti.

Demirci ise her iki adayın adının A4 kağıda bilgisayarda yazılması önerisini sundu. Öneri kabul edildi.

Tüzükte yer alan kura usulleri geri A4 kağıda yazılan isimler katlanarak siyah bir torbaya konuldu. Bu işlemler sırasında kurayı çekecek olan Meclis Başkanı Doğan salonun dışına çıktı. İşlemlerin tamamlanmasının ardından salona giren Doğan, siyah torba içerisinden bir ismi çekti.

Usullere uygun gerçekleştirilen kurada ismi çıkan aday ise Cumhur İttifakı adayı Aydın Pehlivan oldu.

Kura sonucunun açıklanmasının ardından CHP grubu salonu terk etti.

Kura sonrası konuşana Meclis Başkanı Doğan, “Her şeyi kurallara göre yaptık. Usullerde olmamasına rağmen ceketimi bile çıkardım. Başka ne yapabiliriz” dedi.

SÜREÇ

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un "zimmet ve irtikap" suçlarından hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılmasının ardından Belediye Meclisindeki oylamada 4. turda da sonuç alınamayınca yapılan kura çekiminde Belediye Başkan Vekilliği görevine Deniz Karakurt getirilmişti.

AK Parti'nin adayı Aydın Pehlivan'ın seçimde cam kavanoz içinde yapılan kura çekiminin usule aykırı olduğu gerekçesiyle yaptığı başvuru üzerine İzmir 2. İdare Mahkemesi, usule aykırı olduğu gerekçesiyle kura çekiminin yürütmesini durdurmuştu. 

CHP'lilerin yürütmenin durdurulması kararına karşı yaptığı itirazı İzmir Bölge İdare Mahkemesi reddetmişti.

Belediye Meclisinin 4 Ocak'ta planlanan toplantısı, CHP ve İYİ Partili üyeler katılmayınca yapılmamış, 7 Ocak'taki meclis toplantısında da CHP ve İYİ Partili üyelerin oylarıyla kura çekimi gündemden çıkarılmıştı. 

Kura çekiminin ikinci kez yapılamamasının ardından İzmir Valiliği tarafından sürecin tamamlanması için Başkan Vekili olarak İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan görevlendirilmişti. 

Doğan'ın dün olağanüstü topladığı mecliste yeterli çoğunluk sağlanamamış ve meclis, bugün kura çekimi gündemiyle ikinci kez olağanüstü toplantıya çağrılmıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası