Ege Postası
Geri

Meslek odalarından Ankara'ya 'vazgeç' çağrısı: Çılgın projeye veto!

Hükümetin İzmir’de 3,5 milyar liralık yatırımla hayata geçireceği ve "Çılgın proje" olarak da adlandırılan Körfez Geçiş Projesi'ne meslek odalarından veto geldi. Bakanlığa projeyle ilgili dosya sunan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, mega yatırımdan vazgeçilmesi için Ankara'ya çağrıda bulundu. Meslek odalarından Ankara'ya 'vazgeç' çağrısı
Meslek odalarından Ankara'ya 'vazgeç' çağrısı: Çılgın projeye veto!
Haberler / İzmir
23 Ocak 2017 Pazartesi 11:08
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Hükümetin İzmir'deki en önemli yatırımları arasında yer alan ve kentin iki yakasını bağlayacak Körfez Geçiş Projesi’nde ÇED sürecinin sonuna gelinirken, kentteki meslek odalarından projeye itiraz geldi. Ulaştırma Bakanlığı’nın 3,5 milyar lira harcamayı planladığı projenin doğru şekilde değerlendirilmesini talep eden TMMOB'a bağlı odalar, mega yatırımın kamu kaynaklarının israfı anlamına geldiğini açıkladı.  

Körfezde söz sırası kurulda

MESLEK ODALARINDAN BAKANLIĞA KRİTİK ÇAĞRI

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, ÇED değerlendirme süreci devam eden İzmir Körfez Geçişi Projesi ile ilgili görüş ve değerlendirmesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sundu. Geçtiğimiz yıl halkın katılım toplantısında kamuoyu ve kentin dikkatine sunulan projeyle ilgili detaylı bir rapor hazırlayan meslek odaları, yatırımın İzmir'e olası etkileri, sosyal, ekonomik ve toplumsal açıdan düşünceleriyle görüşlerini Ankara'ya ileterek önemli çağrılarda bulundu.

 

3,5 MİLYAR TL'YE HANGİ YATIRIMLAR YAPILABİLİR'

Hazırlanan raporda projeden vazgeçilmesi ve yatırıma ayrılacak kaynakların kente yönelik daha etkin kullanımı için önemli çağrılara yer verildi. 3,5 milyar lira olarak açıklanan proje bedelinin ek maliyet artışları ile birlikte 4,5 milyar TL'ye kadar çıkacağına dikkat çeken meslek odaları, aynı yatırımın kente yönelik diğer ulaşım projelerine aktarılması gerektiğinin altını çizdi. Önümüzdeki on yıl için asıl ihtiyacın raylı sistemin geliştirilmesi olduğunu dile getiren TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, 3,5 milyar lira ile, 9 kilometrelik Üçyol-Buca metro hattı, 4 kilometrelik Halkapınar-Otogar metro hattı, 7 kilometrelik Evka-3-Bornova Merkez-Manavkuyu-Bayraklı metro hattı, 6 kilometrelik Konak-Alsancak, Liman-Halkapınar metro hattı gibi projelerin hayata geçirilebileceğini aktardı. Kentin asıl ihtiyacının körfez köprüsü ve yapay ada olmadığını vurgulayan meslek odaları ayrıca, ulaşım master planına uyulmasını tavsiye ederken, aynı kaynakla 60 kilometrelik yeni metro hattı, 6 yeni vapur iskelesi, 20 adet yeni yolcu vapuru ve 5 adet yeni nesil feribot alınabileceğini açıkladı.

"KAMU ZARARI" VURGUSU

TMMOB tarafından bakanlığa sunulan detaylı raporda kentin 10 yıllık geleceğine ilişkin ulaşım reçetesi de hazırlanırken, projenin çevresel açıdan getireceği etkiler de mercek altına alındı. Kamu zararı faktörüne vurgu yapılan raporda ayrıca şu tespitlere yer verildi: "İzmir Körfezi'nin su sirkülasyonuna yapay ada ve köprü ayakları ile engel oluşturarak, kirliliğin sürmesine neden olacak olan, ekonomik açıdan fizibilitesi olmayan, kentin erişim, ulaşım talepleriyle ve kent içi ulaşımla hiçbir ilişkisi bulunmayan, kentin ulaşım ve imar planlarının önerisi olmayan ve sulak alanlara, doğal sit alanlarına ve koruma alanlarına büyük zarar verecek olan bu projeden vazgeçilmelidir.

İzmir kentini, kentsel alanı ve körfezi doğrudan etkileyecek İzmir Körfezi Geçiş Projesi karayolu-otoyol gibi büyük teknik altyapı projelerinin, kent planlarının (ulaşım ve imar planları) kararına dayanması ve bu gibi büyük yatırımların kentin mekânsal oluşumuna, doğal değerlerine zarar vermeyecek şekilde, bilimsel ve akılcı tercihlerle planlanmasına özen gösterilmelidir. Yüksek maliyetli ulaşım, altyapı projelerinin ve yatırımlarının seçiminde de teknik, bilimsel ve akılcı yöntemler esas alınmalı, kaynaklar kentin ulaşım sorunlarını çözecek öncelikli kamu toplu ulaşım projelerine harcanmalıdır. Özetlenen duyarlılıkların gösterilmediği durumlarda, bu ve benzeri projelerle kentlerde kamusal yarar yerine, giderilmesi olanaksız ve büyük ölçüde mali kaynak israfına ve çevresel, kamusal zarara neden olunacaktır."

KÖRFEZE TÜP GEÇİT VE YAPAY ADA İNŞA EDİLECEK

Çiğli'yi Balçova'ya bağlayacak projeye göre, körfezin iki yakası arasında ulaşım bütünlüğü sağlanması hedeflenirken, körfez özel bir köprü ile geçilecek ve köprü bitiminde oluşturulacak yapay bir ada ve batırma tünel ile buradan gemilerin geçişine olanak sağlanacak. Çiğli'de 2'inci Ana Jet Üsttü Mevkii'nden start alacak yeni proje kapsamında Narlıdere Sahilevleri'ne karayolu bağlantısı sağlanacak. Projeye göre raylı sistem için de ayrıca güzergah belirlenirken, Karşıyaka Mavişehir'den başlayacak hat, yine İzmir Körfezi'nden Üçkuyular'a bağlanacak. Körfez altından yapılacak batırma tünel yöntemi ile kentin iki yakası Marmaray benzeri bir sistemle birbirine bağlanacak. Proje dahilinde 2693 metrelik denizaltı tünelinin (tüp geçit) yanı sıra, körfez içine ve körfez kıyısında iki adet yapay ada kurulacak. İzmir Çevre Yolu'nu kısaltacak proje dahilinde güzergahta bir de Mavieşehir-Üçkuyular raylı sistem hattına yer verilmesi planlanıyor. Projeye göre, toplam 4,2 kilometre uzunluğunda körfez köprüsü, 880 metrelik yapay ada, bin 800 metrelik batırma tüp tünel ve 16 bin 400 metre de raylı sistem inşa edilecek. Ayrıca mega proje kapsamında toplam 6 şeritli otoyol ve 2 şeritli raylı sistem güzergahı bulunacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası