Ege Postası
Geri

Pekdaş: Cumhuriyet ile hesaplaşıyorlar

İzmir Soroptimist Kulübü’nce düzenlenen toplantıda konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, müftülere nikah kıyma yetkisi veren yasanın kabul edilmesini hukuktan kopuş olarak değerlendirdi. Pekdaş'tan Müftülere nikah yetkisine sert tepki!
Pekdaş: Cumhuriyet ile hesaplaşıyorlar
Haberler / Yerel Yönetimler
22 Ekim 2017 Pazar 10:12
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Konak’ın seçilmiş ilk kadın Belediye Başkanı olan Sema Pekdaş, sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelmeye devam ediyor.  Son olarak İzmir Soroptimist Kulübü’nün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlediği ‘Atatürk ve Kadınlar’ konulu toplantıya katılan Başkan Pekdaş, müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesini sert sözlerle eleştirdi. Kadınların yaşamlarını değiştirmek için fırsatlar yaratmak için çalışan İzmir Soroptimist Kulübü üyeleri ile bir araya gelen Pekdaş, “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı haftasını müftülere laikliğe aykırı olarak verilen nikah kıyma yetkisinin gölgesinde kutluyoruz. Oysa Cumhuriyet bir hukuk devrimine dayanarak kuruldu. Hukuk devriminin temelinde de laiklik var. Laiklik hukukun üstünlüğünün hayata geçmesi için bir zemin oluşturur ve özgür bireyi yaratır… O birey haklara, sorumluluklara sahiptir ve özgürce seçimini yapabilen insandır” dedi. Konuşmasında Cumhuriyet’in bir kadın devrimi olduğunu da dile getiren Başkan Pekdaş, kadınların eşit yurttaşlığı üzerinden kurulan bu değerlerin bugün bir kenara atıldığını savunarak “Cumhuriyetle hesaplaşmanın hayata geçirildiğini görüyoruz” diyerek endişesini dile getirdi.



AİLE HUKUKİ BİR KURUMDUR

Anayasa’ya göre en temel kurumun aile olduğuna vurgu yapan Pekdaş şöyle konuştu:
“Aile sosyolojik olduğu kadar aynı zamanda hukuki bir kurumdur. Ancak müftülere nikah kıyma yetkisiyle birlikte ailenin hukuki bir kurum olmasının ötesinde dinsel ve geleneksel bir yapıya dönüştürülmesi amaçlanıyor. Hukuki bir kurum olmaktan çıkartılıyor. Oysa aile laik düzende hukuki akitle kurulur, İslami bir inanışa dayanarak değil. Hepimizin inanışı var ve bu çok değerli… Ama hukuki bir kurumu dini bir inanışa tabi kılmak işin doğasına aykırıdır” diyerek oluşabilecek tehlikelere karşı uyardı.

YETKİ ÇOK MANİDAR

Müftünün nikah kıyarken verdiği öğütler ile belediye başkanının ya da nikah memurunun taraflara evlilik için söylediği yükümlülüklerin ayrı şeyler olacağını dile getiren Pekdaş, müftünün kıydığı nikahın dini nikah mı, yoksa resmi nikah mı olduğunun bile tam anlaşılamayacağını savundu. Özellikle kadınlar için hukuk güvencesinin önemine dikkat çeken Pekdaş, “Cumhuriyet nasıl kadın üzerinden, hukuk devrimini gerçekleştirdi ise, bu kez yine kadın üzerinden hukuktan kopuş getirilmek isteniyor. Müftülere nikah kıyma yetkisinin verilmesi bu yüzden çok manidar” diye konuştu. Cumhuriyet’e sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Pekdaş, İzmirli kadınlara çok iş düştüğünü söyledi. İzmirli kadınların kendi kimliğinin farkında olduğunu dile getiren Pekdaş, bugünlerin el ele verilmesi gereken günler olduğunu, dayanışmayı önce İzmir sonra ülke geneline yaymak gerektiğini söyledi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası