Ege Postası
Geri

Rus basınından kritik Türkiye analizi! Türkiye yol ayrımında

Rus basınından yerel seçim analizi: İktidar partisi son seçimlerde büyük yenilgi yaşadı; Ankara'nın iç politikaları ile küresel rolü kritik bir kavşakta. Rus devletine ait medya kuruluşu RT'de Murad Sadygzade imzasıyla yayınlanan analizde Erdoğan'ın "Bu son seçimim" sözlerine atıfta bulunularak "Yerel seçim sonuçlarının Türkiye'yi bir yol ayrımına getirdiği" savunuldu.
Rus basınından kritik Türkiye analizi! Türkiye yol ayrımında
Haberler / Dünya
11 Nisan 2024 Perşembe 14:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Rus devletine ait medya kuruluşu RT, 31 Mart'ta düzenlenen yerel seçimin sonuçlarıyla ilgili bir analiz yayımladı. "Türkiye bir yol ayrımında: Erdoğan dönemi bitti mi?" başlıklı analizde ilginç tespitlerde bulunuldu.

Moskova'daki Ortadoğu Çalışmaları Merkezi'nin direktörü Murad Sadygzade'nin kaleme aldığı analizde "31 Mart belediye seçimleri Türkiye'nin iç sosyo-politik dinamiklerinde köklü bir dönüşümü ortaya çıkardı" denildi.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Türkiye genelinde yüzde 37,77 oy alarak, yüzde 35,49'da kalan Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AK Parti) geride bıraktığına dikkat çeken Sadygzade, "Bu seçimler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidara gelmesinden bu yana muhalefetin kazandığı en önemli zaferi temsil ediyor" ifadelerini kullandı.

Analizde Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) "etkileyici bir başarı yakaladığına" ve AK Parti'nin kalelerinden Şanlıurfa'yı kazandığına dikkat çekildi.

Analizde şu ifadeler kullanıldı:

* Türkiye derin bir ekonomik krizle boğuşurken, bunun yansımaları siyasi arenada da yüksek sesle yankılanıyor ve özellikle son dönemdeki seçim sonuçlarını etkiliyor. Yüzde 65'i aşan enflasyon oranı ve son beş yılda değerinin yüzde 80'ini kaybeden ulusal para birimi lira ile ülke ekonomisinin zor durumda kalması, halkın karşılaştığı zorlu zamanların bir kanıtı olarak duruyor. Bu ekonomik kriz, Erdoğan liderliğindeki iktidar partisinin belediye seçimlerinde yenilgiye uğramasında önemli bir rol oynadı."

* Erdoğan dönemi muhtemelen sona ererken, yeni siyasi güçlerin ve ittifakların yükselişi, köklü tarihi kimlikleriyle modern yönetim tarzının yarattığı aciliyetler arasında yolunu bulmaya çalışan Türkiye için kendini gözden geçirme ve potansiyel bir yeni yol haritası belirleme dönemine işaret ediyor.

* Türkiye ekonomik zorlukların üstesinden gelmeye çalışırken, dünya da bunun bölgesel istikrar ve küresel ekonomik düzen üzerindeki etkilerini yakından izliyor.

* Erdoğan'ın seçim sonrası dönemde hayata geçireceği politikalar, uluslararası ilişkileri de etkileyecek. Küresel düzen değişirken Türkiye de ittifaklarını yeniden konumlandırıyor. NATO aracılığıyla Batı'yla olan tarihsel bağları ve Avrupa Birliği (AB) üyeliği hedefleri, AB'nin kararsızlığı ve Amerika'nın değişen öncelikleri ışığında yeniden değerlendiriliyor. Türkiye'nin Rusya ve Çin'le ilişkileri hem ekonomik hem de askeri açıdan giderek daha önemli hale geliyor.

Sadygzade, Türkiye'nin ekonomi politikalarını da küresel değişime ayak uyduracak şekilde dönüştürmesi gerekeceğine işaret etti. (HALK TV)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası