Ege Postası
Geri

Susam: Verilmeyecek hesabım yok

​Geçtiğimiz günlerde Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu ile İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Aykut Yenice’nin CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ve BESAŞ’a yönelik yolsuzluk iddiaları ve Sermaye Piyasası Kurulu ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı müfettişleri raporlarıyla ilgili açıklamalarına esnaf camiasından çok sert yanıt geldi. Esnaf kavgası tam gaz
Susam: Verilmeyecek hesabım yok
Haberler / Seçim
9 Mart 2015 Pazartesi 13:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- BESAŞ ile ilgili iddialara yanıt vermek amacıyla İESOB bünyesinde bir basın toplantısı düzenleyen İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ve CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam’a yaptıkları açıklama sırasında, esnaf teşkilatı da tam kadro destek verdi. Esnaf ve sanatkar odalarının temsilcilerinin tamamına yakının katıldığı toplantıda Susam ve Mutlu Lokantacılar Odası Başkanı Yenice’nin iddialarına adeta ateş püskürdü.  
  

“BİZ AKLANDIK, SİZ ALLAH’IN HUZURUNDA NASIL AKLANACAKSINIZ'”
Aykut Yenice’nin BESAŞ ile ilgili eleştirileri hakkında değerlendirme yapan CHP İzmir Mehmet Ali Susam, “Ben bu şirketle ilgili hiç konuşmadım. Sanki biz BESAŞ’ta yolsuzluk yapmışız gibi bir algı oluşturdular. Şirketler hesaplarını genel kurullarında konuşurlar. Ben BESAŞ’ı yönetirken, 485 ortak vardı, milletvekilliği için ayrıldığımda da başarılı bir şirket olarak duruyordu. Ayrıldığımda şirketin kasasında parası, bankalarda kredisi, her türlü itibarı vardı. Toplam olarak ortaklardan topladığımız para 2 milyon 950 bin TL, kar payı olarak dağıttığımız para 2 milyon 700 bin TL. Ya siz hesap yapmayı bilmiyorsunuz, ya da dayak yememişsiniz… Ben ayrıldıktan sonra hep çamur attılar. Müfettişe götürdüler, rapor hazırlattılar. Biz o davadan yargılandık. Yargıtay’da milletvekili iken, dokunulmazlığım varken, haksız kazanç elde ettiğim gerekçesi ile yargılandım ve beraat ettim. Biz aklandık, siz Allah’ın huzurunda nasıl aklanacaksını? Yine bir tetikçi müfettiş bulmuşlar, soruşturma açıyorlar. Dosya bilirkişiye gitmiş, daha dava açılmamış. Ben bu şirkete şerefimi, onurumu, paramı, her şeyimi koydum. Aldığım her karar doğrudur, attığım her imzanın arkasındayım” diyerek iddialara yanıt verdi.
 
“ASLANLAR GİBİ KONUŞMAYA DEVAM EDECEĞİM”
Susam, söz konusu iddialar ile üzerinde siyasi baskı kurulmaya çalışıldığını söyledi ve, “Mehmet Ali Susam siyasi, biz onu bu dosyalar ile baskı altında tutalım, konuşamasın diyorlar. Aslanlar gibi konuşuyorum, konuşmaya da devam ederim. Dava da açılırsa gider hesabını da veririm. Kılıçdaroğlu gelmeden bir gün önce tezgah kuruyorsun. Ben mecliste bir misyonun temsilciyiyim. Ben o mecliste esnaf adına hizmet ediyorum. Bu yüzden önseçime girmedim, kontenjan adayıyım. Benim milletvekilliğine ihtiyacım yok. Ben gerekli isem, bu partiye, bu örgüte beni milletvekili yapın dedim. Esnaf, bizim mecliste bir tane temsilcimiz var, o da Mehmet Ali Susam’dır dediler. Biz onu mecliste istiyoruz dediler. Beni seçeceklerse kontenjan olarak seçecekler, seçmeyeceklerse kendileri bilirler” dedi.
 
“BENİM VEREMEYECEK HESABIM YOK”
CHP İzmir Milletvekili Susam sözlerinin sonunda şunları kaydetti: “2009’daki şikayet üzerine 2014’e kadar soruşturma sürdü, müfettiş raporu orada duruyor. Siz şark kurnazısınız. Benim veremeyecek hesabım yok. Beni esnaf teşkilatında herkes bilir. Bilmeyenlere de esnaf teşkilatı öğretir. Ben esnaf misyonuna uygun şekilde parlamentoda görevimi yerine getiriyorum. O duyduğunuz sesler çakal ulumasıdır. Safları sıklaştıracağız. Bu mücadele lobilere karşı dik durma mücadelemdir. Bu mücadele lobilerin değil, esnafın, sanatkarın KOBİ’lerin mücadelesidir. Ben şahsım olarak değil, esnafın mücadelesidir. Benim nereden nereye geldiğimi bilen bilir. Vergi rekortmeni oldum. Ne yaptıysam Maliye’ye bildirdim. Benim verilemeyecek hesabım, kitabım yok. Benim bir Allah’a verilecek hesabım kaldı, onu da mahşerde vereceğiz.”


 
“BİZ BU FİLMİ HER SEÇİM ÖNCESİ GÖRÜYORUZ”
Esnaf teşkilatı adına Susam’a sahip çıkan ve Yenice’nin açıklamalarına madde madde yanıt veren İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu “Biz bu filmi daha önce gördük. Her seçim öncesi görüyoruz. Daha önce de dava açıldı. Beraat ettik. Burada daha dava açılmadı. Açılırsa hakimin karşısına gideriz, hesap veririz. Hakim bizi suçlu bulursa, yaptığını kabul etmeyen şerefsizdir, ahlaksızdır. Yaptığımız bir şey varsa kabul etmeyen ahlaksızdır. Hakimini kararını şimdiden nereden bileli? Daha hakimin karşısına çıkmadan, dava açılmadan, ahkam kesmek nedir'” dedi.
 
“SUSAM VEKİL SEÇİLMESİN, MUTLU EMEKLİ OLSUN…”
“İzmir’e yeni atanan hakim sen misin'” sorusu ile Yenice’ye seslenen Mutlu, “Daha dava açılmamış… Bahsettiği iddialar hakkında daha açılmış bir dava yok. Almış eline soruşturma kağıtlarını hüküm veriyor. Burada amaç Mehmet Ali Susam milletvekili olmasın, Zekeriya Mutlu emekli olsun biz de buraya gelip oturalım diyorlar. Biz bu destekle başka milletvekili seçelim, birliği de gelsin başkası yönetsin istiyorlar. Öyle bir kural, öyle bir demokrasi yok. Başkan olacaksan arkadaşların önüne çıkıp genel kurulda aday olacaksın. Yüzde 95 oy aldım. neden aday olmadı? Her şeyin bir yöntemi sistemi var, işler bu sisteme göre işler. Ben de adayım dersin, siz de başkan seçilirsiniz” sözleri ile hodri meydan dedi.
 
“BİZİ İZMİR DEĞİL, TÜM TÜRKİYE BİLİYOR”
İESOB Başkanı Mutlu, “Bunlar davayı da bir şekilde hallettiler” diyerek açıklama yapmış. Bizim için kamuoyunda tartışılan birlik diyorlar. Bu birliğin ne olduğunu neler yaptığını İzmir bilmiyor m? Türkiye biliyor. Esnaf Birliği iyi bir şekilde tartışılan saygı duyulan bir kurum. Birliği zarara uğrattın diyor. Fuar alanınız vardı neden sattınız diyorlar. Siz bu konu hakkında bir şey bilmiyorsunuz, birileri gelmiş yanlış anlatmış, siz de yanlış anlatıyorsunuz. Fuar alanı diye bir şey yoktu. Marangozlar Odası’na Milli Emlak Gaziemir’deki bu alanı verdi, mallarını teşhir etsinler diye. Ecrimisil bedelleri yıllar geçtikçe arttı. Bu bedeli ödeyemeyince bir bölümünü sattık, bir bölümü halen bizde. Sattığımız para ile yeni yerler aldık. Fuar alanı dediğiniz yer budur. Sattığımız yerle yeni araziler aldık. Konu budur” diyerek satış iddialarına da açıklık getirdi.
 
“TABAK ÇANAKLARINI BİLE SATIN ALDIK”
Esnaf Birliği’ni zarara uğratmadıklarını, kara geçirdiklerini vurgulayan Zekeriya Mutlu, Yenice’nin başkanlık yaptığı İLGO’daki (İzmir Lokantacılar, Gazinocular Odası) zararı açıklayarak, “Birlik nasıl zarara uğratılı? 72 bin TL borçla birliği devraldık. Borcumuz vardı, çekler ödenmiyordu. Son bilançomuz 3 milyon 458 bin TL’dir. Her şey ortada. Bugüne kadar birlikten talep eden hiçbir kimseyi geri çevirmedik. Hepsine yardım ettik. Başta Aykut Yenice’ye yardım ettik. “Sen benim abimsin” dedi, bizden yardım istedi. İLGO battı. Lokantacılar Odası’ndan Buca Gölet’teki arsalarını aldık, Kemeraltı’ndaki bürolarını aldık. İLGO’ya ait tabak, çanak, çatal bıçak hepsini tek tek biz satın aldık. Bu tabaklar sizin değil m? Nasıl yardım almadın'” şeklinde konuştu.
 
“EDEP YAHU…”
Aykut Yenice’nin kendisinden aldığı borcu ödemediğini ve vefasızlık yaptığını dile getiren Mutlu, “Bir akşam telefon etti. 15 bin TL’ye ihtiyacım var, eve gidemiyorum dedi. Ertesi sabah çıkardım cebimden verdim. 7,5 bin TL’sini verdi, gerisini halen vermedi. Benim gibi bir adama… Beni tüm İzmir tanıyor. Bu İzmir çukurunda herkes beni tanır. Benim gibi bir insana bu denir m? Söylerken de paramı ver bari… Hem bu parayı bana vermeyeceksin, hem de bana bunları söyleyeceksin. Edep yahu…”
 
“BORÇLARINI İNKAR ETTİKLERİ İÇİN İCRAYA VERDİM”
Kendilerini icraya veren iki isme de seslenen İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, sözlerine şöyle devam etti: “Birlik var ise, herkese yardım edeceksin. Birliğin amacı bu. Herkese yardım ettim. Cumhur Şencanbazlar ile Aykut Yenice’yi icraya verdim. Birliğe olan borçlarını çek ile ödediler. Biz bu borcu vermeyiz, bu borç zaman aşımına uğradı dediler. Bu borçlar kanunen zaman aşımına uğramaz dediler. Borçlarını inkar ettikleri için icraya verdim. 8 yıldır bunlar benim denetim kurulumdaydı. 136 tane rapor hazırladılar. Aylık ve yıllık olmak üzere. Bu raporda bana “Böyle bir iyi adam olmaz. Kanuna nizama uygun iş yapmışlardır” diyorlar. Dün beraber olduğun, yalvardığın insanlara bugün bunları demek vefasızlıktır. Sen önce kendine bak yahu…”
 
“SUSAM’IN SENİN DESTEĞİNE İHTİYACI YOK…”
Son olarak Yenice’nin başkan seçilebilmesi için verdiği desteklere karşılık yaptıkları açıklamanın esnaf tarafından da büyük tepki topladığını belirten Mutlu, “Ankara’da Federasyon Başkanı seçildiğin zaman yaptığımız yardımları unutma. Türkiye’deki tüm odalar sana katkı koymak için sabahlara kadar koşturduğumuzu unutma. Esnaf teşkilatında bunlar var. Sonra bize memleketlerine dönsünler demiş. Bunları söylemek senin haddine m? Bunları sana söyletir miyi? Kimin nerede yaşayacağına sen mi karar vereceksi? Sen kendi lokantacıların sorunlarına bak. Bir yeri batırmak istiyorsanız, Aykut Yenice’ye vereceksiniz… Herkes Aykut Yenice’yi de biliyor, Zekeriya Mutlu’yu da biliyor. Takdir esnafın, İzmirlilerin, Türkiye’nin… Mehmet Ali Susam’ın senin desteğine ihtiyacı yok. Teşkilat olarak kapı gibi arkasındayız. Mehmet Ali Susam’la Zekeriya Mutlu kan kardeştir diyorlar. Vallahi de doğru…” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası