Ege Postası
Geri

Tarıma dayalı ihtisas OSB'de sona yaklaşıldı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Dikili Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) revize projesi dosyasının 14 Mart tarihinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne teslim edildiğini ve teklif dosyasının ilgili bakanlıkta oybirliği ile kabul edildiğini söyledi. Özgener, "İzmir'e, İzmirli'ye inandığımız takdirde her proje bizim için kolay, her hedef çok yakın" dedi.           
Tarıma dayalı ihtisas OSB'de sona yaklaşıldı
Haberler / Ekonomi
28 Mart 2019 Perşembe 08:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

 İZTO'nun mart ayı olağan meclis toplantısında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, inşaat sektöründe iki önemli gelişme yaşandığını belirterek Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a, İzmir'de akustik eğitimi ile bina akustiği ölçümleri yapan D2 sertifikası eğitimi veren kuruluş olmadığından söz ettiklerini anlattı. Bakanlığın İzmir Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne eğitimlerin başlatılması konusunda talimat verdiğini belirten Özgener, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin akredite eğitim ve belgelendirme merkezi olması konusunda çalışmanın başlatıldığını açıkladı. Danıştay 6. Dairesi'nin inşaat sektörü için önemli bir mevzuat olan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin bazı maddelerini durdurma kararı aldığını ifade eden Özgener, "Bu kararların belediyelere tebliğ edilmesi kafa karışıklığına sebep oldu. Yürütmesi durdurulan maddeler nedeniyle belediyeler ruhsat vermeyi durdurdu. Odamız meclis üyesi Levent Bendeş'in talebi doğrultusunda odamızda bir toplantı düzenledik. Yönetim Kurulu Üyemiz İsmail Kahraman, 67. İnşaat Yapım ve Onarım, 70. Mimarlık ve 71. Mühendislik meslek komitesi üyelerimiz, yürütmesi durdurulan maddeleri tek tek inceledi. Oda olarak görüşleri bir rapor haline getireceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu konuyu en kısa sürede çözüme ulaştıracağına inanıyoruz" dedi.



 

Konuşmasında, kuyumculukta işçilik gerektiren ziynet, takı ve mücevherat ürünlerinde kredi kartına 4 taksit düzenlemesi yapılacağını duyuran Başkan Mahmut Özgener, "Kuyumculuk sektörümüz bu haberi uzun zamandır talep ediyor ve taksit yapılmasını bekliyordu. Kararın alınmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, kuyumculuk sektörümüz için faydalı olmasını diliyorum" dedi.

İZMİR'E YENİ OSB'LER

İZTO tarafından Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri ile ortak yürütülen Dikili Tarıma Dayalı Sera İhtisas OSB revize projesi dosyasının 14 Mart tarihinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne teslim edildiğini anlatan Özgener, teklif dosyasının ilgili bakanlıkta oybirliği ile kabul edildiğini açıkladı. Menderes Tarıma Dayalı Süs Bitkileri ve Çiçekçilik İhtisas Sera OSB başvurusunun ise 31 Mart yerel seçimler sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile görüştükten sonra yapılacağını ifade eden Özgener şöyle konuştu:"Toplam 2 bin 979 dönüm olan Dikili OSB'de üretici parselleri için 3 bin 270 dönüm, sanayi parselleri için 122 dönüm başvuru oldu. Toplam 693 dönüm olan Menderes'de üretici parselleri için 705 dönüm, sanayici parselleri için 143 dönüm başvuru oldu. Torbalı Yeniköy'de kurulması planlanan Mobilya OSB'nin yeri ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlık seviyesinde görüşmeler yapıldı. Görüşmelerimiz neticesinde Mobilya OSB yer seçimi ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden ön onay alındı. Şimdi hazine arazilerinin temini ve talep toplama çalışmalarına devam edilecek. Birlikte olduğumuz takdirde, İzmir'e, İzmirli'ye inandığımız takdirde her proje bizim için kolay, her hedef çok yakın.

 

İNDİRİM SÜRELERİ UZATILDI

Meclis üyelerini ilgilendiren yasal gelişmelerle ilgili bilgiler de veren Başkan Özgener, otomotiv sektöründeki ÖTV ve KDV indiriminin uzatıldığını hatırlattı. Özgener, "2. el piyasasındaki KDV uyuşmazlığı konusu çözümlendi. Özel Tüketim Vergisine tabi beyaz eşya ve elektrikli küçük ev aletleri için uygulanan yüzde sıfır ÖTV oranı uygulamasının süresi 30 Haziran 2019 tarihine kadar uzatıldı. Tapu harçlarında uygulanan oran indiriminin süresi 31 Aralık 2019 tarihine kadar uzatıldı. Konut ve işyeri teslimlerinde uygulanan KDV indiriminin süresi de yine 31 Aralık 2019 tarihine kadar uzatılmıştır. Mobilya teslimlerinde uygulanan KDV oran indiriminin süresi ise 30 Haziran 2019 tarihine kadar uzatıldı. Bu indirimlerin zamanlamasının doğru olduğuna ve piyasa talebinin canlanması yönünde olumlu etkileri olacağına inanıyoruz" dedi.

TOBB ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında süren Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü kapsamında İZTO'nun üzerine düşeni yerine getireceğini ifade eden Özgener, "Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk'un katılımıyla Eğitimde İzmir ve 2023 Eğitim Vizyonu konulu 250 kişilik çok geniş bir toplantı yaptık. Sayın Bakanımız, eğitim sistemimizde planlanmakta olan dönüşüm süreci ve yeni milli eğitim politikasıyla ilgili bilgileri üyelerimizle paylaştı. Yeni bir mesleki eğitim modeli üzerinde çalışıldığı, okullarda meslek ve tasarım atölyeleri kurulacağı konusunda bilgilendirme yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim sistemiyle ilgili yaptığı çalışmalara, yerel ölçekte destek vermek üzere, biz de Oda olarak inisiyatif üstlenerek çalışmalarımızı başlattık. Burası Türkiye Burada İş Var İstihdam Seferberliği kampanyasına çok etkin bir katılım gösterdik. Dijital filmler, gazete ilanları ve açık hava çalışmalarını kullanarak iyi bir kampanya yaptık. 4 Mart 2019 tarihi itibariyle Odamızda İstihdam Seferberliği Danışma Masası kurduk" diye konuştu. (DHA)


 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası