Ege Postası
Geri

Toplu ulaşımda 'yeşil koltuk' uygulaması

İzmir’de toplu ulaşımda “yeşil koltuk uygulaması” başlatıldı. Yurttaşlar bundan böyle kendilerine ayrılmış yeşil renkle işaretlenmiş koltuklara oturacak, sosyal mesafeyi koruyacak.
Toplu ulaşımda 'yeşil koltuk' uygulaması
Haberler / Yerel Yönetimler
25 Mart 2020 Çarşamba 10:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı Koronavirüs Genelgesi, toplu ulaşım araçlarına kapasitelerinin yüzde 50’sinden fazla yolcu alınmasına yasak getirdi. Karar uyarınca, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm toplu ulaşım araçlarında “yeşil koltuk uygulaması” başlatıldı. Toplu ulaşım araçlarına binenler bugünden itibaren yeşille işaretlenmiş koltuklara oturacak ve diğer yolcularla arasındaki sosyal mesafeyi koruyacak. Yolcuların yanlarındaki koltuklar boş kalacak, arkadakiler ise çaprazdaki koltuklara oturabilecek.

Güvenli oturma düzeni

Yeşil koltuk uygulaması ve alınan önlemlerle ilgili bilgilendirici yazılar da hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, metro, tramvay, gemi, tren ve otobüslerle aktarma merkezlerine, iskelelere, istasyonlara ve duraklara bu yazıları astı. Yan yana ve arka arkaya oturmayı engelleyen yeşil koltuk uygulamasında, ‘Lütfen yakın temastan kaçının. Sizin için ayrılan yeşil noktalı koltuklara oturun’ mesajı veriliyor. 

Şu ana kadar toplu taşıma araçlarına 22 bin adet yeşil nokta yapıştırıldığı açıklandı.

Bakanlık genelgesi ne diyor'

İçişleri Bakanlığı Koronavirus Genelgesi uyarınca araç ruhsatlarında belirtilen yolcu sayısının yüzde 50’sinden fazlasının (minibüslerde en fazla 7 kişi) taşınması yasaklandı.

Yolcular yan yana oturamayacak, aralarında bir koltuk boş bırakılacak. Arka sırada oturanlar ise öndeki yolcunun çaprazına denk gelecek şekilde oturabilecek.

Uygulamaya ilişkin kontrolleri, İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü ve belediyelere bağlı zabıta ekipleri yapacak.

Konak Bahribaba Otobüs Durakları'nda otobüs bekleyen vatandaşların büyük kısmı 'yeşil koltuk' uygulamasını olumlu bulduklarını belirtti. İlk günden bu yana alınan önlemleri kendince yeterli bulduğunu belirten Burhan Topçuoğlu (55), "Uygulamayı çok olumlu buluyorum. Umarım bu uygulamanın takibi de yapılır ve koronavirüsten kurtuluruz. Hepimizin bu tarz uygulamalara uyması gerekiyor. Şu ana kadar ülkemizde alınan önlemlerin de yeterli olduğunu düşünüyorum. İnsan hayatı çok önemli. Ben de kendimce önlem almaya çalışıyorum. Allah yardımcımız olsun" ifadelerini kullandı.

'ÖNCE KENDİ TEDBİRLERİMİZİ ALMALIYIZ'

Bu tür uygulamaların olumlu olduğunu belirten Nilüfer Üre (52) vatandaşların da kendi tedbirlerini alması gerektiğinin altını çizdi. Üre, "Uygulama güzel ancak bizim de bunları uygulamamız gerekiyor. Keşke sadece bugünlerde değil hep bu tarz uygulamalar yapılsa. Hem İçişleri Bakanlığı hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ediyorum. Ancak her şey bizlerde bitiyor. Kendi tedbirlerimizi iyi alırsak ve uyarılara da uyarsak bu beladan kurtulabiliriz" dedi.

'Yeşil koltuk' uygulamasının şoför ve yolcular arasında sıkıntılara yol açabileceğini belirten Gülce Üre (25) ise, "Uygulamayı her ne kadar başarılı bulsam da sokağa çıkma yasağının gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü insanlar bir şekilde işine gitmek zorunda. Sakin hatlar için uygulanması daha kolay ancak yoğun hatlarda çeşitli sıkıntılar yaşanabilir. İş saatlerinde bu uygulamaya ne kadar uyulabili? Şoför ve vatandaşlar arasında da sorunlar yaşanacaktır" şeklinde konuştu.

Otobüslerin kapasitelerinin yüzde 50'si kadar yolcu taşıması vatandaşları sevindirdi

Otobüslerin kapasitelerinin yarısı kadar yolcu taşımasına İzmirliler destek verdi.  

Genelgenin yayınlanmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı ulaşım şirketleri ESHOT ve İZULAŞ'taki otobüsler, kapasitelerin yüzde 50'si kadar yolcu taşımaya başladı.

Otobüs şoförleri, vatandaşları otobüse binerken yeni uygulamayla ilgili bilgilendirdi. Araçlara binen yolcular, diğer yolcularla aralarında bir koltuk mesafe bırakarak seyahat etti.

Yolculardan 57 yaşındaki Eşref Barut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının ilk günden bu yana yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin yayılmaması için önemli tedbirler aldığını söyledi.

Gerekmedikçe evlerinden çıkmamaya özen gösterdiklerini belirten Barut, "Bugünden itibaren otobüslerde bir koltuk bırakarak seyahat etmeye başladık. Bu tedbirler iyi oldu. Sağlığımız için her şeye dikkat ediyoruz. Umarız en kısa sürede alınan önlemler sayesinde bu salgın sona erer." diye konuştu.

Ali Yılmaz da salgının önlenmesi için herkesin duyarlı davranması gerektiğini dile getirerek, "Birçok tedbir alınıyor. Ben özellikle yaşlı büyüklerimize seslenmek istiyorum. Bizim için çok değerliler. Biz onları sevdiğimiz için dışarı çıkmıyoruz. Onlar da kendilerin korusunlar ve pandemi sona erinceye kadar dışarı çıkmasınlar." ifadelerini kullandı. 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası