Ege Postası
Geri

Tugay'dan 'tadilat' eleştirilerine yanıt: Bir bardak suda fırtına koparılacak bir durum yok

Karşıyaka Belediye Meclisi Aralık Ayı birinci birleşimi Başkan Cemil Tugay idaresinde gerçekleşti. Toplantıya Karşıyaka Belediyesi’nin giriş katının yenileme çalışmaları tartışmaları damga vurdu. Tugay kendisini eleştiren AK Parti İlçe Başkanı İsmail Çiftçioğlu ve AK Partili üyelere yanıt verdi.Tugay, "Bana 400 bin dendi. Bu ihaleleri rakamsal olarak takip etmiyorum. 400 değil, 449 binmiş sizden çok özür diliyorum. Tamamen öngörülemeyen bazı teknik aksaklıklardan gecikme yaşandı. Tefrişatları lüks mobilya ve eşyalardan oluşmayacak. Sıradan masa ve sandalyeden oluşacak. Bir bardak suda fırtına koparılacak bir durum yok" dedi. Tugay: Bir bardak suda fırtına koparılacak bir durum yok
Tugay'dan 'tadilat' eleştirilerine yanıt: Bir bardak suda fırtına koparılacak bir durum yok
Haberler / Yerel Yönetimler
2 Aralık 2019 Pazartesi 18:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

YUSUF TOMURK/EGEPOSTASI - Meclis gündemine geçilmeden önce, 3 Aralık Dünya Engelli Hakları Farkındalık Günü nedeniyle söz alan AK Partili Ahmet Uğur Baran ‘yeni doğacak engelli bir bebeğin annesine mektubu’nu okudu. Meclis’te duygusal anlar yaşandı. Dünya Engelli Hakları Farkındalık Günü nedeniyle Karşıyaka Engelliler Konseyi 12.30’da Kısa Süreli Dinlenme Merkezi’nde bir etkinlik düzenleyecek.

Önergelerin görüşülmesiyle; Dünya Sağlık Örgütü’nün 5. Ve 6. Fazlarındaki taahhütlerini yerine getirmesi sonrası bir sonraki 7. Faz’a üye olması oy birliğiyle kabul edildi. 

Karşıyaka Belediyesi bir önceki dönemde kirilanan ve sözleşmesi biten araçlar yerine yeni araç alımı gerçekleştirmek istiyor. Konu hakkındaki önerge ilgili komisyona sevk edilirken Başkan Tugay, “Bazı kiralık araçlar vardı. Sözleşmesi bitti. En uygun fiyatlı olanlardan iki tane almayı planlıyoruz. Zaten 4 artı 1 olarak alınabilinen tek model varmış” dedi.

KARŞIYAKA HAK ARAMA MERKEZİ KURUYOR

Karşıyaka Belediyesi, İzmir Barosu’yla ortaklık kurarak bir hak arama merkezi kuracak. Meclis’te oy birliğiyle geçen karar sonrası konuşan Cemil Tugay “Burada hak merkezi, birim kurmayı amaçlıyoruz görevlendireceği nöbetçi avukatlar olacak. Onun dışında da belediyenin görevlendireceği bir personelin ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın anında bilgi alması ve bilgi amaçlı metaryellerin bulunması sağlanacak. Yüksek bütçeli bir şey değil. Denenmesi gerektiğine inanıyoruz. Her türlü hak arayışında olan insanın derdine çare olacağına inanıyoruz. Sadece avukatlık danışmanlığı olmayacak. Bilgilendirme ve bilinçlendirme de olacak burada. Avukatlara bir ödeme de yapmayacağız. Kira henüz belli değil. Mantıklı çözümler üreteceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

MUHALEFETİN SORU ÖNERGESİ KABUL EDİLMEDİ!

Başkan Cemil Tugay toplantının sonunda AK Partili ve MHP’li üyelerin ortak karar olmasına rağmen son dakika önergesi verdiklerini belirtti ve ‘Karşıyaka Belediyespor Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan huzur hakkı alıyor musunuz’ soru önergesini gündeme almadı. AK Partililerin itirazına rağmen soru önergesi gündeme alınmadı. AK Partili ve MHP’li üyeler soru önergesini yazı işlerine resmi olarak yapacak. 

2015 yılında bir önceki belediye başkanı tarafında açılan Karşıyaka Belediyesi Kadın Sığınma evi bir süredir kullanılmadığı için işletme hakkının Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne devredilmesini kapsayan önergeye AK Partili Hüsniye Dalkılıç Ersay ‘Bizden önceki yönetim işletiyor da biz mi işletemiyoruz’ çıkışı geldi. 

AK Partili Ersay’a yanıt veren CHP’li Yaşar Özcan, “Kadın sığınma eviyle ilgili yasal bir zorunluluk var. Türkiye’de 7 belediyede sığınma evi açılmış. Daha sonra çalıştıramamışlar. Bizde de açılmasına rağmen kapalı kalmıştı. Ciddi bir tadialat geçirmesi gerekmektedir. Burada mesele kimin işlettiğinden çok, işletilip işletilememesidir. Bu önerge safasına gelmeden önce  Başkanımız burasının faaliyet geçirilmesi için, il müdürlüğümüzle göreşmeler yapmıştır. Önergeden önce bir görüşme yapılmıştır. Eskişehir ve Samsun’da belediyeler bakanlığa devretti. Burada belediyemizin mali ve personel uzmanlığı durumu malum. Bakanlığın gereğini yapacağını düşünüyoruz. Önemli olan faal olmasıdır” dedi.

‘İMKANLARIMIZ YETSE HEMEN AÇACAĞIZ’

Önerge hakkında konuşan Başkan Tugay, “Bizim sığınma evimiz AB hibesiyle yapılmıştır. Mülkiyet belediyemize aittir ama bina hibedir. Kısa dönem bir faaliyet gösterebilmiş daha sonra yangın merdiveni eksikliği ve işletme maliyetinin yüksekliği nedeniyle ben göreve gelmeden bir buçuk yıl önce kapatılmış. Kadın sığınma evinin açılması gerçekten çok iyi olur. Bunun reel bir zeminde gerçekleşmesini beklediğimiz için. Sadece 7 belediyede var. İşletme maliyetleri çok yüksek. Buradan önce daha küçük bir yeri belediyemiz yıllarca işletmiş. Şu anki şartlara ya beklememiz gerekiyor ya da il müdürlüğümüze devri gerekiyor. Bir önceki yer de yine il müdürlüğümüze devredilmiş, şu an yaşlılarımıza hizmet veriyor. Bugün imkanlarımız yetse hemen açaçağız. Kamu kurumlarının hizmetini ayırmamıza gerek yok. İmkanlarımızın sınırı belli. Vergi yapılandırılmasını Maliye Bakanlığı kabul etse belki imkanımız olacak ama maalesef kabul edilmiyor” dedi.

GİRİŞ KATINDAKİ İNŞAAT TARTIŞMALARI

Dilek ve temennilerde söz alan AK Partili Adem Öztürk medya çokça haber olan Karşıyaka Belediyesi giriş katının yenilenmesini Başkan Tugay’a sordu. Öztürk, “Giriş katımızdaki tadilat yılan hikayesine döndü. Yalan bilgi ve belgeler ortalıkta dolanmakta. İhalesine sadece 2 firma katıldı. Karşıyaka halkının bilgilendirilmesi için söz aldım. Bu ihalenin 400 bin bedelle verildiğini söylediniz. Şimdi 449 bin lira diyorsunuz. KDV ile birlikte 530 bin. İhalenin bitiş tarihi 17. 10. 2019 gözüküyor. Yılan hikayesine dönen tadilat 45 günü geçen bir geçikme söz konusudur. Ben işte denetimin ve kontrolünün yetersiz olduğunu düşünüyorum. Yurt dışından gelen malzemeyle alakalı olarak da geciktiğini söylemişsiniz. O konu da da açıklama bekliyoruz. Bir ihalenin beyanında açık, tefrişat ve yönlendirme işlemleri eksik. Onun içinde 150-200 bin ödeyeceğiz gibi gözüküyor. Bilgilendirmeler yapılsaydı bizim de içimiz rahat olacaktır. Bir de meclis üyesi arkadaşımıza ‘lütfen ayağa kalkın’ diyorsunuz. Soruyorum bir tavsiyemidir, yasal zorunluluktur” dedi.

ÇİFTÇİOĞLU GERGİNLİĞİ!
CHP’li Yaşar Özcan, “AK Parti İlçe Başkanı, '1 milyon liraya mal oldu' dedi. 449'a göre 400 mü yanlış, 1 milyon mu yanlış. İhale gecikebilir, napacağız iptal mi edeceğiz. Bir an önce tamamlanmasını sağlamak lazım. Burada önemli olan buranın işletilmesini, fayda sağlamasını sağlamak” demesi üzerine mecliste tansiyon yükseldi. Oturumda olan İsmail Çiftçioğlu ayağa kalkarak telefonunu göstermek istedi. Başkan Tugay ise Çiftçioğlu’na sizin burada söz hakkınız yok lütfen oturun’ dedi.

TUGAY’DAN YANIT 

AK Partili üyelere yanıt veren Başkan Tugay, “Bu ihale şeffaf yapılmadı m? Sadece iki tane katılmasına mı izin verildi. 567 bin lira çıkan ihaleye 449 bin lira teklif vermiş firma. Bu imanız çok üzücü. Sizin gizli gibi aktardığınız belge internette yayınlanmış. Çok uygun bir teklif vermiş firma. Şuralıymış buralıymış diye araştırmadık. Bundan sonra şu şu illerden olan firmalar katılır, olmayanlar katılamazlar mı diyelim. Firmalar belediyenin önceki sıkıntıları yüzünden firmalar başvurmuyor. Art niyetli bir çalışmamız yok. Haber duyulduğu zaman. Telefonla sordum. Bana 400 bin dendi. Bu ihaleleri rakamsal olarak takip etmiyorum. 400 değil, 449 binmiş sizden çok özür diliyorum. Tamamen öngörülemeyen bazı teknik aksaklıklardan gecikme yaşandı. Zeminin ve tavanın kaldırılması sonrası ortaya çıkan tesisat problemleri nedeniyle inşaatımız gecikti. Diğer bir önemli konu; Girişte daha önce bekleme salonu olarak ayrılan alanı vatandaşlar belediyelerin üst katına çıkmadan işlerini halletsin istediğimiz için bu şekilde gerçekleşiyor. Tefrişatları lüks mobilya ve eşyalardan oluşmayacak. Sıradan masa ve sandalyeden oluşacak. Bir bardak suda fırtına koparılacak bir durum yok. Bu acelemiydi diye sorarsanız. Bu bina bizim vitrinimiz. Yurt dışından da misafirlerimiz geliyor. Muammen bedelin 567 bin lira olduğu ihalede 449 bin lira. 400 bin dediğim için sizden çok özür dilerim. Bir de ayağa kalkma konusu var. Meclisin yönergesinde böyle olduğu için söyledim. Sizi rencide etmek için söylemedim. Meclis’te herhangi birisi konuşurken ayakta olacak" dedi.

MECLİSİ SABIR İLE YÜRÜTMEYE ÇALIŞIYORUZ

CHP Grup Başkanveki Sevim Kipriksiz, “Biz AK Partili üyelere meclise olan saygımızdan dolayı yanıt vermek istemiyoruz. Biz burada iş yürütmek ve sosyal belediyecelik anlayışımızı yerine getirmek için bulunuyoruz. Grup değilsiniz grubuz diyorsunuz. Nasıl grupsanız ilçe başkanınız yanınızda oturuyor her şeyinize karışıyor. Meclisi sabır ile yürütmeye çalışıyoruz. Dilek ve temenniler başlayınca konuşmaya başlıyorsunuz. Başkanımız kibarlığından size söz veriyor. Lütfen konuşmalarınızda üsluba dikkat edelim” dedi.

MECLİSİ SABIR İLE YÜRÜTMEYE ÇALIŞIYORUZ
CHP Grup Başkanveki Sevim Kipriksiz “Biz AK Partili üyelere meclise olan saygımızdan dolayı yanıt vermek istemiyoruz. Biz burada meclise iş yürütmek ve sosyal belediyecelik anlayışımızı yerine getirmek için bulunuyoruz. Grup değilsiniz grubuz diyorsunuz. Nasıl grupsanız iİlçe başkanınız yanınızda oturuyor her şeyinize karışıyor. Meclisi sabır ile yürütmeye çalışıyoruz. Dilek ve temenniler başlayınca konuşmaya başlıyorsunuz. Başkanımız kibarlığında size söz veriyor. Lütfen konuşmalarınızda üsluba dikkat edelim” dedi.

CHP Kipriksiz’in ‘Grup degilsiniz’ çıkışı sonrası söz alan Adem Öztürk, Başkan Tugay ve Kipriksiz’e itafen “Siz bize söz veriyorsunuz diye rahatsız mısını? Siz grup değilsiniz diyorsunuz kendimizi grup görüyoruz. Siz öyle görmeyin biz öyle görüyoruz. Sayın Çiftçioğlu Grup başkanımız tabiki müdahale edecek. Biz bu mecliste konuşacağız. Bunun için geldik nerede konuşaacğız. Bu halk bize muhalefet etme görevi verdi, soru sorma görevi verdi” dedi. Başkan Tugay’da “Ben rahatsız değilim, sevim hanım söylemeye çalıştığı şey çok başkaydı” dedi.

CHP’li Yaşar Özcan ise “Soru sormanızdan rahatsız değiliz. Basında yaşanan polemiklerin üzerine soru soruyorsunuz. Sıkıntı bu. Grup olun olmayın tabiki konuşma hakkınız var” dedi.

‘ÜZERİMİZE DÜŞEN TEK ŞEY ÇALIŞMAK’
Son olarak söz alan Başkan Tugay etkili bir konuşma yaptı. Tugay  “Zaman Zaman kendime soruyorum. Biz niye siyaset yapıyoruz. Kentin ve insanların sorunları için siyaset yapıyoruz. Kendine kişisel kariyer yapmak için siyaset yapanlar ve başkalarını karalayarak kendilerine çıkar yaratmaya çalışanlar yanlış yoldalar. Belediye hizmetindeki aksaklıklar ve yanlışlıkları dinlemiliyiz. Hata varsa özür dilemeliyim. İstifa edilcekse istifa etmeliyim. Ben de Karşıyakalıyım. Burada yaşıyorum. Eleştirilmek çok doğal. Sokaktaki insanlar en ağır eleştirileri yapıyorlar haklılar. Üzerimize düşen tek şey çalışmak. Muhalefeti yapıcı yapmak lafını hiç bu kadar içten hissetmemiştim. Sonuçta eleştirinin bir işe yarayapı yarayamayacağına bakalım. Beklentim ve ricam bu. Bir eleştiri de bulunalım. İhale açık ihale ‘sadece iki tane firma katıldı’ demek ne demek. Kimsenin katılmadığı ihalelerimiz oluyor. Daire satılım dedik, kimse almadı. Araç kiralama ihalesine çıkıyoruz kimse başvurmuyor. Aylardır maaş alamıyorlar ifadesini duyunca insan kahroluyor. Yok ki böyle bir şey” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası