Ege Postası
Geri

Umutoğulları ve Çakır’dan gündem değerlendirmesi: 'AK Parti İl Başkanı Sürekli olur'

TV 35 Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları ve Gündeme Bakış İmtiyaz Sahibi Onur Çakır, 31 Mart seçimleri sonrası AK Parti’de yaşanan sancılı süreci, AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül’ün istifasını ve istifasının perde arkasını, Şengül sonra AK Parti İzmir’in yeni il başkanının kim olacağını değerlendirdi. Umutoğulları ve Çakır’dan gündem değerlendirmesi
Umutoğulları ve Çakır’dan gündem değerlendirmesi: 'AK Parti İl Başkanı Sürekli olur'
Haberler / Yerel Politika
16 Nisan 2019 Salı 09:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Gazeteci Mithat Umutoğulları, TV 35 ekranlarında yayınlanan Sekizinci Gün programında, Gündeme Bakış İnternet Haber Portalı’nın İmtiyaz Sahibi Gazeteci Onur Çakır ile İzmir'in siyaset gündemini değerlendirdi.

AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül’ün istifasının ardında AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci ile arasında yaşanan gerginlik olduğunu belirten Mithat Umutoğulları, genel merkezden gelen koordinatörlerin gerçekleştirdiği temayülde çıkan isimler arasında en güçlü ismin AK Parti İzmir eski Milletvekili de olan AK Parti YDK Üyesi Kerem Ali Sürekli olduğunu söyledi.

UMUTOĞULLARI: BENCE İL BAŞKANI  KEREM ALİ SÜREKLİ OLACAK

Alper Baran Esin'ini sunduğu programda çarpıcı değerlendirmeler yapan Umutoğulları, “Herkes kendi adamını getirmeye çalışıyor. Bence tartışma konusu bu. Bence il başkanı Kerem Ali Sürekli olacak. Adaylar arasında en ciddi isim o. Sürekli milletvekili adayı gösterilmedikten sonra da küsmedi. Teşkilatları tanıyan bir isim lazım. Bütün çalışmalara katıldı. Bir il başkanı kadar, il yönetimindekilerden daha fazla çalıştı. Dolayısıyla bunun bir ödülü, karşılığı olmalı” dedi.

ONUR ÇAKIR: SÜREKLİ’NİN ŞANSI YÜKSEK

Gazeteci Onur Çakır da, Cumhurbaşkanının önüne gidecek olan 3 isimden birinin Kerem Ali Sürekli olduğunu söyledi. Çakır, “Cumhurbaşkanının önüne 3 isim gidecek. Bunlardan biri Kerem Ali Sürekli olabilir. Şansı yüksek. Bu bir güç savaşı. Bu oyunu Erdoğan bozar” ifadelerini kullandı.

PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Mithat Umutoğulları: Aydın Şengül’ün istifa ettiği ancak daha sonra İzmir milletvekillerinin devreye girerek istifadan vazgeçirdiği belirtildi. Aslında ilk kavganın, Zeybekci-Şengül kavgasının ilk noktası Zeybekci’nin adaylığıydı. İzmir’i bilen, İzmirli biri olsun deniyordu hep. Teşkilatlarda o ağırlığı dolduracak isim yoktu. Aydın Şengül de olsa Hamza Dağ da olsa bu sonuç değişmezdi. Aday olabilirlerdi ama bir Zeybekci ya da Binali Yıldırım’ın yerini alamazlardı.

Onur Çakır: Değildi ama İzmirlilik tartışması oluyor ya her seçimde, Aydın Şengül ve Hamza Dağ ismi olsaydı bu tartışma olmayabilirdi.

Mithat Umutoğulları: Nihat Zeybekci aslında İzmir’i dinliyorum diye iyi başladı. Hamza Dağ’ın HDP üzerinden başlattığı kampanyanın ters teptiğini, Kürt oylarını bloklaştırdığını düşünüyorum. AK Parti’ye oy veren Kürt seçmenin kesinlikle CHP’ye gittiğini düşünüyorum.

Onur Çakır: Kesinlikle ben de katılıyorum. Hatta son bir ay kalaya kadar Zeybekci daha softtu, yapacaklarını anlattı. Daha sonra Tunç Soyer’e sert eleştiriler getirmeye başladı. İşte PKK, babasının durumu vesaire derken iş bir anda farklı bir yere gitmeye başladı. İzmir’de bu tutmadı.

Mithat Umutoğulları: 2014’te Cumhurbaşkanının mitingi görkemli olmuştu ancak bir kadının miting sonrası gözaltına alınması tepki doğurmuştu. DSP’ye oy verecek olanlar geri döndü. Bu da aslında böyleydi. Ömer Cihat Akay dönemi çok daha sakindi. Kavgadan uzak bir dönemdi. AK Parti’nin en başarılı dönemidir.

Onur Çakır: Tartışmadan götürelim dediler ama son bir ay ortam değişti. Şengül ve Zeybekci ayrı ayrı çalıştı. Sorduğumuzda da strateji dediler. Oysa ilk başta Nihat Zeybekci il başkanlığında çalışıyordu. Daha sonra yerini ayırdı vesaire. En dikkat çekici nokta da Aydın Şengül her hafta CHP’ye yönelik sert eleştiriler yaptı. Nihat Zeybekci, ilçe başkanları ve milletvekilleri ile toplantı yapıyor. Benim yıldızımı parlatmanız gerekiyor dedi. Aydın Şengül’e yönelikti. Şengül o konuşmanın ardından kendini geri çekti.

Mithat Umutoğulları: O süreçte Zeybekci’nin seçilsem de seçilmesem de İzmir’de kalacağım açıklaması da dikkat çekici. Teşkilata açıkçası sopayı da gösterdi. Ben kalıcıyım, İzmir’de siyaset yapmaya devam edeceğim diyerek teşkilatlar üzerinde psikolojik baskı da yaptı. Aydın Şengül o dönem hiç açıklama yapmadı. Hamza Dağ üç toplantı yaptı, hiçbirine Şengül katılmadı. Şengül-Zeybekci-Dağ üçgeninde bir restleşme vardı. Tek kampanya, üç ismin farklı alanlarda yürümesi sözkonusu oldu.

Onur Çakır: Hamza Dağ gençlik kolları başkanlığı da yaptı. Şengül ile eski bir hukuku vardı. Dağ’ın yakın çevresine Şengül daha iyi bir orkestra şefi olabilir eleştirisi var. Tüm bu eleştiriler Şengül’de büyük rahatsızlık yarattı. Ayrı ayrı hepsi çalıştı. Yoğun bir seçim süreci geçirdiler. Ancak özellikle süreçte il yönetimine yönelik eleştiriler de vardı. Film Şengül’ün yönetiminin yetersiz olduğu eleştirisiyle başlamıştı aslında. Şengül tarafı bunu çok kabul etmiyor.

Mithat Umutoğulları: Teşkilatlarda sıkıntı vardı. Şengül’e yakın isimler vardı. Hakan Yıldız kısa sürede istifa etti, meclis üyesi oldu. Tanfer Kemerli’nin teşkilatta şöyle bir şey yaptığını duydunuz m? Ya da Hüseyin Özkan’ın SKM’lerde etkili olduğunu duydunuz m? SKM’ye adam bulamıyorsunuz paralı adam buluyorsunuz. Partililik ruhu ve sevgiyle çalışacak insanları bulamıyorsunuz. Medya planlaması da organizasyonlar da yanlıştı. Şengül hep kendisine yakın isimleri etrafında tuttu. Şengül’ün ili tek başına yönetme talebi söz konusuydu. Teşkilatlarda başarılı bir kampanya yapılamadı. Delican’ı çok eleştirdik. Ama daha başarılı bir kampanya yürüttü.

Onur Çakır: Nihat Zeybekci de kendi ekibini kurdu.

Mithat Umutoğulları: Bir il başkanı var sizi istemiyor. Bunu açık açık ifade ediyor. Bunu duyuyorsunuz, o il başkanıyla çalışamazsınız ki, kendince haklı sebepleri vardı Zeybekci’nin. Teşkilatçılığı bilmeyen, ekonomik olarak güçlenmeye çalışan tipler var. Parti yönetimlerine alınan isimlerin, 50-100 bin lira ver seni partiye alalım diyenler vardı.

Onur Çakır: Eski il başkanı Ali Aşlık’ın açıklaması var, teşkilatlarda çalışacak er lazım bize demiş.

Mithat Umutoğulları: Ali Aşlık kaç tane hastanenin, devletle ilgili kurumun avukatlığını yapıyo? Nüfusunu kullanarak iş yapan eski bir ilçe başkanı var, bugün açıklaması var. Temel Yıldırım. 4,5yıl var seçime, bu telaş ne diyo? Hedefinde kim va? Yıldırım, sen ilçe başkanı iken, yaptıklarını herkes biliyor. Hemen x hastanenin temizlik işlerini aldın. Sen bu işleri yapıyorsan temel sorun burada. Hemen bir şirket kuruyorsun güvenlik ve temizlik işlerini alıyorsun. O adamı gören adam ben de zengin olurum onun gibi diyor. AK Partili bir arkadaşım, birçok arkadaşım mücahit girdi müteahhit çıktı diyor. Bu zihniyete sahip bir partinin başarılı olma şansı var m? Oy oranlarına göre bence AK Parti başarılı İzmir’de. Birçok ili kaybetmiş, büyük illerde başarılı olamamış.

Onur Çakır: Aydın Şengül büyükşehirler arasında oy oranını en fazla arttıran teşkilatın İzmir olduğunu söylüyor. 24 Haziran seçimlerinde Erdoğan’ın oyu 930 bin 925. Zeybekci bir milyon 31 bin 897 bin oy almış. Zeybekci hem Erdoğan’ı hem AK Parti hem MHP toplamını geçmiş. Bir milyonu ilk defa geçmiş oluyor. Bu bir başarı. Ancak metropolde ilçe alamadın. Bayraklı, Karabağlar, Buca’yı alma hedefin vardı.

Mithat Umutoğulları: Nasıl alacaksı? Konak, Karabağlar Buca en büyük metropol ilçeler. Buca adayı Arslan çok çalıştı. Vicdanı rahat uyur Mustafa Arslan başını yastığa koyduğunda. Ama Konak adayı Melek Eroğlu. Seçim kampanyasında aklınızda sadece çektiği klip var. Bilal Doğan’ın Karabağlar kampanyasında aklınızda kalan ne va? Lansman, proje toplantısı yaptı mı'

Onur Çakır: Bana kalırsa Şengül’ün istifasının iki nedeni var. Birincisi 2009 yerel seçimlerinde CHP 29 ilçeyi, AK Parti bir ilçeyi aldı. Seçimden sonra ilk kongresi vardı, genel merkez onay vermişti. Sonra sen aday olma dediler. Aynısının olmaması için Şengül hamle yaptı. İlçeleri arttıramadıysan istediğin kadar oyunu arttır. Şengül, Zeybekci’ye tepki için bu koltuğa oturuyorum, ama bir şey beklemiyorum. Madem eleştiriyorsunuz kapalı kapılar ardında istifamı veriyorum diyor.

Mithat Umutoğulları: 3 gündür AK Parti’yi CHP’ye benzettim ben. Şimdiye kadar AK parti teşkilatında bu görülmedi. Dün dedim ki herhalde Şengül artık bir daha konuşmaz. Partiden beklentim yok, siyaseti bırakıyorum dedi. Ertesi gün baktım tekrar konuştu.

Onur Çakır: Siyaseti tezgah kurmak, ayak oyunları yapmak sanıyorlar diyor Aydın Şengül. Çok dolu demek ki,  süreçte ne yaşadıysa.

Mithat Umutoğulları: AK Parti’de kapalı kapılar ardındakiler kolay kolay çıkmazdı. Ama maşallah son olanlar ortada yaşanıyor. AK Parti malzemenin dışarı çıkmasını, duyurulmasını istiyor anlamına geliyor. Duyurulmak istendi duyuruldu. Hakan Yıldız, Özgür Hızal restleşmesi de yaşandı. Zeybekci ve koordinatör müdahale etmiş ve hayır Özgür Hızal olacak demiş. AK Parti’nin içindeki kavganın ne kadar derin olduğunu gösteriyor tüm bu olanlar. Bu kavga Aydın Şengül’ü götürdü. Bu tartışma Hamza Dağ’ı da götürür. Benim şahsi görüşüm. AK Parti’de seçim sonuçları teşkilatta büyük değişiklik getirecek demiştim. Hamza Dağ bir dahaki MKYK’ya kalmaz. Görevden alınabilir de. Bu tartışma ve süreç bunu gösteriyor. Hamza Dağ birilerini bir yere taşımak için bir tartışmaya girmedi. Bir grup başkanvekili belirleme konusunda inisiyatif kullanmak alışık olunan bir şey değil. Siz teşkilatı bu kadar dizayn etmeye çalışırsanız olmaz.

Onur Çakır: Nihat Zeybekci seçim sonuçlarını başka bir yerde, Aydın Şengül başka bir yerde değerlendirmiş. Seçimde başarısızlık olduğu düşünülüyorsa değişikliğe gidilir AK Parti’de. O koltukta otur demiyorlar. Ben söylemiştim. Sürpriz olmadı yani.

Mithat Umutoğulları: Teşkilatlara fatura kesilmesi normal. İl yönetiminden kimseye ulaşamıyorsunuz ki. Vatandaşın bütün sıkıntıları havada kaldı. Teşkilatlarla ilgili vatandaştan çok sıkıntı gittiğini biliyorum genel merkeze. Ben Özgür Hızal’ın başarılı bir süreci götürdüğünü düşünmüyorum. Sessiz, kabuğuna çekilmişti. İlde başarılıydı, ama ilçe başkanlığında hayal kırıklığı yaşadım.

Onur Çakır: Bence Özgür Hızal çok zeki bir siyasetçi. Çok iyi konuşan, çok iyi siyaset yapan biri. Tunç Soyer’i ve CHP’yi terletecek bir insan olduğunu düşünüyorum.

Mithat Umutoğulları: Temayülde siz içeri girerken birileri şuna oy verin diyor. Tanfer Kemerli Şengül’ün adamı zaten. Kerem Ali Sürekli bence il başkanlığına en yakın isimlerden biri. Kimsenin Dağ’ın, Zeybekci’nin itiraz etmeyeceği bir isim. Şengül koltuğu bıraktım, ama teşkilat beni istiyor mesajını vermek istiyor temayülle.

Onur Çakır: AK Parti bir ağabey mi belirleyecek. Yoksa genç bir isim mi olaca? İlk kez direkt bir ismi tahmin edemiyorum. Çünkü zemin kaygan ve tartışmalı. Ömer Cihat Akay ismini duyduğumuzda hepimiz şaşırmıştık. Sürekli görev adamı. Arif Uğurlu da çıktı temayülden. İlknur Denizli tartışmalı bir isim ama olabilir. Ümit Ülkü, MÜSİAD’tan. Adnan Yılmaz. Bilal Doğan. Aykut Dikencik. Hasan Ali Karaman var. Tanfer Kemerli’yi de tanıyorum. Karşıyaka adayıyken düzgün çalıştı. Kemerli yapabilir mi, soru işareti var. Herkesi kucaklayacak bir isim lazım bir kere.

Mithat Umutoğulları: Herkes kendi adamını getirmeye çalışıyor. Bence tartışma konusu bu. Bence il başkanı Kerem Ali Sürekli olacak. Adaylar arasında en ciddi isim o. Sürekli milletvekili adayı gösterilmedikten sonra da küsmedi. Teşkilatları tanıyan bir isim lazım. Bütün çalışmalara katıldı. Bir il başkanı kadar, il yönetimindekilerden daha fazla çalıştı. Dolayısıyla bunun bir ödülü, karşılığı olmalı.

Onur Çakır: Cumhurbaşkanının önüne 3 isim gidecek. Bunlardan biri Kerem Ali Sürekli olabilir. Şansı yüksek. Bu bir güç savaşı. Bu oyunu Erdoğan bozar.

Mithat Umutoğulları:  Ali Aşlık deseniz, kabulümdür. Ömer Cihat Akay deseniz, kabulümdür. Delican deseniz kabulümdür. Bu isimler tartışılsa anlarım. AK Parti teşkilatlara ağabeylik yapacak biri lazım. Şahsi fikrim teşkilatların yükünü taşıyacak bir isim varsa o da Kerem Ali Sürekli. Genel merkez de bu yönde karar verecektir. Buna eminim.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası