Ege Postası
Geri

Metroda göçüğe çifte soruşturma

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait metro vagonu yer altı park alanının inşaatında meydana gelen göçükte toprak altında kaldığı belirtilen 2 bekçiye ulaşma çabası devam ediyor. Güvenlik kamerası görüntülerini inceleyen uzman ekipler, bekçilerin birbirlerine yakın bir alanda olduklarını değerlendiriyor. Bölgede devam eden kayma riski nedeniyle çalışmalara zaman zaman ara verilerek, hafriyat dolgu çalışması yapılıyor. Kamera kayıtlarında bekçilerin kaymadan kaynaklı ses duyup inşaat alanında gezdikleri görülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, olayla ilgili teknik ve idari soruşturma açıldığını söyledi. Gökçe: Canlı olma ihtimalleri var
Metroda göçüğe çifte soruşturma
Haberler / Güncel
14 Mart 2019 Perşembe 07:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait metro vagonu yer altı park alanının inşaatında meydana gelen göçükte toprak altında kaldığı değerlendirilen 2 bekçiyi arama çalışmaları sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, metro vagonları için inşa edilen yer altı otoparkında meydana gelen göçük alanında incelemelerde bulundu. Bekçilerden Mehmet Ali Yalçın ve Mehmet Çiftçi’yi arama çalışmalarının sürdüğü alanda gazetecilere açıklama yapan Buğra Gökçe, olayla ilgili teknik ve idari soruşturma açıldığını söyledi. 

Konak ilçesi Halkapınar Spor Salonu önündeki metro vagonu yer altı park alanı inşaatında dün meydana gelen göçükte toprak altında kaldığı belirtilen 2 bekçiyi arama çalışmalarına gece boyunca devam edildi. 

Alandaki göçük riskinin devam etmesi nedeniyle zaman zaman çalışmalara ara verilmek zorunda kalındı.

İş makinaları bölgede yeni bir göçük meydana gelmemesi için hafriyat ve dolgu çalışması yapıyor.

İnşaat mühendislerinin inceleme yaptığı alanda, baskı altında olduğu tespit edilen beton bloklar kamyonlarla dökülen kaya ve toprak malzemelerle sabitleniyor. 

Göçük nedeniyle tonlarca ağırlığındaki inşaat demirleri ve çeşitli inşaat malzemeleri de kule vinçlerle alandan kaldırılarak temizlendi.

Beton blokların kaldırılma işleminin başlatılması için göçük riskinin ortadan kalkmasının beklendiği belirtildi.

Bekçiler sıkıntıyı fark etmiş

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinatörlüğünde itfaiye ve AKS 110 ekiplerinin katılımıyla yürütülen çalışmalarda, kokuya duyarlı dedektör köpekler de kullanılıyor.

Uzman ekipler, bekçilerin yerinin tespiti için güvenlik kamerası görüntülerini bir kez daha inceledi. Görüntülerde, dün sabaha karşı saat 03.30 sularında, bulundukları yerden çıkan iki bekçinin, fenerle birbirlerine paralel şekilde inşaat alanında gezdiklerinin görüldüğü belirtildi.

Yetkililer, bekçilerin inşaat alanında, kaymadan kaynaklı bir ses duymaları üzerine alana çıktıklarını değerlendiriyor.

Öte yandan, Türk Kızılay da bölgede umutlu bekleyişini sürdüren 2 bekçinin yakınları ve çalışanlar için kurduğu ikram çadırında çay ve çorba dağıtımı yapıyor.  

Bekçilerin bulunması için çalışmalara devam edilirken, ailelerin umutlu bekleyişi de sürüyor. 

TEKNİK VE İDARİ SORUŞTURMA AÇILDI 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, metro vagonları için inşa edilen yer altı otoparkında meydana gelen göçük alanında incelemelerde bulundu. Bekçilerden Mehmet Ali Yalçın ve Mehmet Çiftçi’yi arama çalışmalarının sürdüğü alanda gazetecilere açıklama yapan Buğra Gökçe, kazanın yaşanmasıyla ilgili yüklenici şirketten de bilgi aldığını belirtirterek şunları söyledi: 

"Geçtiğimiz gece saat 03.42 civarlarında yoğun bir yağışın ardından muhtemelen toprağın da killi olması ve suya yeterince doygunluk yaşanmasından dolayı zemin hareketlenmesi oluyor. İnşaatta müteahhit firmanın bekçiliğini yapan iki canımız hareketlenen zemini kontrol etmek amacıyla alana hareket ediyorlar. Sesin, gürültünün yere geldiği doğru. Güvenlik kamera kayıtlarından görebildiğimiz bu. Muhtemelen elektriğin kesilmesi yönünde bir durum oluşuyor ondan da emin değiliz çünkü sonra kayıtlar kayboluyor. Arkadaşlarımızın elektrik kaynağının olduğu odaya doğru yönlendiğini, diğerinin de suyun geldiği perde duvara doğru yönlendiğini tahmin ediyoruz. Çünkü kayıtlardan daha ötesini göremiyoruz. Arkasından kuvvetli bir gürültü ile perde duvarının 20 metrelik kısmı çöküyor. Ne yazık ki, iki değerli canımız da bunun altında. Ekiplerimiz gerek AFAD, gerek Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri öncelikle yer altındaki canlarımızı bulabilmek için bir çaba sarf ediyor. Şu an birinci öncelik bu. İş makinelerinin çalışması anlamında canlara zarar vermemek ve onlara ulaşmak anlamında zorluklar var. Bir zemin hareketi olduğu için güvenliği sağlamak zorunluluğu var."

'BİRİNCİ ÖNCELİKLİ İŞİMİZ CANLARIMIZA ULAŞABİLMEK’

Lokal olarak bu bölgeden Şehitler Caddesi’ne uzanan duvarda bir risk bulunduğunu aktaran Buğra Gökçe, şantiye alanında ihmal olup olmadığı sorusunu da yanıtladı. Gökçe, "Olabilen en geniş risk alanında önlem almaya çalışıyoruz. Gece duvarla ilgili bir hareketlenme olunca vilayet makamının da kararı ile çalışmalar durduruldu. AFAD ekipleri gece çalışmayı durdurdular, sabah zemin hareketini durdurduktan sonra ekipler yeniden çalışmaya başladı. Göçüğe ilişkin hem teknik hem idari soruşturma açılmış vaziyette. En derin biçimde soruşturma yürütülecek. Kurumumuz bunun sonuna kadar takipçisi olacak. Nedir sorun, nerede eksik olmuş, öngörülemeyen zemin hareketi nedir, bunu bulmaya çalışacağız. Ama bunlar daha sonraki işler. Birinci öncelikli işimiz canlarımıza ulaşabilmek. İkinci öncelik de güvenliğin sağlanması. Zorluğu var; hem zemin içerisinde toprak killi olduğu için ağır iş makinesi çıkardığımızda makineler göçüyor hem de altta canlı olma ihtimali var. Mümkün mertebe zarar vermeyecek bir yöntem bulmaya çalışıyoruz. Çalışmalar bu hızla devam edecek. Ekiplerimizin çalışmasını sabırla bekleyeceğiz. Az bilgiyle ahkam kesip kimseyi töhmet altında bırakmak istemem. İhmal olup olmadığı soruşturulacak. Teknik olarak değerlendirme yapılmadan kimin ihmali olduğunu cevaplamak doğru olmaz" diye konuştu.

Burada aileleri de bilgilendiren Gökçe, "Ne olduğunu, neresinden çıkacağını bilemiyoruz. Canlı varsa, öldürme riski var. Köprünün altına girdiği bir yer varsa umalım ki yaşam üçgeni oluşturup altında kalmış olsunlar. Dua edelim. Uzmanlara itibar etmekten başka çaremiz yok. Hepinize sabır diliyorum, duacıyız inşallah sağ salim çıksınlar. Önce güvenliği sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

DSP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Selçuk Karakülçe de, göçüğün yaşandığı Halkapınar’a geldi. Burada ailelerle konuşan Karakülçe, kaybolan iki kişiye sağ salim ulaşılmasını temenni etti.

BALIK ADAMLAR BOTLA ARAMA BAŞLATTI

Göçükte kalan bekçilerden Mehmet Çiftçi ve Mehmet Ali Yalçın'a ulaşmak için başlatılan çalışmalar devam ediyor. Göçüğün meydana geldiği şantiyede, zeminde suyun ortaya çıkmasıyla İzmir İtfaiyesi Sualtı Arama Kurtarma ekipleri, arama çalışmalarına botla devam ediyor. Balık adamlar özel kıyafetlerini giyerek çalışmalara katıldı. Öte yandan AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, göçüğün yaşandığı alanda çalışmaları inceledi. Nasır, Çiftçi ve Yalçın'ın ailesiyle görüştü. Nasır, "Aşağıda teknik çalışma var. Devletimiz burada, ellerinden geleni yapıyor. Ekiplerimizle sürekli diyalog halindeyiz. Çok fazla yağmur oldu. Şu anda da sanırım su borusu da patlamış, onu drene etmeye çalışıyorlar" dedi. Nasır, arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam edeceğini de söyledi.

GÖÇÜK ALTINDA KALANLARIN YAKINLARINDAN TEPKİ 

İzmir'de Büyükşehir Belediyesi'nin metro vagonları için bir firma aracılığı ile yaptırdığı yeraltı otoparkında meydana gelen göçük altında kaldığı tahmin edilen bekçiler Mehmet Çiftçi ve Mehmet Ali Yalçın'ın yakınları, arama-kurtarma çalışmalarının yavaş ilerlediğini ileri sürerek, görevlilere tepki gösterdi. Ağrılı olan Mehmet Çiftçi'nin kızı Adalet Şen (41), "Sabahtan beri demir seyrediyoruz. Bitmeyen bir inşaatın üzerinde bu kadar demirin ne işi va? Ayrıca sürekli oradan su akıyor. Balçık var, burada neden inşaat yapılıyo? Burada benim babam olmayabilirdi, başkası da olabilirdi. Burada ihmal var. Mühendisler, müteahhitler bunu görmüyor m? İnsanların canı yanıyor. Sadece demir çıkardılar, iki cana ulaşamıyorlar. Canımız yanıyor. İhmallerin asla peşini bırakmayacağız" dedi. 

Tepkiler üzerine AFAD'tan bir görevli ise ailelerin yanına gelerek, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Görevli, göçük alanında olması gerektiği gibi çalıştıklarını, bu süreci hızlandırmaları halinde yaşama şansını azaltacakları endişesini taşıdıklarını söyledi. Aile bireylerinden bazıları, çalışmaların yapıldığı alana götürüldü. 

AYDOĞAN: YAĞIŞLAR YÜZÜNDEN... 

İzmir Büyükşehir Belediyesi mart ayı ikinci olağan meclis toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan başkanlığında belediye meclis salonunda yapıldı. 

Aydoğan, toplantının açılışında yaptığı açıklamada, kentte üzücü bir olayın yaşandığını belirterek, "Halkapınar'da 150 vagonluk bir yer altı metro otoparkı inşaatında çok yağışlardan dolayı 20 metrelik bir yerde çökme oldu. İki kişinin göçük altında olduğu tahmin ediliyor. Şu ana kadar tüm ekipler AFAD da dahil olmak üzere çalışıyor. İnşallah böyle bir şey yoktur." diye konuştu. 

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Hakkı Durmaz da olayın kendilerini de çok üzdüğünü söyledi. 

Arama ve kurtarma ekiplerinin göçük altında kaldıkları tahmin edilen bekçileri bulmak için seferberlik ilan ettiğini dile getiren Durmaz, "İlerleyen saatlerde 2 arkadaşımızdan inşallah mutlu haberler gelir. Göçük altında çıkarılır, biz de bunun ümidini taşımaktayız. Tüm büyükşehir ailesine geçmiş olsun diyoruz." şeklinde konuştu. 

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Bülent Çetinkaya ise göçükte kaybolan bekçilere bir an önce ulaşılmasını temenni ettiklerini dile getirdi. (DHA-AA)

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası