Ege Postası
Geri

Şehir Plancıları Odası’ndan ‘Basmane Çukuru’ açıklaması

İzmir’de Folkart Yapı’nın projeyi iade etmesiyle gündeme gelen Basmane Çukuru için bir öneri de TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nden geldi. Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, alanın hukuki olarak kamuya iade edilmesi gerektiğini vurgularken, alan için İzmirlilerin fikirlerinin alınması istedi. Başkan Kocaer, “Basmane Çukuru diye bilinen alanın imar planlarının derhal yeniden değerlendirilmesi lazım” dedi. Şehir Plancıları Odası’ndan ‘Basmane Çukuru’ açıklaması
Şehir Plancıları Odası’ndan ‘Basmane Çukuru’ açıklaması
Haberler / İzmir
14 Mayıs 2019 Salı 11:10
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

HAYRULLAH YILDIZ /EGEPOSTASI- İzmir kamuoyunda yıllardır tartışmalara sebep olan Basmane Çukuru’na gökdelen projesi olan Folkart geri adım attı. Folkart Yapı, kamuoyunda "Basmane Çukuru" olarak bilinen İzmir'deki arsayı, ihale şartnamesi sonrası imzalanan sözleşme uyarınca Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) iade ettiklerini bildirdi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Şehir Plancıları Odası Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, Basmane Çukuru’nun kamunun kullanımına iade edilmesi gerektiğini vurgularken imar planlarında bir an önce değişikliğe gidilmesi gerekitğini ifade etti. 

“ALAN ESKİDEN KAMUYA AİTTİ”

Alanın eskiden kamuya ait olduğunu vurgulayan Başkan Özlem Şenyol Kocaer, “Folkart sözleşmeyi iade ettiğini bildirdi. Eskiden kamuya ait olan bir alanın Burhan Özfatura döneminde özel mülkiyete konu ednmiş, rant değeri yükseltilmiş ve özel mülkiyet olarak devredilmiş. Kamuya ait olan bir alanı hukuksuz bir şekilde meşru olmayan yollarla özel mülkiyete dönüştürüldü. Öncelikle bu hukuksuzluğun ortadan kaldırılması lazım” dedi. 

“ESKİDEN YAPILAN ANLAŞMALAR NE DERECE HUKUKİ TARTIŞILIR”

Basmane Çukuru’nun Kültürpark’ın planları içerisinde yer aldığını belirten Başkan Kocaer geçmişte yapılan anlaşmaların hukuki olarak ne kadar geçerli olduğunun tartışma konusu olduğunu ifade etti. Başkan Kocaer, “Bu konuyu hukukçularında değerlendirmesi lazım hukuki anlamda o dönemde yapılan anlaşmaların ne derece geçerli olup olmadığı tartışılır. Basmane Çukuru olarak bilinen alan zaten Kültürpark’ın planlarının içerisinde yer alıyor. O yüzden kamusal bir alan olarak kullanılması şart” diye konuştu. 

“İMAR PLANLARI YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ”

Alanın imar planlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirten Başkan Kocaer, “Konu çok eskiye dayanıyor o yüzden karmaşıklık söz konusu ilk önce hukuki olarak adımların atılması gerek. Daha sonra belediye alanın imar planı kararlarınıtekrar değerlendirmeli. Şu an ki imar planı kararlarında alan için yüksek yoğunluklu inşaat kararları söz konusu. Bu kararların derhal yeniden değerlendirilmesi gerek. Alanın çevresine zarar verecek. Bu karardan bir an önce geri dönülmeli. Alanın çevresi tarihi kent merkezi ve  kültürpark ile bütünleştirilmesi halkın kullanacağı alan olarak değerlendirmek şart” dedi. 

“ŞİRKETLERİN KAMUYA SORUMLULUKLARI VAR”

Alan için İzmirlilerin görüşlerine başvurulması gerektiğini dile getiren Başkan Kocaer, “Alan hukuki olarak kamuya kazandırıldıktan sonra İzmirlilere bu alanın ne olması gerektiği üzerinden görüşleri alınması lazım. Öte yandan özel mülkiyet olarak adı geçen şirketler kamuya karşı sorumluluklarını değerlendirmeye davet ediyoruz. Geçmiş dönemde kazanılan haklar ne derece hukuki bakmak lazım. Unutulmamalı ki şirketlerin kamuya karşı sorumlulukları vardır” diye konuştu.

BAŞKAN SOYER DEĞERLENDİRECEKTİR

Öte yandan Başkan Kocaer, Elektirik Fabrikası ihalesinde olduğu gibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in konuya hassasiyet göstereceğini ifade etti. Başkan Kocaer, “Yeni Büyükşehir Belediye yönetiminin bu alanı kamuya, İzmirliye kazandırması adına bir fırsat doğdu. Bu fırsatı Elektrik Fabrikası’nda olduğu gibi Başkan Tunç Soyer in iyi değerlendireceğini umut ediyoruz” dedi. 

 
 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası