Ege Postası
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bu kadarını ben de beklemiyordum!
Halil Solak
YAZARLAR
29 Ocak 2019 Salı

Bu kadarını ben de beklemiyordum!

Evet sonunda merakla beklenen CHP’nin adayları önceki gün açıklandı...

Açıklanan liste çok sürpriz oldu değil mi'

Açıkçası ben de bu kadarını beklemiyordum..

Bornova, Karşıyaka, Çiğli, Konak, Menemen, Gaziemir ve Çeşme başta olmak üzere ‘Büyük’ bir değişim yaşandı.

Büyükşehir zaten bekleniyordu.

Kılıçdaroğlu’nun yıllardır hem gönlünde hem de kafasında olan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer için bu kez yol açıldı. ‘Büyük’ sıçrama yaptı. 2014’te de büyükşehire niyetlendi. Ancak Aziz Kocaoğlu adaylığını açıklayınca genel merkez o dönem 397 yıl hapis istemiyle yargılanan Kocaoğlu’na vefa gösterip onu aday yaptı. Soyer’in düşü başka bahara kaldı. Bir beş yıl daha Seferihisar’ı yönetti. Yine seçim zamanı geldi çattı, bu kez Kılıçdaroğlu’nun istediği oldu. Seferihisarlıların deyişiyle, “Bu sefer Tunç Soyer” oldu.

Soyer şimdi ‘Mart’ın sonu bahar’ sloganıyla yola çıktı.

Mevcut ilçe belediye başkanlarından Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli ve Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce kaldı.

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur artık İzmir’in kalbini yönetmeye gidiyor.

Onun yerine şimdi Ali Engin talip.

Engin sonunda muradına erdi... Narlıdere Belediye Başkan Adayı oldu.

Yıllardır beklediği, hayalini kurduğu başkanlık koltuğuna oturmaya sadece bir adım kaldı...

Henüz adaylık başvurusu bile yapmadığı dönemde, bundan yaklaşık 4 ay önceki görüşmemizde başkanlık sevdasını, gülerek, biraz da espriyle karışık “Bergama’ya bile giderim” sözleriyle ifade etmişti.

Aslında gönlünde hep Karşıyaka vardı. MYK’dan Çiğli Belediye Başkan Adayı olarak çıktı. PM’de Narlıdere adayı oldu Karşıyaka’nın karşısı için ona yol göründü.

MYK ve PM’nin toplandığı gün, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce için çok stresli, çok uzun bir geceydi. Deyim yerindeyse İnce gitti, geldi. MYK’da son anda listeye girdi, PM’den de ‘kazasız belasız’ çıktı.

Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ise MYK’dan da çıktı, PM’den de. Bir Genel Başkan Yardımcısı "Benim İzmir'deki tek adayım. Olmazsa olmazım" demiş ve işi bitirmiş.

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu için ise CHP Genel Merkezi’nde tam anlamıyla bir ‘güçler savaşı’ yaşandı. MYK’dan sorunsuz geçen Selvitopu’nun ismi, PM’ye getirilirken silinmeye çalışıldı. Dümen rakiplerine çevrilmek istendi. Bir il yöneticisi ve milletvekili onun için inanılmaz bir çaba gösterdi. Genel merkezde başkanlık katının merdivenleri defalarca çıkılıp inildi. Nefes nefese bir mücadele sonunda Kılıçdaroğlu, Karabağlar’ın, Selvitopu ile kazanılabileceğine ikna edildi.

İşte kalanların, kalış öyküleri özetle böyle…

Şimdi gelelim değişenlere…

Seçildiğinde İzmir’in en genç belediye başkanlarından biri olan ve 31 Mart seçimleri için adaylığına “Banko” gözüyle bakılan, PM için Ankara’ya gitmeye bile gerek görmeyip bir gün önce Göztepe maçını tribünden izleyerek rahatlığını sergileyen Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, kritik PM dönemecinin en büyük şok yaşayan isimlerinden biri oldu. Ne MYK’da ne PM’de ismi vardı. Atila’nın yerine Mustafa İduğ aday gösterildi.

İzmir siyasetinin genç ve hırslı isimlerinden Utku Gümrükçü de sonunda muradına erenlerden. İl kongresinde Deniz Yücel’in karşısına rakip olarak çıktı, Çiğli’ye ilçe başkanı seçildi, istifa edip milletvekilliğine soyundu. Sonunda belediye başkanlığının kapısını araladı. MYK’dan Narlıdere Belediye Başkan Adayı olarak çıkan Gümrükçü, PM’de yapılan yer değişikliğiyle kendi ilçesine, Çiğli’ye döndü.

Fatih Gürbüz.. 36 yaşında genç bir partili. Foça’da bir dönem ilçe başkan yardımcılığı yaptı. Heyecanlı… Sahada çok çalıştı, karşılığını aldı. Şimdi Foça’da belediye başkanlığına talip.

Gelelim Karşıyaka’nın doktor adayına.. Belki de o gecenin en sürpriz ismiydi. İlçe eski başkanlarından biri çok istemiş çok uğraşmış aday olması için.

Bir dönem Karşıyaka’da ilçe yöneticiliği yapmış olsa da Cemil Tugay ismi çok bilindik değildi. Muhtemelen birçok kişi Google’da adını aratmış, “Kim bu Cemil Tugay” diye sormuştur. Şu anda özellikle kadın seçmenlerin aklında kalan en göze çarpan özelliği, estetik operatörü olması. Seçim kampanyası döneminde Karşıyakalı seçmenler kendisini daha yakından tanıma fırsatı bulacaktır.

Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’dan ise henüz açıklama yok. "Sessizliğe büründü" diyordum ki sosyal medyadan uzun uzun bir veda açıklaması yapmış.

Menderes için ise bir önceki PM’de Celil Anık ismi gündemdeydi. Ancak MHP kökenli oluşunun parti tabanında yarattığı rahatsızlık nedeniyle ismi geri çekildi. Son PM’den Menderes için Mustafa Kayalar ismi çıktı.

Ve Menemen…

Orada dört dönemdir, yani tam 20 yıldır belediye başkanlığı yapan Tahir Şahin’in ismi MYK’ya bile girmedi. İlçede Serdar Aksoy aday gösterildi. Şahin isyan etti. “Bu Menemen’e yapılmış bir harekettir” dedi. İlçe örgütü, kadınlarıyla, gençleriyle istifa etti. Şahin’in ise ne yapacağı merak konusu.

Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun da ‘koltuktan düşenlerden’. PM sonucunu “Şok oldum. Aday gösterileceğimi düşünüyordum” diye değerlendirse de kamuoyunda gideceğine kesin gözüyle bakılıyordu. Tosun gitti, yerine Adil Kırgöz aday gösterildi.

Selçuk için önceki PM’de Emir Cömert aday yapılmak istendi. Son anda İl Başkanı’nın devreye girmesiyle vazgeçildi. Son PM’de ise yine İl Başkanı Deniz Yücel'in olmazlarından Filiz Ceritoğlu Sengel aday gösterildi. İpi bir oy farkla göğüsledi.

Torbalı için ise yine bir önceki PM’den Övünç Demir ismi çıktıysa da tepkiler üzerine geri çekildi. Geçen hafta sonu yapılan PM’den ise Torbalı Belediye Başkan Adayı olarak, eski başkanlardan İsmail Uygur çıktı. Uygur aday çıktığı ilk söylendiğinde ‘inanmayıp telefonu kapatmış. Beş dakika geçtikten sonra bu kez kendisine haberi vereni arayıp “Gerçekten mi” diye sorup teyit istemiş. Yani Uygur’un bu müjdeye inanması biraz zaman almış. Demek ki beklemiyormuş.

Ödemiş için geçen PM’den, Birgi Belediye eski Başkanı Muhittin Cumhur Şener geçmişti. Yaklaşık 10 gün aday olarak ilçeyi gezdi, kampanyasını yürüttü. Tebrikleri kabul etti. Hatta ilçede fair-play rüzgarı esti. Cumhur İttifakı’nın AK Parti ve MHP’li ilçe başkanları ve adayları Münir Bezmez, Şener’i ziyaret edip başarı diledi. Şener tam havaya girmişti ki son PM’de öyle bir bomba patladı ki, Ödemiş adayı değiştirildi. Şener gitti, Ödemiş’in eski belediye başkanlarından Mehmet Eriş geldi. Bu karara kendisi bile şaşırdı, “Beklemiyordum. Sürpriz oldu. Ben Şener için çalışacaktım” dedi. Şimdi kendine çalışacak. Artık Şener’e de işin ucundan tutmak kaldı.

Şimdi kaldı Buca ve Bayraklı… Bu iki ilçenin adayı da o gece belirlenecekti ama MYK’dan Bayraklı için adı çıkan Cevat Durak ve Buca adayı yapılmak istenen Aydoğan Hepdemirgil, PM şoku ve aynı kaderi yaşadı. İki ismin de üstü çizildi. İki ilçenin durumu önümüzdeki PM’ye kaldı.

Daha o fırtınalı geceyle ilgili anlatacak çok şey var da, şimdilik benden bu kadar.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası