Ege Postası
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Hemlik manevrası
Semra Kocabaş
YAZARLAR
12 Aralık 2019 Perşembe

Hemlik manevrası

Hemlik manevrası nedir bilmeyen var mı'

Cevaplarımız ‘Bilmiyoruz’ ağırlıklı ise ne olur; haber bültenleri, nefes borusuna kaçan minik bir kapak, cisim ya da objeden dolayı hayatı kaybeden çocuklar-yetişkinlerle dolu olur.

Oysa Hemlik Manevrası bilen insanların sayısı çok olsa, bizde bu üzücü haberleri o kadar az izleriz, bir o kadar da az canımız yanar. 

İsmini vermeyeyim, önceki yıl bir kursa gitmiştim. Orada, o meslek için, ilk yardım çok önemli olduğundan, bu dersler veriliyordu. ‘Aman bildiğimiz konular’ diyerek, birkaç dersi tabiri caiz ise astım. Çünkü malum ehliyet alırken dâhil ilk yardım dersleri görüyoruz. Ya da şöyle söyleyeyim gördüğümüzü sanıyoruz. Biz zannediyoruz ki, ‘kaza anında hemen ilkyardım yapabilecek düzeydeyiz’ nerdeee…

Derslere gereken özeni göstermiyoruz ki bu hani derler ya aslında hayat memat meselesi… Ancak başımıza geldiğinde anlıyoruz, en sevdiklerimizi kaybettikten sonra… Ne büyük bir acı ile edinilen tecrübe…

Bende onlardan yani bahsettiğim gruptanım. Önemsemedim. Daha doğrusu bildiğimi sandım. Bu bahsettiğim kursun sınavını hatta ilk yardım bölümünü kendimce başarıyla tamamladım. Ancak bu sınavda bir iki tane ilk yardım sorusunu cevaplayamadım. Muhtemelen astığım derslerden birinde anlatılmıştı bu konular. ‘Hemlik Manevrası nedir, nasıl uygulanır'’ vs. En önemli soru buydu ama ben, bir yerlerden kulağıma tanıdık gelse de bu soruyu cevaplayamadım.

Sınavdan çıkınca kafama takıldı araştırdım ve o gün öğrendim. Daha sonra da haberlerde, herhalde algıda seçicilik oldu ki sıkça rastlamaya başladım. Hayat kurtaranlar oluyordu, bu manevrayı bilenler arasında ancak bilmeyenlerin yanında küçücük çocuklar nefes alamadıkları için ölüyordu. Biliyorsunuz böyle durumlarda zaman (saniyeler bile) çok önemlidir.

Neden bugün yazdım, çünkü daha dün minik bir canı kaybettik. Kantinde satılmalı mıydı, okulun güvenliği yok muydu, koskoca okulda müdahale edecek yetkili birileri de mi yokt? soruları beni aşar. Ama beni bir vatandaş olarak bu kadar basit bir ilk yardım kursuyla kurtarılabilecek hayatlar çok yakından ilgilendirir.

Daha ilkokuldan itibaren çok sıkı bir şekilde, insan hayatına verilen değerden ötürü, bu dersleri görür isek, emin olun, sevdiklerimizi böylesine basit sebeplerden dolayı kaybetmenin üzüntüsünü yaşamayız. O yüzden bugün, bu üzücü haberin ardından bu konuyu özellikle yazmak istedim. ‘Hani olur ya bilmeyen bir kişinin dikkatini çekersem, bu yazıyı okursa ve bu manevrayı gerekirse bir videodan basitçi izleyip öğrenirse’ diye düşünerek…

Emin olun, hiç beklemediğiniz bir anda karşılaşılabileceğiniz bir boğulma vakasına hemen müdahale edecek kadar biliyor olacaksınız. Çünkü oldukça basit ama belli başlı bilinmesi gereken noktaları olan bir manevra…

Okuyucularımdan ola ki bilmeyen çıkar ise, siz de birilerine anlatarak, bahsederek bu basit bilgiyi öğrenir ve yayar iseniz, hani hep deriz ya ‘insan hayatına küçükte olsa bir katkımız olabilirse’ diye, işte tam bu noktada üstelik küçücük değil oldukça büyük bir katkımız olmuş olacaktır.

Özetleyeyim. Hemlik (Heimlich) Manevrası: Solunum yolu tıkanıklıklarında, tıkanmaya neden olan cismin çıkartılması için yapılan bir müdahale tekniğidir. Hastanın arkasından sarılarak gövdesi kavranır. Bir elin başparmağı midenin üst kısmına, göğüs kemiği altına gelecek şekilde yumruk yaparak konur. Diğer el ile yumruk yapılan el kavranır. Kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır. Bu hareket 5-7 kez yabancı cisim çıkıncaya kadar tekrarlanır.

Tabi unutmadan belirteyim ki, bazı ilk yardım bilgileri yetişkinlerde ve bebeklerde olmak üzere ikiye ayrılıyor. Çünkü küçük çocukların dokuları daha hassas olduğu için, kemik yapıları daha narin olduğu için zarar vermemek adına bir takım farklılıklar gösterebilir. O yüzden ‘eksik bilgi, bilgisizlikten daha da tehlikeli olabilir’ diyerek, eğer öğrenmek isterseniz detayları ile araştırıp öğrenin ve o şekilde ihtiyaç anında uygulayın derim.

Ve temennim, okullarımızda ya da iş yerlerimizde herkese bu derslerim verilmesi ve önemle üzerinde durulması…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası