Ege Postası
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Orman yangınları
Semra Kocabaş
YAZARLAR
13 Ekim 2020 Salı

Orman yangınları

En iyi ihtimalle 50 yıla ihtiyaç var, basit bir ormanlık alanı yaratabilmek için. Basit bir orman alanından bahsediyoruz, kaldı ki 50 yıl, bir ormanlık alan için oldukça kısa bir zaman dilimi…

70, 80 hatta 90-100 demem lazımdı aslında. Yani bir insan ömrü, ortalama…

Bir ağacın ilk fidan halinden, yetişkin bir ağaç haline ulaşması için bir insan ömrüne ihtiyaç var. Şöyle örnekleyelim; çocuğunuzla birlikte diktiğiniz fidanlar onunla birlikte büyüyor ve tıpkı onun gibi genç oluyor. Sonra yetişkin bir ağaç olup, malum ülkemizin ciğerleri görevini görüp, oksijen üretiyor.

İlk okul seviyesinde anlatmak gibi bir isteğim oluştu şuan, ‘Ormanlar ciğerlerimiz’ sloganıyla. Neden, çünkü anlayamıyoruz ormanlarımızın değerini…

Konumuz orman yangınları ve bu yangında yitirdiğimiz hektar hektar ağaçlarımız-ağaçlık alanlarımız. Kül olup havaya uçup giden yıllarımız. Emeklerimiz ve her şeyden önce milli servetimiz. İçinde yitip giden canlarımız-canlılarımız.

Ülkeye ve ülkemizin gelirine verilen zarar dahası yok olan doğal güzelliklerimiz.

Ülke ekonomisine ciddi kayıplar veren bu yangınları, ‘nasıl yani’ diye sorgulayacak olursak en basiti, o yangınları söndürmek için yapılan insan üstü çaba ve ciddi bir maliyet gerektiren ekipmanlara göz atabiliriz.

Yangın işçilerimiz... Malum, hayatını ormanlarımızı kurtarmak için hiçe sayan orman işçilerinin ki bu uğurda verilmiş bir çok can var-şehidimiz var… bütün bunları düşünecek olursak, basit bir kelime dizilimi gibi, ‘Orman Yangını’ deyip geçemeyiz.

Orman yangını içinde yitip giden birçok şeyi barındıran bir tamlama. Can demek, canan demek. Ekonomi demek, zaman ve emek demek…

Peki orman yangınlarının çoğu sizce doğal yollardan mı çıkıyor. Doğal derken, iklim-hava koşulları vs. inanın çok az bir bölümünü doğal yaşam oluşturuyor bu yangınların. Diğer ülkelerle kıyaslandığında Türkiye’mizdeki orman yangınlarının çoğu insan kaynaklı. Tabi terör suçu olanlarda var. Kundaklama, yani tamamen kasıtlı…

Bütün bunların dışındaki insanlarımızın ihmalleri sonucu çıkan orman yangınları azımsanamayacak kadar çok. Yine gelip eğitime dayanıyor bütün iş…

Eğitim mi-öğretim m? / Eksik kalıyoruz bir yerlerde, her konu da olduğu gibi bu konuda da…

Bence ilkokul birinci sınıftan itibaren orman bilinci çocuklarımıza verilmeli. Değeri önemi anlatılmalı. Doğal yaşam koruyucuları yetiştirilmeli…

Bu hafta ülkemizde yaşanan ve haberlere konu olan başta Hatay olmak üzere diğer tüm illerimizde yaşanan yangınlara üzüldüğüm için, her vatandaş gibi sorumluluk hissettiğim için, ülkemi-vatanımı sevdiğim için iki satır yazmadan rahat edemedim.

Bildiklerimiz, haberlere konu olan, bilmediğimiz onca yangın yaşanıyor malumunuz. Belki biraz daha organize olabilir isek bu konuda, erken haber alma, organize olup bütün kurumlarla aynı anda müdahale edebilme gibi…

Bütün derdimiz, (ülkemize-ekonomimize-canlılarımıza) başımıza gelebilecek her tür afet ve olaydan, en az zararla çıkabilmek.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası