CHP’li Özel’den şok iddia: O madeni açmak için…
Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği madeni işleten Soma Kömürleri A.Ş.'ye ait Işıklar Maden Ocağı'nın da yangından dolayı kapatılmasıyla ilgili CHP Manisa Milletvekili, Parti Meclisi üyesi ve olayı araştırma komisyonu üyesi Özgür Özel, açıklamalarda bulundu
Özel, madeni açmak için Migem ve iş teftiş kurulu müfettişlerinin, gerekli onayı vermek istememelerine rağmen baskıyla bunun sağlandığını, Soma kazasını araştırma komisyonu başkanı Ali Rıza Alaboyun'un da bunun için bakanlıklar arasında aracılık yaptığını öne sürdü.
Özgür Özel, şöyle dedi: "Bu maden ocağını da, aynı şirket işletiyor. Maden ocağında ve mevzuatta bir değişiklik olmadı. Yeni bir kanun çıkmadı, güvenlikle ilgili değişiklik olmadı. Çok istememize rağmen Soma Komisyonu, bir ara rapor yayımlamadı. Düzeltilmesi gereken ve eksik konuları anlatmadı. Madeni işleten şirket aynı şirket, aynı kurum, kültürü aynı, iş güvenliği anlayışı ve aynı mevzuat. Işıklar'da 13 Mayıs'ta Soma A.Ş.'nin Eynez ocağında başına gelenin, Işıklar'da, başına gelmemesi için hiçbir neden yok. Bu yüzden Temmuz ayında, komisyona verdiğim önergede, bu maden ocağının idari ve teknik bir kayyuma devredilmesini, konunun uzmanı bilim adamlarının, kamu yetkililerinin, işleterek, güvenlik tedbirlerini almasını önerdik.
Bu AKP oylarıyla reddedildi. Daha sonra da madenin yeniden açılma çabaları sırasında dikkat çektiğimiz her hususta, AKP'liler tarafından bazen de Manisa mülki idare amirlerinin tarafından bu madenlerinin işletilmesine vurgu yapılarak adete bizler suçlandık. Ama güvenlik tedbirleri alınmadan ve müfettişler tarafından olumsuz raporlar verilirken firmanın tehdidine karşılık araya pek çok aracının girmesiyle hatta komisyon başkanı Ali Rıza Alaboyun'un aracılık yapması sonucunda, Işıklar madeni yeniden çalışma izni aldı. Ama daha bir hafta olmadan önce yangın çıktı. Biz sadece can kaybı yaşanmamasına seviniyoruz. Bir kez daha söylüyorum. Madenler güvenli demekle güvenli hale gelmez. Öyle olsaydı Eynez ocağını için de dünyanın en güvenli madeni ifadesi kullanıldığında, 301 işçi can vermezdi. Tehlikeyi söylemekten geri durmadık bir kez daha bu konu haklı çıktık. Bu sefer şanslıyız ki cana kaybı yok. Açılmasını isteyen AKP milletvekilleri, komisyon başkanı, can kaybı yaşansaydı bu sefer ne diyeceklerdi'"
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, devletin işçilere sahip çıkmasını, maden ocağını TKİ'nin işletmesini ve işçileri de kamu işçisi statüsüne almasını istediklerini dile getirdi.
İŞÇİLER PARALARINI İSTİYOR
Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin işlettiği ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği ocakta çalışan işçiler ise, ücretlerinin bir an önce yatırılmasını istedi. Sendikanın çağrısı üzerine hükümet binası önünde toplanmaya başlayan işçiler, yetkililerin, kendilerine bu konuda açıklama yapmasını istedi. Bunun üzerine dışarıya çıkan, Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü, kısa sürede olumlu haberler beklediğini ifade etti. Bu açıklama üzerine işçilerin bazıları dağıldı, bir bölümünün bekleyişi ise devam ediyor. (DHA)