“Sağlıkta adaletsizlik uluslararası boyutta”
CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr.Hülya Güven, Kamu hastanelerinde verilen sağlık hizmetlerinin ücretlendirilmesindeki değişikliğin, sosyal güvencesi olmayan yurttaşlara prim ödeyemedikleri için yapılan haksızlığın uluslararası boyutlara ulaştığına dikkat çekti.
İZMİR- Güven, konu ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Çarpıcı soruların yer aldığı önergede Güven, ülkemizde sosyal güvencesi olmayan yada BAĞKUR borçları nedeniyle sağlık hizmeti alamayan yurttaşların kendileri tarafından ödemek zorunda kaldıkları tedavi ücretinin SGK’lı olanlara göre üç kat artırıldığını; milli geliri Türkiye’nin iki katı olan yabancı ülke vatandaşlarına ise yüzde 20 indirim sağlandığını, böylece ülkemizde yabancılara göre müthiş bir adaletsizliğin uygulandığını belirtti.
‘3 KAT FAZLA PARA ALINIYOR’
CHP İzmir Milletvekili Güven, “Kişi başına düşen milli geliri 21.910 dolar olan Yunanistan’dan gelen hasta ülkemizdeki kamu hastanelerinde yüzde 20 indirimden faydalanırken kişi başına düşen milli geliri 10.946 dolar olan ülkemizdeki SGK’sı olmayan hastadan SGK’lı hasta için ödenen paranın 3 katı fazla para alınmasının gerekçesinin açıklanmasını istiyorum” dedi. Bakanlıkça gelir düzeyi düşük ülkelerden A grubu ülkelere yüzde 40, B grubu ülkelere yüzde 20, C grubu ülkelere yüzde 10 sağlık harcaması indirimi yapıldığının belirtildiğini kaydeden Güven şunları söyledi: “Örneğin B grubunda bulunup yüzde 20 indirim uygulanacak ülkelerden Yunanistan’ın kişi başına düşen milli geliri 21.910 dolar, C Grubunda bulunup yüzde 10 indirim uygulanacak ülkelerden Slovenya’nın kişi başına düşen milli geliri 22.059 dolar, Malta’nın 20.839 dolar ve Çek Cumhuriyeti’nin ise 18.861 dolardır. Hükümet yurt dışından gelecek hastalara indirim uygularken prim ödeyemeyen ya da BAĞKUR borcu olduğu için SGK'NA yaralanamayan yurttaşlarına SGK’LI lara göre 3 misli pahalı sağlık hizmeti vermek istemektedir. Bu durum insan haklarına ters düşmektedir. Elbette Suriyeli göçmenler dahil yoksullukları nedeniyle yabancılar indirimli ya da ücretsiz sağlık hizmeti alacaklardır. Ancak yabancıların yanında ülkemizde sosyal güvencesi olmayan yurttaşlarımıza ise haksızlık yapılmaktadır. Kısacası ülkemizde sağlıkta yaşanan adaletsizliğin uluslararası boyuta taşındığı bir sistemin uygulamaya konulduğu anlaşılmaktadır.”
‘ÖZEL HASTALERE Mİ YÖNLENDİRİLİYOR'’
Durumun özel hastanelere yönlendirme boyutunun da olduğunu hatırlatan Güven, “SGK’ya prim ödeyemeyen ya da Bağkur borçları nedeniyle sağlık hizmeti alamayan yurttaşlar hasta oldukları zaman kamu hastanelerine daha yüksek ücret ödeyerek tedavi olmak zorundabırakılmaktadırlar.Bu hastalar özel hastanelere mi yönlendirilmek isteniyor, her yurttaşın ülkemizde bedelsiz ve eşit koşullarda sağlık hizmeti alması gerekmez mi. ' 'Düşük gelir düzeyinde’ olarak tanımlanan ancak ülkemizden daha zengin ülkelerden gelen hastalara neden kamu hastanelerinde indirim uygulanmaktadı? Gerekçesi nedi? Bizim yurttaşlarımızın da aynı şekilde yabancı ülkelerde tedavi indirimi almaları için anlaşmalar var mı, varsa hangi ülkeler'” sorularını da yöneltti.