Tohum bahane, dostluk şahane
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı “Yerel Tohum Şenliği”, tarıma gönül verenleri bir araya getirdi. Büyük ilgi gören “tohum takası” sayesinde, üretici köylüler ile amatör tarımcılar arasında “dostluk tohumları” atıldı. Etkinliğe katılan Başkan Aziz Kocaoğlu, kaybolmakta olan yerel sebze ve meyve çeşitlerini koruyup gelecek kuşaklara aktarmayı görev bildiklerini söyledi.
Tarım üreticileri ile küçük bahçesinde meyve ve sebze üretimi yapan İzmirliler, Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen “Yerel Tohum Şenliği”nde bir araya geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle, Karaot Tohum Derneği tarafından düzenlenen şenlik, ilginç görüntülere sahne oldu. Yerel kıyafetleriyle yün eğiren bayanlar ve çömlek ustaları şenliğe ayrı bir renk katarken, asıl ilgiyi yerli ürünler ve yerel tohumlar gördü. Kendi bahçelerinde yerli tohumdan yetiştirip elde ettikleri ürünleri ve tohumları birbirleriyle paylaşan vatandaşlar arasında oluşan dostluk bağları ise ayrıca dikkat çekti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da etkinliğe katılarak vatandaşların neşesine ortak oldu. Kurulan standları tek tek gezerek üreticilerle sohbet eden Başkan Kocaoğlu, kaybolmakta olan yerel sebze ve meyve çeşitlerini koruyup gelecek kuşaklara aktarmayı görev bildiklerini söyledi.
Sadece nostalji yetmez
Organik tarım başta olmak üzere sağlıklı ürün yetiştirilmesi ve tarımsal üretimin desteklenmesi çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu,
şunları söyledi:
“Küreselleşmenin ve büyük sermayenin etkisiyle her şey tek tip halini aldı ve gün geçtikçe yerel yok olmaya başladı. Gitgide gelenek ve göreneklerimizi, değerlerimizi, bizi biz yapan, farklılaştıran özelliklerimizi yani kimliğimizi kaybediyoruz. Buna karşı mutlaka yereli, geleneklerimizi göreneklerimizi korumalıyız. Evde yaptığımız makarnadan, bahçede organik olarak katkısız yetiştirdiğimiz ürünlere, el işlerine varıncaya kadar tüm yerel üretimi güçlendirip zenginleştirerek kırsalda kalkınmayı sağlamalıyız. Bu değerlerimizi önemli bir ürün iş kolu olarak kullanarak kırsal kalkınma yaratmalıyız. İzmir Büyükşehir Belediyesi kırsalda hem hayvancılıkta hem tarımdaki projeleri destekliyor desteklemeye devam edeceğiz. Yerel tohumlarımızın, yerel tatların, yerel üretim ve pişirme özelliklerinin kaybolmaması hepimiz için çok önemli. Biz bunları önemsiyoruz çünkü burada binlerce yıllık bir değer var. Bu değeri insanlarımıza, çocuklarımıza aktarmamız gerekiyor. Aktarırken de bunun yaşayabilmesi için ekonomik değer üretmesi gerekiyor. Ekonomik fayda üretmeden sadece nostaljik olarak bunları yaşatmanın sürdürülebilir olduğuna inanmıyorum. Onun için de kırsal kalkınma çerçevesinde bunları ekonomik değer üretecek şekilde destekleyip insanlarımızla derneklerimizle, sivil toplum örgütlerimizle, muhtarlarımızla hep birlikte bu hedef doğrultusunda yürümemiz gerekiyor.”