Ege Postası
Geri

'150 lira verip kışlık bakım yaptırın muhtemel kazalardan korunun'

Sıcak geçen yaz günlerinin ardından havalar soğumaya başladı, Türkiye’nin büyük bölümü yağışlı havanın etkisine girdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 17 milyonun üzerinde araç bulunan Türkiye’de araç sürücülerini...
'150 lira verip kışlık bakım yaptırın muhtemel kazalardan korunun'
Haberler / Güncel
23 Kasım 2013 Cumartesi 11:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sıcak geçen yaz günlerinin ardından havalar soğumaya başladı, Türkiye’nin büyük bölümü yağışlı havanın etkisine girdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 17 milyonun üzerinde araç bulunan Türkiye’de araç sürücülerini kışlık bakım telaşı sardı. Bir otomobilin sadece 100-150 liralık bir masrafla kışlık bakımının yapılabileceğine işaret eden Bursa Oto Tamircileri Odası Başkanı, 42 yıllık tamirci Abdülkadir Kargılı’ya göre, aracı da aileden bir fert olarak görmek şart. Kargılı, benzin, yağ ve hava filtresi ile kalorifer, lastikler, antifriz ve farların kışa girmeden önce mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kış gelmeden önce araca yapılan küçük bakımların araç sahiplerine büyük menfaat olarak geri döneceğine işaret eden Kargılı, aracın yağını, suyunu, antifrizini, lastiklerini, silgi süpürgelerini, kaloriferlerini ve ront balanslarını güzel yaptırmayan sürücülerin kış aylarında yolda kalacağını kaydetti. Abdülkadir Kargılı, "Sürücüler, araçlarını aileden bir çocuk olarak görmeli. Nasıl çocuğuna özen gösteriyorsa arabalarına da bakmalı. Özen gösterilmeyen araç, yolda bırakır. Gerekli itinayı göstermedikleri zaman yolda kalır ya da kaza yaparlar. 300 liralık bakımdan kaçarken 3-5 bin lira masraf yapmak zorunda kalırlar." dedi.

Yeni araçların da kışlık bakımından geçmesi gerektiğini anlatan Kargılı’ya göre; aracın eskisi, yenisi yok. Kargılı, "En küçük kuma, çakıla, çime kaptırdığı zaman yenisi de kaza yapıyor. 250 bin lira değerindeki aracını da 10 bin liralık aracı da insan kullanıyor. Nasıl araç, insanı taşıyorsa, sürücü de aracı taşımak zorundadır." diye konuştu.

KIŞLIK BAKIMI SERVİSTE 500, TAMİRCİDE 150 TL’YE YAPILABİLİR
Kışlık bakımda en önemli hususun silgi süpürgeleri, kalorifer, farlar, akü, antifriz ve lastik olduğunu dile getiren Abdülkadir Kargılı, kışlık bakımının ortalama 150 liraya yaptırılabileceğini söyledi. Oda Başkanı Kargılı şunları kaydetti: "Sürücü, bir süre frensiz gidebilir, el freniyle idare edebilir, ama farlarınız, kaloriferiniz, silgi süpürgeleriniz çalışmadığı müddetçe 3 kilometre gidemezsiniz. Kışlık bakımı piyasada oto tamirciler odası gözetiminde faaliyet gösteren tamircilerde 100-150 TL’ye yapılırken servislerde 500 TL’ye kadar yapılabiliyor. Aracın lastiği olmazsa olmazıdır. Bir çift ayakkabının 400-500 TL olduğu bir zamanda bir aracın dört lastiği 400-500 TL arasındadır. Eski lastikle gezen sürücü kazaya davetiye hazırlamaktadır."

DİŞ DERİNLİĞİ 1,6 MİLİMETREYİ GEÇEN LASTİKLERİ ATIN
Lastik bayii Ömer Eser ise güvenli lastiğin tüyolarını verdi. Lastiklerin kışlık bakımda göz ardı edilmemesi gerektiğini dile getirdi. Lastiğin diş derinliğinin 9 milimetre olduğunu anlatan Eser, 3 milimetreye kadar olan lastiklerin sağlıklı şekilde kullanılabildiğini, 3 milimetreden 1,6 milimetreye kadar derinliğin ise güvenlik sınırı olduğunu vurguladı. Diş derinliğinin 1,6 milimetreden aşağı olan lastiklerin kullanılmaz hale geldiğini belirten Ömer Eser, çıkma lastiklerin de risk oluşturduğu savundu.

Eser şöyle devam etti: "Lastik alırken marka ve kalitesine dikkat etmek lazım. Çıkma lastik, çok geçerli ve tasvip edilmez. Hiçbir garantisi yoktur, nerede ve nasıl kullanıldığı hakkında da fikrimiz yoktur. Yeni lastiklerin fiyatı 100-500 TL arası değişiyor. Ticari araçlarda kış lastiği zorunluluğu başladı, bu sene binek araçlarda da kış lastiği mecburiyetini bekliyoruz. Geçen sene çok büyük sıkıntı yaşandı, lastik bulunabilirliği konusunda. Bu yıl lastiğimiz var. Kış lastiği almayı düşünen müşteriler bir an önce alabilirler. Kış lastiği yaz lastiğinden yüzde 10 daha pahalıdır. Üç sene kış, üç sene yaz kullanacağımız için lastiğin ömrünü artırdığı için fiyat farkı fark etmez."

150 LİRALIK BAKIMI İHMAL EDEN CAN GÜVENLİĞİNİ RİSKE SOKAR
Servis işletmecisi Mehmet Can ise kış girmeden önce akülerin de kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Kışlık bakımının piyasada 150 liraya kolaylıkla yaptırılabildiğinin altını çizen Mehmen Can, "Antifrizler kışın yüzde yüz olmak gerekir. Kışlık bakımını ihmal ederseniz kendi canınızdan olursunuz. 100-150 liralık bakımı için kendiniz ve ailenizin hayatını riske sokarsanız. Buji, balatalar, kışa girmeden baktırmak gerekiyor. Yeni araç alınsa bile kışlık bakımı yapılması lazım" şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası