Ege Postası
Geri

'Besin zehirlenmesinden şüpheleniyorsanız çiğ meyve yemeyin, bol su için'

Özel Bahar Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Fevzi Özsoy, besin zehirlenmesi yaşayan kişinin çiğ sebze, erik, kayısı, incir, üzüm, karpuz yememesini, bunun yerine su, ayran, maden suyu içmesini tavsiye...
'Besin zehirlenmesinden şüpheleniyorsanız çiğ meyve yemeyin, bol su için'
Haberler / Güncel
24 Ağustos 2013 Cumartesi 12:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Özel Bahar Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Fevzi Özsoy, besin zehirlenmesi yaşayan kişinin çiğ sebze, erik, kayısı, incir, üzüm, karpuz yememesini, bunun yerine su, ayran, maden suyu içmesini tavsiye etti.

Uzman Dr. Mustafa Fevzi Özsoy, herhangi bir yiyecek ya da içeceğin tüketimi sonucu meydana gelen enfeksiyon veya zehirlenme durumuna besin zehirlenmesi dendiğini ifade etti. Hastalığın hafif seyirli ve kısa süreli olmasına karşın, kişiyle ilgili bazı faktörlere göre ölümcül olabildiğini dile getiren Özsoy besin zehirlenmelerinin belirtilerini: "Mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, karında kramplar’ şeklinde açıkladı. Dr. Özsoy, zehirlenmenin ani başlayıp, belirtisinin 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkabildiğini de vurguladı.

“KESİNLİKLE BULANTI VE İSHAL İLACI KULLANMAYIN”

Kusma ve ishalin vücudun zehre gösterdiği tepki olduğunu altını çizen Dr. Özsoy, zehirlenme görülmesi durumunda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Bu nedenle şikayetlerin başlamasını takiben 24 saat içerisinde kesinlikle bulantı ve ishali önleyici ilaçlar kullanılmamalıdır. İshal ve kusmayı arttıracak düşüncesiyle hiçbir şey yememek yanlış bir davranıştır. İshal tedavisinin en iyi şekli dinlenmek ve bol miktarda sıvı yani temiz içme suyu, ayran, maden suyu, şekersiz çay tüketmektir. İshal geçene kadar yoğurt, pirinç lapası, haşlanmış patates gibi besinler tüketilmeli, bağırsak hareketliliğini arttıran çiğ sebze, erik, kayısı, incir, üzüm, karpuz gibi meyveler tüketilmemelidir.”

BESİN ZEHİRLENMESİNDE RİSK FAKTÖRLERİ

Midenin asidinin azalmasının bakterilerin üremesini kolaylaştıracağını ifade eden Özsoy, risk faktörleri konusunda şu bilgileri verdi: “Bütün bakteriler vücuda zararlı değildir. Bağırsak florasını oluşturan ve vücut için önemli olan bakteriler vardır. Gereksiz yere antibiyotik kullanımı bu bakterileri de yok edeceğinden, doktor tavsiyesi dışında antibiyotik kullanılmamalıdır. Mide asidini azaltan ilaçları kullanırken de gereksiz yere almamaya özen gösterilmelidir. Bir toplulukta aynı besini yiyen fakat oradaki herkesin zehirlenmemesinin sebebi budur.”

BESİN ZEHİRLENMESİNDEN KORUNMANIN YOLLARI

Dr. Özsoy, besin zehirlenmesinden korunmanın yollarını şöyle anlattı: “Besinleri güvenilir yerlerden satın almaya özen gösterilmelidir. Her türlü gıda maddesi satın alırken etiket bilgisi okunmalı, üretim ve son kullanma tarihi, Tarım Bakanlığı'ndan üretim izni olup olmadığı ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri kesinlikle kullanılmamalıdır. Kırık, çatlak, dışkı ile kirlenmiş yumurta satın alınmamalı, yumurtalar kullanılmadan hemen önce mutlaka yıkanmalıdır. Dondurulmuş besinleri satın alırken ambalajı altında ve içinde buz kristalleri olmamasına dikkat edilmeli, orijinal paketlerinde -18’°C’de satın alınmalıdır.Konserve satın alırken, alt ve üst kapakları şişkin, kutusu hasar görmüş, kapağı gevşemiş ve son kullanma tarihi geçmiş olanlar kesinlikle satın alınmamalıdır. İçme sularının güvenilir kaynaklardan satın alınmasına özen gösterilmeli, güvenilirliğinden emin olunmadığında kaynatıldıktan sonra içilmelidir. Yiyecekler satın alındıktan sonra açıkta ve oda sıcaklığında bırakılmamalı, tüketilene kadar buzdolabı ısısında muhafaza edilmelidir. Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve ürünleri gibi kolay bozulabilen riskli besinler uygun süre ve sıcaklıklarda pişirilmeli, pişmiş yemekler oda sıcaklığında 1 saatten fazla bekletilmemelidir. Pişirdikten sonra hemen tüketilmeyecek yemekler, hızla soğutularak yeniden servis edilene kadar buzdolabında saklanmalıdır.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası