'Beşok Çetesi' liderine 6 yıl daha hücre cezası
İZMİR'de, 'Sinemacılar Kralı' olarak bilinen Yavuz Çamlıca ile şoförü Enver Aktaş, daha sonra da kardeşi Bülent Çamlıca ile koruması Ramadan Dinarlı'nın öldürülmesi olaylarıyla ilgili olarak yargılanan, kamuoyunda 'Beşok Çetesi' olarak bilinen suç örgütünün lideri Halit Esat Beşok'a verilen 2 yıl 100 gün hücre cezasını Yargıtay bozdu. Yargıtay'ın bozma ilamının ardından yapılan duruşmada, mahkeme Beşok'a üç ayrı müebbet hapis cezandan daha toplam 6 yıl 140 gün geceli gündüzlü hücre hapsi cezası verdi.
İzmir'in çeşitli semtlerinde sahibi olduğu sinema salonlarından dolayı adı 'Sinemacılar Kralı'na çıkan Yavuz Çamlıca, borç para aldığı Erol Beşok ve kardeşi Halit Esat Beşok'la bir süre sonra anlaşmazlığa düştü. Beşok'ların sinemaları devralıp işletmeye başlaması üzerine Yavuz Çamlıca şikayetçi olunca ortalık karıştı. Erol Beşok hakkında çete davası açıldı, bu suçtan hüküm giydi. Ardından Yavuz Çamlıca ve şoförü Enver Aktaş, 2 Şubat 2004 tarihinde Sahilevleri semtinde, Bülent Çamlıca ve koruması emekli polis memuru Ramadan Dinarlı ise, 13 Eylül 2004'te Karşıyaka ilçesinde uğradıkları silahlı saldırılarda öldü. Araştırmaların ardından polisin operasyonuyla çetenin lideri durumundaki Halit Esat Beşok, tetikçilik yapan Sabri Gönül, kardeşi Ali Gönül'le birlikte 27 kişi gözaltına alındı. Birçok sanık tutuklandı.
İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanıklara 2008 yılında yapılan son duruşmada ceza yağdı. Mahkeme heyeti Halit Esat Beşok, Ali Gönül ile kardeşi Sabri Gönül'ü 4'er kez ömürboyu hapis, Turan Doğan'ı 2 kez ömürboyu hapis, öldürme suçuna yardım ettikleri gerekçesiyle çete elemanlarından Gürcan Çatmataş, Ömer Özel, Cengiz Kalındamar ve Kadir Öztürk'ü de 52'şer yıl hapis cezasına mahkum etti. Çete liderlerinden Halit Esat Beşok'un kardeşi Erol Beşok da, cezaevinde kendi aralarında düştükleri anlaşmazlık sonrası adam öldürmeye teşebbüs ve azmettirmek suçlarını işlemekten 11 yıl 3 ay hapse mahkum edildi. Grupla ilişkisi olmadığı belirtilen Şerif Astar ruhsatsız silah bulundurmaktan 10 ay hapis cezası aldı. Mahkeme heyeti, Burhan Tarakçı, Raşit Atay, Ufuk Uysal, Ahmet Kuzu, Ayşe Can, Rukiye Can, Coşkun Karakaya, Kahraman Poyraz, Mehmet Ali Altın, Cavit Tezdavranan, Fikret Tezdavranan, İsmet Sezgin, Turgay Genç, Ömür Atçı, Zafer Yalkın, Cengiz Ceylaner, İsmet Ülçay ve Selçuk Doğan'ın da beraatini karalaştırdı.Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi yerel mahkemenin verdiği cezaları 2010 yılında onadı.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı İnfaz Bürosu, 26 Ocak 2011'de Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi'ne talep yazısı yazdı. Yazıda, Halit Esat Beşok'un 'tasarlayarak adam öldürme ve bu suça teşebbüs, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, cezaevine yasak eşya sokma ve sahte kimlik kullanma' suçlardan dört ayrı müebbet hapis ve 14 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldığı, hükümlüye bu cezalar dışında ayrıca toplam 2 yıl 100 gün hücre hapsi cezası verildiği belirtildi. Ancak hücre cezasınının, işlendiği tarih itibariyle tek bir suça göre değil, her bir suç için ayrı ayrı belirlenmesi gerektiği vurgulandı. Her bir suç için ayrı ayrı hücre cezası belirlenip, infazının da buna göre yapılmasına karar verilmesi talep edildi. Talebi yerinde gören Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, sanığa verilen hücre hapsi cezalarının yeniden uyarlanması gerektiğini belirtip 14 Nisan 2014 tarihinde bununla ilgili kararı bozdu.
Bozma kararının ardından, İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya hükümlü Halit Esat Beşok ile avukatı Mehmet Sürücü katıldı. Mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararına aynen uyup, Halit Esat Beşok'a, daha önce aldığı 2 yıl 100 gün hücre hapis cezasının yanında, 6 yıl 140 gün geceli gündüzlü bir hücrede tecrit edilme cezası verdi. Halit Esat Beşok böylece toplam 8 yıl 240 gün hücre hapsi cezasına çarptırıldı. Halit Esat Beşok'un avukatı Mehmet Sürücü, verilen kararın temyizi için başvuruda bulunacağını belirtti.