Ege Postası
Geri

'Biber gazı kimyasal silahtır'

Kimya mühendisleri gazın zararlarına karşı uyardı.
'Biber gazı kimyasal silahtır'
Haberler / Güncel
9 Haziran 2013 Pazar 08:44
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
BURSA - TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Besleme, Taksim Gezi Parkı protestolarında polis tarafından eylemcilere karşı kullanılan biber gazı ile ilgili olarak yeterli bilgi alamadıklarını söyledi. Besleme, "Güvenlik güçleri tarafından toplumsal olaylara müdahale için kullanılan bu gazlar kimyasal silah olarak nitelendiriliyor" dedi.
Bursa'a bu yıl 4'ncüsü düzenlenen Kent Sempozyumu'na katılan TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Besleme ve Bursa Şube Başkanı Ali Uluşahin, Akademik Odalar Yerleşkesi'nde basın açıklaması yaptı. Taksim Gezi Parkı'ndaki protestoculara yapılan müdahaleyi eleştiren Besleme, şöyle dedi:
"Dünyada egemenlerin bile onaylamadığı yöntemlerle, halkına zehirli gaz püskürtecek kadar gözleri dönen bu zihniyeti kınıyoruz. Toplumsal olaylarda güvenlik güçleri göz yaşartıcı ve biber gazı olarak bilinen değişik gazlar kullanıyor. Daha önce bu gazların Güvenlik Bilgi Formu bilgilerini yetkili makamlardan istedik. Fakat bize tatmin edici bir açıklama yapılmadı. Kullanılan, göz yaşartıcı, aksırtıcı kimyasal gazlar ve kusturucu gazlar birçok sağlık etkisi olan kimyasal maddelerdir. Bu gazlar 1993 yılında imzalanan Kimyasal Silahlar Konvansiyonuna göre göz yaşartıcı gazlar sınıfına girmekte ve kimyasal silah olarak nitelendirilmektedir. Türkiye'nin de imzaladığı sözleşme uyarınca toplumsal olaylarda, kitlenin kontrolü amacıyla kullanılan biber gazı dahil kimyasal gazlar, silah olarak kabul edilir ve kesinlikle yasaktır. Fakat Takmi'deki ve Türkiye'nin diğer illerindeki olaylarda bunların kullanıldığını fotoğrafladık."
"ÖLÜMCÜL SONUÇLAR DOĞURABİLİYOR"
Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Uluşahin de, yeterli incelemelerin yapılmadığı gazların halka yönlendirildiğini, gazların erişkinlerde ölümcül etkilere yol açabildiğini ve etilerinin günler sonra ortaya çıktığını vurguladı.
Kullanılan kimyasal gazların astım hastası olan ya da akciğer rahatsızlığı geçirmiş yaşlı hastaların ölümüne kadar yol açabilecek tehlikede olduğunu ifade eden Uluşahin, şöyle devam etti:
"Deriden emilip, sinir uçlarında biriken maddelerin etkisinden kurtulmak saatler sürebilir. Kullanılan madde aşırı miktarda atıldıysa, kapalı ortamda kullanıldıysa, kişiler gazla uzun süre temas etmek zorunda kaldıysa ve sık nefes alan bireyler varsa, sağlık etkileri daha yoğun olabilir. Geç ortaya çıkan sağlık sorunlarına da yol açabilir. Ölümcül sonuçlarını da bir çok kez gördük. Güvenlik güçleri tarafından kullanılan Oleorcin Capsicum (OC) ve Chlorobenzlide nemalono nitrile (CS) gaz bombaları ve gaz fişekleri kullanımı bilimsel olarak Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal anlamına geliyor." (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası