Ege Postası
Geri

'Bir damlacık insan'

​Ulaştırma Bakanlığı’nın “çılgın projesi” Konak Tünelleri’ne farklı cephelerden farklı tepkiler gelmeye devam ediyor. “Tünel mağdurları” yaratan ve son dönemde çıkan kamulaştırma dedikoduları nedeniyle bölge halkını isyanın eşiğine getiren gelişmeler üzerine harekete geçen Konak Belediyesi, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Damlacık semtinin tarihi önemini ve kent için değerini anlatan “Bir Damlacık İnsan” isimli belgesel film hazırladı.
'Bir damlacık insan'
Haberler / İzmir
17 Haziran 2014 Salı 12:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Son günlerde kentte sıkça tartışılan konuşların başında gelen Konak Tünelleri Projesi ve tarihi Damlacık Semti’nin kaderi ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’dan konuya  dair çarpıcı eleştiriler geldi. Katıldığı bir televizyon programında bölge halkını sosyal travmaya sürükleyen ve tünel mağdurları yaratan proje hakkında önemli mesajlar veren Pekdaş, İzmir’in tarihi değerleri ve önemli bir kültürel mirasının da tünel projesiyle birlikte yok edildiğini söyledi.
 
 
“DAMLACIK İZMİR’İN TARİHİDİR”
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, geçmişten bu yana tünel projesi ile ilgili cevaplanmamış birçok soru işareti olduğuna değinerek, projenin sosyal uzlaşı ayağının bulunmadığına vurgu yaptı ve şöyle konuştu: “Konak Tünelleri’ni tartışmamız gerekiyor. Şehrin en önemli aksı Konak’ta, kentin kalbinin attığı yerde bir yol çalışması var. ama kentte kimsen haberi yok. Hiçbir kimseyle bunu paylaşmadılar. Ben stratejik planları hazırlarken, tüm paydaşlarımızla, yani odalarla, sendikalarla, sivil toplum örgütleri ile bir araya geleceğim dedim. Ama bu tüneller ile ilgili hiçbir çalışma yapılmadı. 2011’de Baro Başkanı olduğumda Ulaştırma Bakanlığı’na “Bu tünel nedir, nereden geçiyor” diye bir soru sordum. Buna ilişkin hiçbir yanıt vermediler. 2013 yılında 1/5000’lik ve 1/1000’lik planlarda bu yol güzergahı işaretlendi. Ama jeolojik etüt yapılmış değil. ÇED raporu alınmış değil. Biz bir deprem bölgesindeyiz. Uzun bir tünel yapıyorsunuz. Yıllar önce planlanan Çeşme otoyolunun bağlantısıdır, ÇED’den muaftır diyorsunuz, ihale de etmeden yolu zamanında Çeşme Otobanı’nı yapan firmanın hakkını devralan şirkete veriyorsunuz. Kaldı ki, İzmir trafiğine etkisi nedir bunun hesabı yapılmayan 20 küsur yıl önceki bir planlamaya dayanan ihalesi yapılmammış bir yol. Buraya faydası nedir, zararı nedir bu tartışılmalıydı”.
 
“KOSKOCA BİR TARİH YOK EDİLİYOR”
Projenin bölge halkına getirdiği sosyal ve ekonomik etkilere de değinen Başkan Pekdaş, “İzmir’in bir mahallesi yok ediliyor. Kamulaştırmalara yapılıyor. Kamulaştırma aksı tespit edilmiş durumda. 50’nin üstünde evin yıkılması konuşuluyor. Diğerleri de zaten sonradan yok olacak. Damlacık İzmir’in tarihidir. Damlacık, İzmir’dir. Yer altında kat kat tarih var. O kazılar yapılırken, çıkan tarih yok edildi. Dozerlerle, kepçeler ile alıp bir tarafa atıldı. Oradan mezar taşları çıktı. Ufacık bir yerde mezar çıkınca orası SİT alanı diye yapılaşmaya izin vermiyorsunuz ama, burada koskoca bir tarihi yok ediyorsunuz. Yer üstünde bir mahalle, burada tarihi tescilli birçok yapı var. Metin Oktay bu mahalleden çıktı. Biz tarihimizi yok etmemeliyiz” dedi.
 
“ŞEHRİN TRAFİĞİNİ FELÇ EDECEK”
Konak Belediye Başkanı Pekdaş, Konak Tünelleri’nin kent trafiğine getireceği olumsuz etkileri de masaya yatırdı ve şu değerlendirmelerde bulundu: “Buranın trafiğe katkısı neydi, onun hesabı yapılmalıydı. Hiçbir çevre yolu, kent merkezine girmez. Konak zaten sıkışık. Çeşme’ye, Aydın’a gireceklerin kent merkezine girmesi gerekmiyor. Bu tünel şehrin trafiğini felç edecek.”
 
“GEL BENİM EVİMDE KAL DEMEKLE OLMAZ”
Başkan Pekdaş, geçtiğimiz haftalar tünel projesini üstlenen yüklenici firma tarafından mahalle sakinlerine gönderilen gayrı resmi kamulaştırma evraklarına da tepki göstererek, “Bizim arkadaşlarımız zaten sürekli mahallelere giderek incelemeler yapıyor. Önümüzde planlar var. Bu konuda İzmir halkının görüşleri alınmalı. Bir mahalle yok olmamalı. Perşembe akşamı Damlacık’ta bir forum gerçekleştireceğiz. Damlacık Mahallesi’nin yaşamasını sağlamak istiyoruz. Orayı gözümüzün içi gibi korumamız gerekiyor. İzmir’in kentsel ve tarihsel kimliğini korumamız gerekiyor. Kamulaştırma kararlarının hukuken nasıl alınması gerektiğini biliyoruz. Mahalle sakinlerini yazılar göndererek tehdit etmemeliler. Bu sorun basit bir sorun değil” dedi ve mahalle sakinleri ile bir toplantı gerçekleştiren AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli ile Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkililerini de isim vermeden şu sözlerle eleştirdi: “Bu yol yapılıncaya kadar gelin benim evimde konuk olun” demek yanlıştır. Bu yolun halkı nasıl etkileyeceği konusunda, bilimsel raporlar ile İzmirlinin karşısına çıkmanız gerekir.”
 
“KABİLE DEVLETİ MUAMELESİ YAPAMAZLAR”
Sözlerinin sonunda projenin halka rağmen yapılmasının yasal dayanağı da bulunmadığını vurgulayan Pekdaş, “Türkiye Cumhuriyeti basit bir devlet değildir. Hukuka bağlı bir devlet olmak durumundadır. Bu devletin anayasası, işleyen kurumları vardır. Kabile devleti muamelesi yapamazlar. “Biz istedik, oldu”, “Biz istiyoruz, yolu buradan geçireceğiz” deyip halka rağmen bir şeyler yapmanın mümkün olmadığını Damlacık’ta hep birlikte göstermek durumundayız” dedi.
 
HALK İLE BİRLİKTE “BİR DAMLACIK İNSAN” DİYECEKLER
Başkan Pekdaş ayrıca, 19 Haziran Perşembe akşamı saat 20:30’da Damalcık Mahallesi’nde halk ile birlikte bir forum düzenleyeceklerini belirterek, “Arkadaşlarımız kısa bir film hazırladılar. Orada bir süredir halk ile birlikte görüşüp, mahalle sakinleri ile bir araya geliyorduk. “Bir Damlacık İnsan” diyeceğiz” şeklinde konuştu. Halka açık olan ve kentin kanaat önderlerinin de katılması beklenen etkinlikte, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve belediye yönetimi halk ile buluşacak, mahallede kurulacak dev ekranda hazırlanan filmin gösterimi yapılacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası