Ege Postası
Geri

'Bizim Çocuklar'dan yüzde 99 başarı

Konak Belediyesi’nin Bizim Çocuklar Projesi’ni tamamlayarak bu yıl anasınıfına ya da birinci sınıfa kayıt yaptıran çocukların sergiledikleri gelişim memnuniyet yarattı. Yapılan incelemelede Bizim Çocuklar’ın iletişim becerileri, sınıf ve okul yaşantısına uyum, el işi becerileri ve malzeme kullanımı konusunda okul öncesi eğitim alamayan çocuklara oranla çok daha başarılı oldukları görüldü.
'Bizim Çocuklar'dan yüzde 99 başarı
Haberler / Yerel Yönetimler
31 Ekim 2015 Cumartesi 09:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - İzmir’in merkez ilçesi Konak’ın dezavantajlı bölgelerinde yaşayan ve okul öncesi eğitim olanağı olmayan 4-7 yaş aralığındaki çocukların anneleriyle aynı çatı altında eğitim almasını sağlayan ‘Bizim Çocuklar Projesi’ beşinci dönem mezunlarını verdi. Projenin yürütüldüğü dört merkezde gerçekleştirilen törenle katılımcı anne ve çocuklarına sertifikaları verildi. Konak Belediyesi Kadın, Aile ve Sosyal Projeler Müdürlüğü’nce 2014 yılının Kasım ayında hayata geçirilen ve İzmir’de bir ilk olma özelliği taşıyan proje ile geçen bir yıllık süreçte 625 çocuk ve annesine ulaşıldı. Uzman psikologlar tarafından annelere psikolojik destek ve eğitici seminerler düzenlenirken, çocuklara da hem bedensel hem de psiko-sosyal gelişimlerine katkı sağlayacak atölye eğitimleri verildi. Haftanın dört günü, iki grup halinde Konak Belediyesi’nin Agora, Ballıkuyu, Gültepe ve İsmetpaşa Semt Merkezleri’nde eş zamanlı gerçekleşen eğitimler anne ve çocuklar üzerinde büyük değişimlere sebep oldu. Kısa sürede çocuklarda pozitif geri dönüşler alınırken, annelerin de çocuklarıyla olan iletişimleri güçlendi.



MEMNUNİYET YÜZDE 99
Proje sorumlusu Psikolog Alev Dumanoğlu, Bizim Çocuklar Projesi’nin yenilikçi pedagojik yaklaşımla iletişim temelli bir toplumsal dönüşüm projesi olarak tasarlandığını belirterek, “Her dönemde yaklaşık 125 çocuk ve 125 anne olmak üzere bugüne kadar toplam bin 250 bireye doğrudan temas ettik.  Çarpan etkisi düşünüldüğünde etki alanı yaklaşık 4 bin kişiye ulaşıyor. Bunların arasında 25 özel eğitim ihtiyacı olan çocuk ile 35 Suriyeli çocuk da var. Projemizin ilk dönemine katılan çocuklarımızdan bu yıl anaokulu ve ilkokula başlayanlar oldu. Yaptığımız incelemede okula adaptasyon, arkadaşlarıyla iletişim kurma, el becerisi, malzeme kullanımı gibi konularda diğer çocuklara göre Bizim Çocuklar bir adım önde. Öğretmenlerinden aldığımız memnuniyet oranı yüzde 99 olarak yansıdı” dedi. Projeye katılan velilerden 33 yaşındaki ev hanımı Güneş Topçu da ikiz çocuk annesi olduğunu dile getirerek, Bizim Çocuklar Projesi sayesinde çocuklarının büyük gelişme gösterdiğini söyledi. Topçu, “Kızım daha önce içe kapanık, kendisini ifade edemeyen ve öğretmenine yaklaşamayan bir çocuktu. Drama eğitimi sayesinde bu çekingenliğini yendi. Çocuklarım çok haşarıydı ama aldıkları eğitim sayesinde dinlemeyi öğrendiler. Bu çalışmaların devamını dilerim. Bu eğitimle bizi buluşturan Konak Belediyesi’ne de teşekkür ederiz” dedi.  

ÖRNEK PROJE
Konak Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek olan Bizim Çocuklar Projesi kapsamında annelere çocuk gelişimi ve anne-çocuk iletişimiyle ilgili bilgiler verildi. Bu bilgiler sayesinde projeye katılan annelerin çocuklarıyla iletişimi arttı, aile ilişkileri olumlu yönde etkiledi. Annelere ayrıca aile içi uygulanan fiziksel ve duygusal şiddet konularında da bilgilendirme yapıldı. Böylelikle şiddete karşı farkındalıklar arttırılarak, nasıl mücadele edebilecekleri öğretildi. Eğitimler sayesinde evden kısa sürede olsa uzaklaşabilen anneler kendilerine zaman ayırarak merkeze gelen diğer annelerle tanışıp, sosyal yaşantılarını geliştirdiler. Böylelikle uzun süredir evlerinde yaşadıkları yalnız hayatlarından bir nebze de olsa çıkabildiler. Proje anneler kadar çocukları üzerinde de büyük değişime neden oldu. Düzenlenen atölye çalışmaları ile çocukların iletişim becerileri gelişti. Ayrıca çocuk hakları, iletişim, farklılıkların kabulü ve kadın-erkek eşitliği gibi konularda yeni bilgiler öğretildi. Projeye katılan çocuklar yeni eğitici malzeme ve yöntemlerle tanışırken, bilgisayar, cep telefonu ve tablet kullanımı yerine evde atölyede yaptıkları faaliyetleri tekrar ederek, öğrendikleri oyunları oynayarak daha verimli bir zaman geçirdi. Çocukların tek başına zaman geçirme süreleri uzadığı, el becerileri geliştiği, sosyal uyum sorunları en aza indi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası