Ege Postası
Geri

'Burdur Gölü, derelerden beslenirse kurumaktan kurtulur'

Kuruma tehlikesi geçiren Burdur Gölü'nün kurtarılması için göle derelerden su girişinin sağlanması ve havzadaki su tüketiminin azaltılmasının şart olduğu belirtildi.         Doğa Derneği, Van Yüzüncü...
'Burdur Gölü, derelerden beslenirse kurumaktan kurtulur'
Haberler / Genel
20 Haziran 2013 Perşembe 15:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kuruma tehlikesi geçiren Burdur Gölü'nün kurtarılması için göle derelerden su girişinin sağlanması ve havzadaki su tüketiminin azaltılmasının şart olduğu belirtildi.

        Doğa Derneği, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Dişli’nin desteği ile Burdur Gölü ile ilgili rapor hazırladı. Burdur Gölü’nü Kurtarma Projesi kapsamında, 2007’den bu yana yapılan araştırmalar neticesinde gölün kuruma sebepleri ve alınabilecek önlemler raporda belirtildi. Raporda Burdur Gölü’nün gelir-gider dengesi ortaya konarak, gölün derelerden ve yeraltı suyundan beslenmediği için kuruduğu açıklandı.

        Raporda, gölü besleyen en büyük dere olan Bozçay'dan göle giren su miktarında son 10 yılda yüzde 80, Büğdüz Deresi’nden ise yüzde 63 oranında azalma olduğu ortaya konuldu. Derelerden göle su akışının kesilmesinin nedeni ise üzerlerine inşa edilen baraj ve göletler olduğu ifade edildi. Gölün çekilmesinin yağışların azlığının ya da göl tabanındaki bir kaçağın sebep olmadığı raporda vurgulanırken, 1994’ten bu yana havza genelinde yağışlar yoğun olmasına rağmen göldeki su seviyesinin düştüğü belirtildi. Raporda, Burdur Gölü’nü besleyen dereler üzerine yeni baraj veya göletler inşa edilirse ya da tarımda çok su kullanımı devam ederse, göldeki su seviyesinin daha da çok düşeceği uyarısı yapıldı.

        Raporu değerlendiren Burdur Gölü’nü Kurtarma Projesi Koordinatörü Ayşe Sargın, şunları söyledi: “Önümüzdeki hafta yapılacak Burdur Yerel Sulak Alan Komisyonu toplantısında yeni Burdur Gölü Yönetim Planı karara bağlanacak. Eğer Burdur Gölü’nü kurtarmak istiyorsak, bu raporun da gösterdiği gibi, acilen göle hakkı olan suyu düzenli olarak baraj ve göletlerden bırakmak için karar alınmalı. Göle yeniden derelerden su girişini sağlamaz ve havzada az su tüketimine dayalı yeni bir tarımsal ürün desenini yaygınlaştırmazsak Burdur Gölü’nü kaybedeceğiz.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası