İzmir Ticaret Odası, UNICEF, Konak Belediyesi ve Maya Vakfı'nın da desteklediği projede İEÜ'de buluşan öğrenciler, hafta boyunca mülteci çocuklarla bir araya gelecek. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin işaret ettiği 'eşit tutulma', 'eğitim' ve 'sağlık' gibi temel hakları içeren çözüm önerileri getirecek. Toplantılar sonucunda oluşturulacak rapor, ulusal ve uluslararası karar alıcılara aktarılacak. Etkinliğin açılış etkinliğinde konuşan İEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çiğdem Kentmen Çin, Ortadoğu'da 2010'dan bu yana süren olumsuz koşullar sebebiyle sadece Türkiye'de 3 milyon 600 bin Suriyeli göçmen bulunduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Çin, "Suriyeli mültecilerin 1 milyon 500 bini 18 yaşın altındaki çocuklardan oluşuyor. Bu çocuklar farklı bir ülkedeler ve bulundukları ülkenin dili, kültürünü bilmiyorlar. Adapte olmaya çalışıyorlar. Ön yargılar, olumsuz söylemler var. Üniversiteler sadece bilgi aktarımı yapan yerler değildir. Bu gibi sosyal konularda da tartışma başlatan, ilham veren kurumlardır. Biz bunları nasıl durdurur ya da etkilerini nasıl en aza indiririz, buna odaklandı" dedi.
'MÜLTECİ ÇOCUKLARIN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARANACAK'
İEÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Uzunoğlu da "Facebook Peer to Peer Global Digital Challenge"ta dünya birinciliği alan projenin Avrupa'nın farklı ülkelerinden gelen öğrencilerle daha büyük anlam kazandığını vurguladı. Prof. Dr. Uzunoğlu, "Öğrencilerimizin hem yerel hem de evrensel gelişmelere duyarlı, toplumsal konuları sorgulayan, harekete geçebilen birer mezun olması öncelikli hedefimiz. Mülteci çocuklarla ilgili toplumsal sorun sadece Türkiye'nin değil dünyanın sorunu. Diyalog Haftası kapsamında, 1 hafta boyunca yapılacak etkinliklerle mülteci çocukların yaşadıkları sorunlara çözümler üretilecek" diye konuştu.
İEÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sema Misçi Kip, Diyalog Haftası'nda farklı ülkelerden üniversite öğrencilerinin mülteci çocukların karşı karşıya kaldığı sorunları tartışacağını söyledi.