İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Olivtech – Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı için çalışmalar son hızıyla sürüyor. Zeytin ile zeytinyağı ve süt ürünleri başta olmak üzere bünyesinde geçtiğimiz yıldan itibaren şarabı da ekleyen Olivtech, bu yıl 6 ile 9 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek. Zeytin ile zeytinyağı tadımlarının yanında sektör profesyonelleri; süt, süt ürünleri, fermente ürünler hakkında bilgi edinme fırsatı yakalayacak. Olivtech; Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda üretici, ithalatçı, gıda sektörü profesyonelini dört gün boyunca fuarizmir C Holü’nde ağırlayacak.
Gündem “Coğrafi İşaret”
Olivtech Fuarı kapsamında gerçekleşecek etkinliklerde sektöre dair önemli konular gündeme gelecek. Özellikle ülkemizin öne çıkan benzersiz değerlerini barındıran Coğrafi İşaretler, fuar kapsamında düzenlenecek seminerlerde gündeme gelecek. 7 Mart Perşembe günü, Ege Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Fahri Yemişçioğlu, “Coğrafi İşaret Tescili Başvurusu” konusunda yapılması gerekenleri sektör profesyonelleri ve katılımcılarla paylaşacak. 8 Mart Cuma günü ise gündem “Sofralık Zeytin ve Zeytinyağında Coğrafi İşaretleme” olacak. Moderatörlüğünü Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Direktörü Dr. Mustafa Tan’ın yapacağı seminerlerde Tariş’ten Meltem Zengin “Coğrafi İşaret ve Mahreçte Mevzuat”, Fahri Yemişçioğlu “Coğrafi İşaret ve Mahreçli Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Uygulamaları”, Coğrafi İşaretli Ürünler Yöneticisi Enes Aslan ise “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Satış ve Pazarlanması” konusuna değinecek.
Coğrafi İşaret nedir'
Coğrafi İşaretler; Güney Ege Zeytinyağları, Yarımada Hurma Zeytini, Boyoz, Kumru, Lokma gibi benzerlerinden farklılaşmış ve bu farklılığı kazandığı yöreye borçlu olan katma değeri yüksek ürünler olarak öne çıkıyor. Özellikleri ve ünü itibariyle, kaynaklandığı yöre ile özdeşleşmiş ürünleri gösteren coğrafi işaretler, hem kendi üreticilerine hem de ülkeye büyük katkılar sağlıyor. Menşe adı ve Mahreç İşareti olarak iki türü olan coğrafi işaretler, ihracat potansiyeli yüksek olma özelliği de taşıyor. Menşe adı, özelliklerini üretildiği yöreden alan ve tüm üretim süreçleri o yörede gerçekleşen coğrafi işareti gösteriyor. Mahreç işareti ise belirgin bir özelliği özdeşleştiği yöreden kaynaklanan ürünleri tanımlıyor.
Zeytin ve Zeytinyağı’nda Coğrafi İşaretler
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilen Coğrafi İşaretlerde; Akhisar Domat Zeytinyağı ile zeytini, Akhisar Uslu Zeytinyağı ile zeytini, Antalya Tavşan Yüreği Zeytini, Aydın Yamalak Sarısı Zeytini, Ayvalık Zeytinyağı, Derik Halhalı Zeytinyağı, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytin, Edremit Zeytinyağı, Gaziantep Yeşil Zeytin Böreği, Gemlik Zeytini, Güney Ege Zeytinyağları, Kuzey Ege Zeytinyağları, Maraş Natürel Sızma Zeytinyağı, Mut Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini, Milas Zeytinyağı, Nizip Zeytinyağı, Tarsus Sarıulak Zeytini, Yarımada Hurma Zeytini bulunuyor.
Fuarda geri sayım başladı
Bu yıl C Holü’nde düzenlenecek 9. Olivtech, yerli ve yabancı binlerce ziyaretçiyi ağırlamaya hazırlanıyor. Birbirinden özel katılımcıların yerini alarak zeytin, zeytinyağı tanıtımları yapacağı, süt ile süt ürünlerinin son tüketiciyle buluşacağı, özel şarap tadımlarının gerçekleşeceği Olivtech’te sektörü yakından ilgilendiren etkinlikler de düzenlenecek. Türkiye’nin önemli ihracat unsurlarından biri olan sofralık zeytin, zeytinyağı üretimi, zeytincilik sektörü ile çevresel şartların etkileşimi gibi konular fuarda gündeme gelecek. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi Olivtech’te bu yıl da alanından uzman katılımcılarla tadımlar gerçekleşecek.