Ege Postası
Geri

"Çözüm süreci ölümlerin önüne geçti"

Terör örgütü PKK tarafından 15 Ağustos 1984’te düzenlenen Eruh ve Şemdinli baskınlarının ardından bugüne kadar 73 bin terör eyleminin yaşandığı Türkiye, çözüm süreciyle birlikte huzurlu günler geçirmeye başladı. Yaklaşık 30...
Haberler / Güncel
27 Nisan 2013 Cumartesi 12:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Terör örgütü PKK tarafından 15 Ağustos 1984’te düzenlenen Eruh ve Şemdinli baskınlarının ardından bugüne kadar 73 bin terör eyleminin yaşandığı Türkiye, çözüm süreciyle birlikte huzurlu günler geçirmeye başladı.

Yaklaşık 30 yılda toplam 21 bin 800 PKK’lının öldürüldüğü, 6 bin 500 sivil vatandaşın yaşamını yitirdiği, 5 bin 500 güvenlik görevlisinin şehit edildiği ülkede son 3 ayda hiçbir sıcak çatışma yaşanmadığı için hiçbir asker-polis şehit olmadı. 2012'nin ilk 6 ayında 117 şehit verilirken bu yıl son olarak, terör örgütü mensuplarının Mardin'de 17 Ocak’ta gerçekleştirdiği saldırıda polis memuru Cengiz Engizek şehit düştü. Müzakere süreciyle birlikte terör örgütü de kayıp vermedi. Anadolu’nun doğu ve güneydoğusunda çatışma yaşanmadığı için Malatya Adli Tıp Kurumu’na 3 aydır terörist cenazesi getirilmedi. Kuruma son terör örgütü militanı cesedi 23 Ocak’ta getirilmişti.

İnsan Hakları Derneği Malatya Şube Başkanı Servet Akbudak, çatışmalarda ölü ele geçirilen PKK militanlarının cenazelerinin mevcut uygulama çerçevesinde otopsi için Malatya’ya getirildiğini anımsattı. Çözüm sürecinin başlamasıyla ölümlerin durduğunu vurgulayan Akbudak, “Son üç ayda fiili çatışmazsızlık nedeniyle ölüm olayı yaşanmamış, dolayısıyla derneğimize herhangi bir başvuru yapılmamıştır.” dedi. 30 yıllık çatışmalı sürecin birçok acıya tanıklık ettiğini vurgulayan Akbudak, “Çatışmada yaşamını kaybeden birçok güvenlik görevlisinin yanı sıra bölgede yaşanan çatışmalarda yaşamını kaybeden PKK militanlarının cenazeleri de otopsi ve DNA işlemleri için Malatya Adli Tıp morguna getirilmiştir. Dolayısıyla Malatya ilimiz çatışmalı sürecin iki yönlü ağır ve acı sonuçlarına tanıklık etmiştir. Haziran 2012 tarihinden Ocak 2013 tarihleri arasında İHD Malatya şubemize 130’u aşkın başvuru yapılmıştır. Başvuruların tamamına yakını çatışmalarda yaşamını kaybeden PKK militanlarının aileleri tarafından yapılmıştır. Derneğimiz, yapılan bu başvuruları ilgili kurumlara ileterek bu ailelere yardımcı olmuş, cenazelerin büyük çoğunluğu ailelere teslim edilmiştir. Şu anda sayı ve kimlikleri tam bilinmemekle beraber 20’yi aşkın İran ve Suriye uyruklu PKK'lı cenaze Malatya Kimsesizler Mezarlığı'nda bulunmaktadır. DNA işlemleri tamamlanan cenazeler ailelerine verilmektedir. Son üç ayda müzakere sürecinin başlamasıyla birlikte fiili çatışmazsızlık nedeniyle ölüm olayı yaşanmamış, dolayısıyla derneğimize herhangi bir başvuru yapılmamıştır.” diye konuştu.

Kalıcı bir huzur ortamının sağlanması açısından gerekli önlemlerin alınmasını öneren Akbudak, “Ötekileştiren, şiddet, nefret içeren söylemler başlatılan barış sürecini olumsuz etkilemektedir. Dolayısıyla başta çözüm aktörleri olmak üzere herkes barışın ve sevginin dilini esas almalı, hassasiyetlere karşılıklı olarak dikkat edilmelidir.” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası