ANKARA – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili “Sayın Başbakanla yakında konuşacağız tabi ki. Zaman zaman ‘biz, ikimiz konuşacağız’ deyince, buradan farklı farklı eleştiriler de duyuyorum. Şüphesiz ki başka adaylar olacaktır ve neticede seçimlerle halk karar verecektir. Hiç kimse şimdiden ‘Bu benim cebimde’ de dememektedir” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins’le Çankaya Köşkü’nde görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Burada, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Gül, MİT yasa tasarısıyla ilgili, “Bütün yasalarda olduğu gibi bu yasayı da yakından takip ediyorum. Hem ilgili Sayın Bakanı, hem ilgili Sayın Müsteşarı çağırıp onlarla görüşüp fikirlerimi söylemişimdir, diğer yasalarda yaptığım gibi” dedi.
TARTIŞMALI YASALAR
Bu tip yasaların tartışmalı konular olduğunu ifade eden Gül, “İşin doğası gereği, nereden bakarsanız öyle. Ama gayet dikkatli bir şekilde görüşlerimi hep paylaşıp tavsiye ettim. Nihayetinde TBMM’nin kararıdır, yasayı TBMM yapar. Milletvekillerinin vereceği bir karardır”diye konuştu.
YAKINDA BAŞBAKANLA KONUŞACAĞIZ
Gül, Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda ise şöyle konuştu:
“Takvim zaten açıklandı. Daha önce de söylediğim gibi, ‘Sayın Başbakan ile konuşacağız’ dedim. Bunu yapmadık ama yakında konuşacağız tabi ki. Ama şahıslarımızla, ikimizle ilgili bir konu. Şüphesiz ki başka adaylar da söz konusu olacaktır ve neticede Türk halkı karar verecektir. Zaman zaman ‘biz, ikimiz konuşacağız’ deyince, buradan farklı farklı eleştiriler de duyuyorum. Şüphesiz ki başka adaylar olacaktır ve neticede seçimlerle halk karar verecektir. Hiç kimse şimdiden ‘Bu benim cebimde’ de dememektedir. Onun için bunun bilinmesini istiyorum.”
RUSYA UKRAYNA GERGİNLİĞİ
Cumhurbaşkanı Gül, Baltık Denizi bölgesinde NATO kuvvetleri mevcudiyetinin uzatılıp uzatılmaması ve Rusya’ya yaptırımlara ilişkin bir soruya ise “Bölgemizde cereyan ediyor her şey. Sadece Baltık tarafı değil Ukrayna, Kırım ve Karadeniz bütün bunları büyük bir bölge olarak düşündüğümüzde önce istikrar hepimizin aradığı bir unsurdur. NATO içinde dayanışmayı göstermenin sırası. Bu çerçevede içerisinde değişik seviyelerde NATO toplantıları yapılıyor, gerek Baltık, gerek Karadeniz buralarla ilgili neticede askeri ve sivil kanattan bir çok kararlar alınıyor ancak bütün bunlar problemin diyalogla, uluslararası hukuk çerçevesi içeresinde çözülmesi ve problemlerin daha büyümemesi için çalışmalardır. Ümit ediyoruz ki uluslararası hukuk hiçbir zaman gözardı edilmez, ülkelerin toprak bütünlüklerine, egemenliklerine ihlal edilmez, saygı duyulur. Rusya bu coğrafyanın en önemli ülkelerinden birisidir. O açıdan tarihte ülkeler çok beraber olmuşlardır, nüfuslar çok karışmıştır bütün bunları dikkate alarak gayet dikkatli bir diplomasinin yürütülmesine önem veriyoruz. Bu yönde de sürekli bir istişare halindeyiz, hem müttefiklerimizle hem de bölgede bu problemlerin bir tarafı olan Rusya ile”şeklinde yanıt verdi.
Letonya Cumhurbaşkanı ise Karadeniz üzerinden gerçekleştirilen trafiğe dikkat çekerek, “Letonyakonuyu sürekli olarak dikkatle analiz etmekte. Mevcut durumda herhangi bir kötüleşme öngörmüyoruz, yakın gelecekte bu transit yolun gelişimi ile alakalı. Biz bu yolu kullanarak nakliyesi gerçekleştirilen mal ve ürünlerin yoğunluğunun artacağını umuyoruz ama bu gelecekte sorun olmayacağı anlamına gelmiyor” dedi. (ANKA)