İzmir Büyükşehir Belediyesi, Demokratik Alevi Hareketinin bileşenleri Alevi Bektaşi Kültürünü Tanıtma Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı tarafından düzenlenen “Aleviler: Din, Beden, Cinsiyet; Neşeden Kedere” sempozyumuna ev sahipliği yapıyor. 13-15 Mayıs tarihleri arasında alanında uzman isimleri bir araya getirecek sempozyum Kültürpark’taki İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde başladı.
“İnsan hakları çerçevesinde yaklaştık”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i vekâleten sempozyumun açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç, sözlerine Başkan Tunç Soyer’in kadınların her alanda erkeklerle eşit temsilinin sağlanması için yaptığı çalışmaları anlatarak başladı. Kökkılınç, “Toplumsal cinsiyet eşitliği toplum, cinsiyet, eşitlik gibi özde her biri diğerine sıkıca kenetlenmiş değerli sözcükler sayesinde kararlı bir duruş, bir anlatımdır. İnanıyoruz ki toplumların ilerlemesi, bir cinsiyetin diğeri üzerinde hüküm kurması ile değil, her ikisinin yan yana ve elbette başları dik durmalarıyla gerçekleşecektir. Büyükşehir olarak, katılımcı ve paylaşımcı bir yönetim anlayışıyla içinde bulunduğumuz her platformda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik güçlü bir ses olmaya gayret ettik. Uluslararası işbirliklerini önemsedik, destekledik. Toplumsal cinsiyet eşitliğine insan hakları çerçevesinde yaklaştık” şeklinde konuştu.
“Kadın erkek farkı yok, noksanlık senin görüşlerinde”
İzmir’in bir hoşgörü kenti olduğunu vurgulayan Nilay Kökkılınç, “Alevi yurttaşlarımızın inanç özgürlüklerine sahip çıkarak cemevlerini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin din ve vicdan özgürlüğünü düzenleyen hükümlerine dayanarak imar planlarımızda ibadet yeri olarak tanımladık. Diğer ibadethaneler yerel yönetimlerden hangi hizmeti alıyorsa cemevlerine de aynı hizmeti götürdük. Alevilikte kadın erkek eşitliğine baktığımızda ise Hacı Bektaş Veli’nin de dediği gibi, ‘Erkek dişi sorulmaz muhabbet dilinde, Hak’kın yarattığı her şey yerli yerinde. Bizim nazarımızda kadın erkek farkı yok, noksanlık eksiklik senin görüşlerinde’” dedi.
“Sempozyumla zülfüyâre dokunuyoruz”
Toplantıda konuşan Eski Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan ise “Alevi örgütleri tarihinde bugün çok önemli bir iş yapıyoruz. Bu sempozyumla tam olarak zülfüyâre dokunuyoruz. Kadınların şiddete maruz kaldığı, katledildiği bir dönemde ve özellikle Alevi örgütlerinin erkekleştiği bir dönemde böyle bir sempozyum yapmak çok önemli. Bir tek kişinin ağzından çıkan cümleyle bütün kadınların hayatını güvence altına alan İstanbul Sözleşmesi kaldırılıyor. Bu sempozyumlarla önce kendimizden başlayarak kadın erkek eşitliğini sağlamamız lazım” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyum, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eser Köker feminist ütopyalar üzerine yaptığı konuşmayla sürdü.