Ege Postası
Geri

'Domuz problemine karşı tilki ve çakal üretilip doğaya salınsın'

Aydın Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, artan domuz populasyonunun avlanarak azaltılmasının mümkün olmadığına dikkati çekerek, "Domuzun baş düşmanı çakal ve tilki. Bu hayvanları avcılık adı altında yokettik. Domuza karşı...
'Domuz problemine karşı tilki ve çakal üretilip doğaya salınsın'
Haberler / Güncel
9 Temmuz 2013 Salı 15:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Aydın Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, artan domuz populasyonunun avlanarak azaltılmasının mümkün olmadığına dikkati çekerek, "Domuzun baş düşmanı çakal ve tilki. Bu hayvanları avcılık adı altında yokettik. Domuza karşı tilki ve çakal üretilip doğaya salınsın." dedi.


Sayıları hızla artan domuzların artık dağlık alanda yaşama yerine ovaya indiğini, bu nedenle de başta mısır olmak üzere kavun, karpuz tarlaları ile birlikte pamuk tarlalarına zarar verdiğini anlatan Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, "Son yıllarda domuz populasyonunda ciddi artış oldu. Bu hayvan dağlar yerine ovalarda bulunan hendeklerde barınmaya başladı. Avcılara verdiğimiz fişek desteğiyle yaptırdığımız sürek avıyla da bu işin çözülmesi zor görünüyor. Domuz sorununu çözmek için devlet ya çakal ve tilki ithal etsin ya da üretip doğaya bıraksın. Yoksa domuz sorununun avlanarak çözülmesi mümkün değil." diye konuştu.

Yaban domuzlarının Söke Ovası'nda ayçiceğinden sonra pamuk tarlalarına dadandığını vurgulayan Kocabaş, “Pamukları kökünden söküyorlar. Birkaç gün sonra pamuğun kozaları çıkacak. Bunları da yiyorlar. Kozaların içinde pamuk liflerinin oluşmaya başlamasıyla birlikte çok tatlı bir su oluyor, buna bayılıyorlar. Hem pamukları kökleyerek hem de kozaklarını yiyerek önemli ölçüde zarar veriyorlar. 30 yıl önce ben gençliğimde domuz görmezdim. Son 7 yıldır domuz populasyonunda hızlı bir artış meydana geldi. Zeytinliklere, karpuz, kavun, narenciye bahçelerine ve nar bahçelerine de zarar veriyor. Zeytinin ve narenciyenin dalını kırıyor veya köklemeye çalışıyor. Nar ağaçları ufak onları kökünden çıkarıyor. 2 yıl önce pamuğa dokunmazdı artık pamuğa da zarar veriyor. Mısır tarlarını elektrik telleri çekerek koruya biliyoruz. Domuzdan dolayı mısır ekimi de azaldı. Ayçiçeği ekemiyoruz. Tarlaya giren domuzlar hasat imkanı vermiyor. Bunun tek çözümü doğaya çakal ve tilki salınması.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası