Ege Postası
Geri

'Evli çiftler mutluluğu başka yerde aramamalı, mücadele etmeli'

Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Balkanlıoğlu, evli çiftler üzerinde yaptığı araştırma sonucuna göre, mutluluğun uzun süre evli kalmakta olduğunu söyledi. Balkanlıoğlu, “Mutluluğu başka yerde aramayacaksınız....
'Evli çiftler mutluluğu başka yerde aramamalı, mücadele etmeli'
Haberler / Güncel
5 Eylül 2013 Perşembe 09:48
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Balkanlıoğlu, evli çiftler üzerinde yaptığı araştırma sonucuna göre, mutluluğun uzun süre evli kalmakta olduğunu söyledi. Balkanlıoğlu, “Mutluluğu başka yerde aramayacaksınız. Evlilikte mücadele etmek gerekir. Evlenmek isteyen bireyler de önce kendilerini sonra da evlenecekleri bireyleri tanımalı.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Balkanlıoğlu, evli çiftler üzerinde araştırma yaparak, ‘Niçin boşanmıyorla? Mutlu ve uzun evliliklerin sırları nelerdir'’ konulu bir araştırma yaptı. Aile kavramına değinen Balkanlıoğlu, “Aile deyince bugün aile içi şiddet, sığınma evleri gibi eksene sıkışmış durumda. Evliliğin mutluluk boyutunun görülmesi lazım. Geçen yılki istatistiklere göre 654 bin evlilik rakamı, 123 bin de boşanma sayısı var. Bunları görmemiz lazım. Bir orana vurduğumuz zaman uzun ve mutlu olanların sayısının daha fazla olduğunu görebilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

‘TEK EBEVEYNLİ AİLELER OLUŞMAYA BAŞLADI’

Evlilikte bir anlam kayması olduğunun altını çizen Balkanlıoğlu, “Bundan 30 seneki aile algısıyla bugünki aile algısı çok farklı. Aile deyince, toplumsal algı direkt aile şiddetine kayıyor. Halbuki toplumun bunları duymaya ihtiyacı var. Uzun süre mutlu ve evli kalınabiliyor. Türkiye’de göçle birlikte, sanayileşme de var tabi. Bizim geleneksel aile yapımız bu şehir hayatına uygun değildi. Dolayısıyla yeni bir aile modeli üretmemiz gerekti. Bu da çekirdek aile modelini ortaya koydu. Böyle olunca biz bocaladık ve aile anlamını kaybetti. 30 sene önce, aile anne baba ve çocuktan oluşurdu. Bugün ise tek kişilik anne ve babalar var. Yani anne çocuğuyla yaşıyor, baba çocuğuyla yaşıyor. Tek ebeveynli aileler görmeye başladık.” şeklinde konuştu.

Uzun süre evli kalan çiftlerin görüşlerini de aktaran Balkanlıoğlu, “Gençlerin her şeyi çabuk tükettiğine üzerine vurgu yapılıyor. Çok sabırsızlar, her şeyi ve hemen istiyorlar. Ben derslerimde şunu söylüyorum; sorunsuz aile, çözümsüz problem yoktur. Mutluluk anahtarı sizin kapınızın önündedir. Mutluluğu başka yerde aramayacaksınız. Yapılan araştırmalara göre evlilikte mutlu olmadığını iddia ederek boşananlar, mutlu olmayıp da mücadele edenlere göre, daha sonra mutlu olmuyorlar. Boşanmak bir çözüm değil. Boşanmak en son çözümdür. Mücadele etmeleri gerekiyor. Bireyler önce kendilerini sonra da evlenecekleri bireyleri tanıyacaklar. Sadece bireyler evlenmiyor, aileler ve kültürler de evleniyor. Ailelerin de birbirlerini iyi tanımaları gerekiyor.” diye konuştu.

Uzun yıllar evli kalan çiftler de genç evlilere ve evlenecek adaylara, sabırlı olmaları ve birbirlerini iyi tanımaları konusunda tavsiyelerde bulundu. 55 yıldır evli olan İhsan Özoğlu, “Yaşım 70 ve 55 yıldır evliyim. Hala da birbirimize aşığız ilk gün ki gibi, mutluyum. Şimdiki insanlar cebinde parası yok hemen evlenme derdinde sonra da boşanıyorlar geçinemedikleri için. Bizim zamanımızda böyle değildi. Çiftler birbirlerinin hatalarını görmemeli ve birbirlerini anlayışla karşılamalı. Karşılıklı, saygılı bir şekilde evliliklerini devam ettirmeliler.” dedi.

40 yıllık evli olan Memiş Gökçeoğlu ise genç evli çiftlere şu tavsiyelerde bulundu: “Mutluyum Elhamdülillah. Çocuklarımız var, torunlarımız var. Her iki tarafın da birbirine anlayış göstermesi gerekir. Hanımların beylerine saygılı olması başta gelen unsurlar. Bey de ona göre hanımı hiç bir şeye muhtaç etmemeli. O zaman evlilik güzey gider. Şimdi bir kızla bir erkek tanışınca dalga geçerek anlaşıyor. Gerçekten sevmiyor. Kandırıyor karşısındakini evlendikten iki gün sonra da hadi bakalım ayrılma, boşanma. Temelde sevgi olmadan birleşiyorlar öyle olmaz. Temelde sevgi olması gerekiyor.”

Yaklaşık 6 ay önce eşini kaybeden Zeynep Kovancı, “39 buçuk yıldır evliyiz. 40 yılımızı doldurmaya 6 ay kalmıştı. İyi ve kötü günler olur elbette. Biraz sabırlı olmak gerekir. Eşlerden birisi sinirlendiği zaman diğeri susmalı. Biraz da insanların ayağını yorganına göre uzatacak. Her şeye bir anda sahip olunmaz. Zamanla ve sabırla olur.” şeklinde konuştu.

Tavsiyelerde bulunan Sezai Ayman da şunları söyledi: “Birbirlerine katlanacaklar bu böyledir, yoksa yürümez. Birisi sinirlenince diğeri alttan alacak. Anca öyle yürür. 47 yıldır evliyim ben. Hele bugünlerde sinir tam safhada.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası