Ege Postası
Geri

'Fiziksel hareketsizlik ölüme neden olabiliyor'

Yozgat’ın Boğazlıyan Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Celal Naci Gökçınar, kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisinin fiziksel inaktivite (fiziksel hareketsizlik) olduğunu belirterek, dünya genelinde ölüme neden olan...
'Fiziksel hareketsizlik ölüme neden olabiliyor'
Haberler / Genel
22 Mayıs 2013 Çarşamba 13:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yozgat’ın Boğazlıyan Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Celal Naci Gökçınar, kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisinin fiziksel inaktivite (fiziksel hareketsizlik) olduğunu belirterek, dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer aldığını söyledi.

Fiziksel aktivitenin kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmakta olduğunu belirten Gökçınar, "Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir. Bir halk sağlığı sorunu olmanın yanında aynı zamanda toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik eder ve gelecek nesillere bir yatırım oluşturur." dedi.

Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite (fiziksel hareketsizlik) dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer aldığını ifade eden Gökçınar, "Dünya genelinde ölümlerin yüzde 6’sı meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25’inin, diyabetin yüzde 27’sinin ve istemik kalp hastalığının yüzde 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmekte Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzı ve yaygınlaşmasıdır. Fiziksel aktivite kan basıncını azaltır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir." dedi.

İnsan sağlığı için orta şiddetli veya şiddetli olan aktiviteleri günde en az otuz dakika yapılmasının yeterli olacağını söyleyen Dr. Gökçınar, orta şiddetli fiziksel aktiviteleri şöyle sıraladı: "Tempolu yürüyüş, bahçe işleri, bisiklet (saatte 16 kilometreden az) ve hafif ağırlıklarla çalışma, şiddetli fiziksel aktivitelere ise koşu, bisiklet (saatte 16 kilometreden fazla) yüzme, aerobik egzersizler, çok hızlı yürüme, ağırlık kaldırma ve basketbol."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası