Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başbakanlığı döneminde hakaret ettiği iddiasıyla Dr. Bilgin Çiftçi'ye açılan ve kamuoyunda 'Gollum davası' olarak bilinen davada bilirkişi raporunu verdi. Raporda, Erdoğan ile fotoğrafı yan yana konulan Yüzüklerin Efendisi filmindeki Gollum karakterinin kötü olmadığı, aksine mazlum olduğu belirtildi. Ayrıca, 15 Temmuz sonrası yaşanan süreçte hakaret davalarından çekilme kararı alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın feragat dilekçesi mahkemeye ulaştı.
Aydın'daki Dalama Aile Sağlığı Merkezi'nde görevli 23 yıllık hekim Bilgin Çiftçi, kişisel facebook hesabından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yüzüklerin Efendisi filminde bir karakter olan 'Gollum'un şaşkınlık, hayret ve yemek yemesiyle ilgili üç fotoğrafını yan yana gösteren bir paylaşımda bulundu. Kimliği belirsiz bir kişi tarafından şikayet edilen Dr. Bilgin Çiftçi, bu paylaşımını daha sonra sosyal medyadaki hesabından sildi.
Hakkında başlatılan idari soruşturma kapsamında Dr. Çiftçi, ardından 'devlet büyüklerine hakaret' suçundan devlet memurluğundan çıkarıldı. Aydın 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde Çiftçi hakkında, 'kamu görevlisine hakaret'ten 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle davası açıldı.
Davada 'Gollum'un kötü karakter olup olmadığının araştırılması için bilirkişi incelemesi istendi. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Esra Bilgiç, Uzman Psikolog Sercan Keçeli ve Klinik Psikolog Serhat Damar imzalı bilirkişi raporu, geçen çarşamba günü gürelen davanın 7'nci duruşmasında mahkemeye ulaştı. Raporda, Yüzüklerin Efendisi adlı roman ve sinema filmi ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer aldı.
YÖNETMEN VE SENARİSTLERİN AÇIKLAMASINA ATIF
Mahkemeye gönderilen 19 Temmuz 2016 tarihli 10 sayfalık raporda, Yüzüklerin Efendisi filmine dair akademik çalışmalarda Gollum karakterinin nasıl anlatıldığı analiz edildi. Raporda, filmin yönetmeni Peter Jackson'un davaya konu olan fotoğrafı kastederek, "Bu Gollum değil, Smeagol" şeklindeki açıklaması ile senaristler Frank Walsh ve Philippa Boyen'in, "Smeagol neşeli ve tatlı bir karakter. Yalan söylemez, aldatmaz ve başkalarını manipüle etmeye girişmez. Kötü ve işbirlikçi biri değildir" sözlerine yer verilerek, "Bu açıklamaları dikkate alıp almamak mahkemenin takdirindedir" denildi.
"SMEAGOL BARIŞSEVER, GOLLUM MAZLUM"
Dava konusu fotoğraftaki karakterin Smeagol değil, Gollum olduğu ifade edilen raporun değerlendirme ve sonuç bölümünde şu ifadelere yer verildi:
"Smeagol karakterinin olumlu özellikleri olduğu tartışmasız ve net olmakla birlikte, Gollum karakterinin de büsbütün olumsuz yahut kötü olarak nitelenebileceğini söylemek mümkün değildir. Literatür taraması ve film incelemesi neticesinde, hem orijinal eserin yazarı Tolkien'in, hem de romanı filme uyarlayan Jackson'ın Gollum karakterini kötülüğün timsali olmaktan ziyade, aslında bir kurban yahut mazlum olarak resmettiklerinin altını çizmek ve karakterin okur ve izleyiciler bakımından da yaygın olarak bu şekilde algılandığına dikkat çekmek yerinde olacaktır" denildi.
"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA BERAAT VERİLMELİ"
Raporu değerlendiren Dr. Bilgin Çiftçi'nin avukatı Hicran Danışman, "Bu raporla, Gollum'un siyasi aktörleri eleştirme öznesi olarak ele alındığı ortaya konmuş oldu. Bizim de baştan beri savunmamız bu yöndeydi. Yani Gollum'un karakter özellikleri nedeniyle dünyada ve bizde eleştiri amaçlı ele alındığı ve paylaşılan görselin ifade özgürlüğü kapsamında olduğu. Bu nedenle mahkeme 'Gollum kötü değil' diye değil, paylaşım ifade özgürlüğü kapsamında kaldığından beraat kararı vermelidir. Bu yargılamada bir mazlum ve mağdur varsa o da müvekkilden başkası değildir. Raporun esas kıymeti ise şurada: Müştekinin Cumhurbaşkanı olmasından ürkülerek objektiflikten, bilimsellikten, edebiyattan, felsefeden, pozitif bilimlerden yoksun bir rapor değil. Tam tersine akademik düzeyde, ciddiyetle, bilimsel makalelerden yararlanılarak hazırlanmış. Müvekkilin ve savunmanın yargıdan talebi ise lütuf değil ifade ve düşünce özgürlüğünün teslim edilmesidir" dedi.
ERDOĞAN FERAGAT ETTİ
Öte yandan, 15 Temmuz sonrası yaşanan süreçte hakaret davalarından çekilme kararı alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın feragat dilekçesi mahkemeye ulaştı. Erdoğan'ın avukatı aracılığıyla gönderilen dilekçede, "Sayın Cumhurbaşkanımız, milletimizin asgari müştereklerde buluşması, birlik ve beraberliğimizin tahkim edilmesi, siyasi hayatımızda asgari nezaketin kalıcı olarak tesis edilmesi ümidi ve iradesiyle işbu davadan feragat etmektedir" denildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davadan ferafat etmesine rağmen kamu davasının sürdüğü, 25 Ekim'de karar duruşması yapılacağı belirtildi.
RAPOR BEKLENİYORDU
Davanın önceki duruşmalarında Gollum'un iyi ya da kötü bir karakter olup olmadığının bilirkişiler tarafından incelenmesi kararlaştırılmış, bir önceki rapor 3 kişilik heyet tarafından tek bir dosyada hazırlanmadığı gerekçesiyle kabul edilmemişti.
Davaya bakan Aydın 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Murat Saz, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında 21 Temmuz'da tutuklanmıştı. (DHA)