Ege Postası
Geri

'Haberleşmenin gizliliğini ihlal' suçundan 215 kamu davası açıldı

Adalet Bakanlığı, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 132. maddesi ile düzenlenen'Haberleşmenin gizliliğini ihlal' suçuna ilişkin 2012 yılında 215 kamu davası açıldığını bildirdi. Yapılan yargılamalar sonucunda ise 45 mahkûmiyet kararı...
'Haberleşmenin gizliliğini ihlal' suçundan 215 kamu davası açıldı
Haberler / Güncel
18 Eylül 2013 Çarşamba 10:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Adalet Bakanlığı, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 132. maddesi ile düzenlenen'Haberleşmenin gizliliğini ihlal' suçuna ilişkin 2012 yılında 215 kamu davası açıldığını bildirdi. Yapılan yargılamalar sonucunda ise 45 mahkûmiyet kararı verildi.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi. Mahkeme kararı ile iletişimin tespitinin sıklıkla başvurulan bir yöntem olduğunu dile getiren Dibek, yalnızca dinleme kayıtları ile bir sürü vatandaşın cezaevinde olduğunu savundu. Mahkeme kararı ile dinlemelerin yanında, yasa dışı yollardan da dinlenmelerin devam ettiğini ileri süren Dibek, "Bugüne kadar mahkeme kararı ile kaç yurttaşımızın iletişimi tespiti kapsamında dinlenmişti? Kaç yurttaşımız için de bu süre, kaç kere uzatılmıştı? Bugüne kadar mahkeme kararı ile kaç yurttaşımıza ortam dinlemesi yapılmıştı? Kaç yurttaşımız için de bu süre, kaç kere uzatılmıştı? Bugüne kadar yasadışı olarak dinlendiği tespit edilen kaç yurttaşımız vardı? Yasadışı dinleme yaptığı tespit edilen kaç fail vardı? Kaçı, ne kadar ceza almıştır'" sorularına cevap istedi.

Sorulara cevap veren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, '2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun ek 5. maddesinde, jandarmanın, Kanunda belirtilen görevleri yerine getirirken, önleyici ve koruyucu tedbirleri almak üzere, sadece kendi sorumluluk alanında, Ceza Muhakemesi Kanununun, casusluk suçları hariç, 250. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yazılı suçların işlenmesinin önlenmesi amacıyla, hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Jandarma Genel Komutanı veya istihbarat başkanının yazılı emriyle, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimi tespit edebileceği, dinleyebileceği, sinyal bilgilerini değerlendirebileceği ve kayda alabileceği, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde verilen yazılı emrin, yirmidört saat içinde yetkili ve görevli hakimin onayına sunulacağını' ifade etti.

2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Millî İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun "Yetkiler" kenar başlıklı 6. maddesinde ise kanunda belirtilen görevlerin yerine getirilmesi amacıyla, Anayasanın 2. maddesinde belirtilen temel niteliklere ve demokratik hukuk devletine yönelik ciddi bir tehlikenin varlığı halinde devlet güvenliğinin sağlanması, casusluk faaliyetlerinin ortaya çıkarılması, Devlet sırrının ifşasının tespiti ve terörist faaliyetlerin önlenmesine ilişkin olarak, hakim karan veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde MİT Müsteşarı veya yardımcısının yazılı emriyle telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin tespit edilebileceği, dinlenebileceği, sinyal bilgilerinin değerlendirilebileceği ve kayda alınabileceği, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde verilen yazılı emrin, yirmidört saat içinde yetkili ve görevli hakimin onayına sunulacağını kaydetti.

Soru önergesine konu edilen hususlarda bakanlıkta istatistik bulunmadığını dile getiren Bakan Ergin, "Bununla birlikte, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 132. Maddesi ile düzenlenen 'Haberleşmenin gizliliğini ihlal' suçuna ilişkin olarak, henüz kesinleşmeyen verilere göre 2012 yılında 215 kamu davası açıldığı, yapılan yargılamalar sonucunda ise yanı yıl içinde 45 mahkûmiyet kararı verildiği Bakanlığımız kayıtlarının incelenmesinden anlaşılmıştır." açıklamasında bulundu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası