Ege Postası
Geri

'İstilacı balık türleri besin olarak değerlendirilsin' önerisi

Ege Üniversitesi (EÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, "İstilacı balık türlerinin biyoçeşitlilik üzerindeki baskısı, besin olarak faydalanmak yoluyla azaltılabilir." önerisinde bulundu.
'İstilacı balık türleri besin olarak değerlendirilsin' önerisi
Haberler / Güncel
29 Ocak 2021 Cuma 13:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, ÇEVMER tarafından düzenlenen "Yenebilir İstilacı Balık Türlerinin Ekonomiye Kazandırılması ile Ekosistem Restorasyonu" konulu toplantı, çevrim içi yapıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Ayaz, istilacı yabancı balık türlerin biyolojik çeşitliliği tehdit eden önemli faktörlerin başında yer aldığını belirtti. 

Bu konuda çeşitli projelerin yürütüldüğünü vurgulayan Ayaz, "İstilacı balık türlerinin biyoçeşitlilik üzerindeki baskısı, besin olarak faydalanmak yoluyla azaltılabilir. Bu konuda çalışma yapılmasının önemli olduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu. 

Akdeniz Koruma Derneği Üyesi Funda Kök Filiz de istilacı balık türlerine ilişkin sunum yaptı. 

İstilacı türlerin Akdeniz'e geliş sürecine ilişkin bilgiler veren Filiz, şunları kaydetti:

"Ekosistem temelli yönetim anlayışıyla deniz koruma alanlarının genişletilmesi, yabancı türlerin avlanması, aşırı avlanan predatör (yırtıcı balık) ve anahtar türlerin korunması gerekiyor. Süveyş Kanalı'nın genişletilmesi, Akdeniz'in dünyanın en çok istila edilen denizel ekosistemi haline getirdi. İstilacı türlerden sokkan, kılkuyruk mercan, asker balığı, lokum, külah balığı, Nil barbunu ve aslan balığının ekonomik değer olarak kazandırılmasını hedefliyoruz. Bu konuda da dernek olarak çalışmalarımız var. Bu türler market zincirine ekonomik değer olarak kazandırılabilir. Bu türlere ilişkin önemli şefler de menüler hazırlayabilir." 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası