Ege Postası
Geri

'Kurbanı bahçede, yol kenarında kesme devri sona ermeli'

Kurban Bayramı'nda yanlış kesim kaynaklı deri ve sakatatta önemli kayıplar yaşandığına dikkat çeken İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı ve Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Gökhan Tuncer, bu kaybı önlemek için hayvan pazarında alışveriş yapan vatandaşın kesimi belediye ve özel mezbahalarda yaptırması gerektiğini belirtti. Geçen sene yanlış kesim nedeniyle yüzde 20'lik bir kayıp gerçekleştiğini dile getiren Tuncer, "Kurbanı alıp, bahçede, yol kenarında kesme devri sona ermeli" dedi.
'Kurbanı bahçede, yol kenarında kesme devri sona ermeli'
Haberler / Güncel
12 Haziran 2024 Çarşamba 11:51
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Kurban Bayramı'nın yaklaşması ile kurban kesme telaşı artıyor. Kurbanlıklar işin ehli olmayan kişiler tarafından kesildiğinde, deri ve sakatatta önemli kayıplar yaşanıyor. Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin açıkladığı verilere göre, 2023 yılı Kurban Bayramı'nda yaklaşık 850 bin büyükbaş ve 2,8 milyon küçükbaş hayvan kesilirken, yanlış kesim uygulamalarından kaynaklı yüzde 20'lik bir kayıp gerçekleşti. Kesimler mezbahalarda yapıldıkça kayıp oranlarının düştüğünü belirten İTB Meclis Başkanı ve Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Gökhan Tuncer, "Kesimler mezbahalara kaymaya başladı. Bu nedenle kayıplar azalıyor. Sadece kurban kesimi yapan üreticiler oluşmaya başladı. Geçtiğimiz yıl yanlış kesim nedeniyle yüzde 20'lik bir kayıp gerçekleşmişti. Bu yıl bu oranın daha da düşeceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

'KONTROLSÜZ KESİMLER AZALMAYA BAŞLADI'

İzmir'de yaklaşık 5 sene önce kesimhane sıkıntısı olduğunu vurgulayan Tuncer, "Belediyenin Buca'daki mezbahası kapandıktan sonra kesimhane sıkıntıları vardı. Bu sorun bitti. Çünkü şu anda İzmir'de 7 tane özel mezbahada, belediyeye ait 5 mezbahada kesim yapılıyor. Belediye tarafından 3 yerde de konteyner kesimhaneleri kuruldu, orada kesim yapılıyor. Bu nedenle kontrolsüz kesimler azalmaya başladı. Önümüzdeki süreçte kontrolsüz kesimlerin ve kayıpların daha da azalacağı inancındayım. Türkiye'de Kurban Bayramı'nın yanı sıra yılın 365 günü kesim yapılıyor. Şu anda mezbaha sayımız yeterli. Yeni mezbaha kurulmasına gerek yok ancak insanların mezbahalarda kesmeye alışması lazım. Son dönemde, kurbanın kötü yerlerde kesilme haberleri azalmaya başladı. Hayvan pazarında alışveriş yapan vatandaşın belediye ve özel mezbahalardan randevu alıp kestirmesi lazım. Kurbanı alıp, bahçede, yol kenarında kesme devri sona ermeli" ifadelerinde bulundu.

'ET SOĞUDUKTAN SONRA PARÇALANMALI'

Yanlış kesimin yol açtığı olumsuzluklardan bahseden Tuncer, "İşin ehli olmayan bir kasap, kurbanı keserken deriye bıçak kaçırabiliyor. Deriyi hakkıyla çıkartamayabiliyor veya deriyi zedeleyebiliyor. Bu da derinin ekonomik değerini yarıdan fazla düşürüyor. Ayrıca vatandaş sakatatı alsa bile kırkbayır, bağırsaklar ve ayaklarda kayıp oluyor. Kayıp oranını düşürmek için mezbahalarda kesim özendirilmeli. Hava çok sıcak, bu nedenle etin aynı gün parçalanmaması lazım. Hayvan, kesildikten sonra soğuyup dinlenmeli. Soğuduktan sonra parçalamak gerekiyor. Diğer türlü et kemikten ayrılmaz. Özellikle büyükbaş hayvanlarda çok dikkat edilmeli" diye konuştu.(DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası